29.03.2006. / 09:48

Autor: Hrvoje Perinić

SUĐENJE

AL Qaeda opovrgla svjedočenje Zacariasa Moussaouia

Al Qaede, točnije njezini uhićeni pripadnici opovrgli su svjedočenje Zacariasa Moussaouia da je imao ulogu u terorističkom napadu na Sjedinjene Države 11. rujna 2001., samo dan nakon što je on na suđenju izjavio kako je toga dana trebao oteti peti zrakoplov i srušiti ga na Bijelu kuću.

Svjedočanstva uhićenih pripadnika al Qaede pročitana na suđenju Moussaouiju u Alexandriji pokraj Washingtona dio su nastojanja obrane da dokažu kako je njihov branjenik lagao o svojoj upletenosti u zavjeru 11. rujna. Mustafa al-Hawsawi, naveden kao al Qaedin planer za financije i putovanja, potvrdioje da nikada nije pomogao Moussaouiju da organizira let u Sjedinjene Države kako bi se pripremio za napade.On je, prema svojoj izjavi, to učinio za operativce al Qaede koji su izvršili napad, a nitko od njih nije spomenuo Moussaouija niti rekao da će imati ulogu u napadima. Nurjaman Riduan Isamuddin, poznat kao Hambali, glavni strateg terorističke skupine Jemaah Islamiya iz jugoistočne Azije povezane s al Qaedom, rekao je kako je surađivao s Moussaouijem u Maleziji i opisao ga kao problematičnog, uz opasku da nije "sav svoj u glavi".

Moussaoui je u ponedjeljak izjavio na suđenju kako je prema naredbi Osame bin Ladena trebao biti peti pilot otetog zrakoplova u napadima 11. rujna i da je njegov cilj trebala biti Bijela kuća. Hambali je kazao kako je Moussaoui nervirao svakog s kim je došao u dodir, da nije poštivao upute svojih nadređenih, gnjavio ih pozivima na mobitele i da je bio sretan što ga se riješio plativši mu kartu da ode iz Malezije. Svjedočanstvo Khaleda Sheikha Mohammeda, glavnog planera napada 11. rujna, također proturječi Moussaouijevim navodima. Sudu je predočeno i svjedočenje Waleeda bin Attasha, pripadnika al Qaede poznatog kao Khallad, za kojeg se smatra da je bio glavni planer napada na američki ratni brod USS Cole 1998. u Jemenu, kao i da je sudjelovao u planiranju napada 11. rujna. On je rekao da ne zna ni za kakvu ulogu Moussaouija u napadima 11. rujna. Moussaoui, Francuz marokanskog podrijetla, jedina je osoba optužena u SAD-u u vezi s terorističkim napadima 11. rujna na New York i Washington u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi. Na suđenju u Alexandriji porota bi trebala odlučiti hoće li biti osuđen na smrt ili kaznu doživotnog zatvora.

Vezane vijesti

Al-Kaida ostaje stvarna prijetnja za SAD

Al-Kaida ostaje stvarna prijetnja za SAD

Unatoč smrti Osame bin Ladena Al Kaida i dalje ostaje stvarna prijetnja za Sjedinjene Države, rekao je u srijedu američki ministar obrane Leon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika