10.03.2006. / 14:49

Autor: Ante Pavić

TUŽBA ZA GENOCID

Srbija i Crna Gora: U Bosni je bio građanski rat

Srbija i Crna Gora u petak je nastavila sa iznošenjem obrane pred Međunarodnim sudom pravde pred kojim je Bosna i Hercegovina podigla tužbu protiv te zemlje za genocid. Glavni zastupnik SiCG Radoslav Stojanović izjavio je pred sudskim vijećem da je rat u BiH nije bio posljedica vanjske agresije, već građanski rat tri etničke skupine. "Ni u kom slučaju taj rat nije bio pokušaj Srbije da uništi bilo koju etničku grupu", rekao je Stojanović, naglasivši da je tijekom rata u Srbiji živjelo u Beogradu preko 20 tisuća Muslimana koje nitko nije ugrožavao. «Cilj rata svih strana bilo je zauzimanje i kontrola teritorija koje su smatrale svojim», kazao je Stojanović. Kako bi ojačao svoje argumente citirao je navode iz knjige bivšeg zapovjednika UNPROFOR –a britanskog generala Michaela Rosea da «rat u BiH nije bio invazija jedne strane, već građanski rat" u kojem su se "Srbi i Hrvati željeli odvojiti i pripojiti svojim maticama".

Stojanović je rekao kako se JNA iz BiH povukla u svibnju 1992. godine te da nije sudjelovala u ratu, «ako se izuzmu pojedinačna djelovanja u cilju obrane granica». Priznao je kako su preko Drine odlazile dobrovoljačke jedinice Srba porijeklom iz BiH i Hrvatske navodeći u tom kontekstu Vojislava Šešelja, Dragoslava Bokana i Mirka Jovića. Vojsku Republike Srpske po njemu su formirali časnici JNA koji su bili državljani BiH. Kao dokaz da "na srpskoj strani nije bilo ratnog projekta u prosincu 1991. godine", Stojanović je naveo da je Srpska demokratska stranka tada prihvatila da BiH bude nezavisna država, ali kao konfederacija tri entiteta.

Vezane vijesti

Mala zemlja na Balkanu radi velike probleme

Mala zemlja na Balkanu radi velike probleme

"Nedugo nakon stupanja na dužnost novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić našao se na meti kritika zbog spornih izjava o ratu u BiH. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika