Objavljeno u Nacionalu br. 543, 2006-04-10

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Priče o divljoj peradi

Kineski bog Di Ku nije lijegao sa svojim ženama pa su zatrudnjele na nebeski način: Jan Di progutala je jaje divlje patke oplođeno vjetrom, a Jiang Juan stala na palac vrhovnog boga Juna

Veljko BarbieriVeljko BarbieriVeliki kineski bog, jedan od stvoritelja, moćni Di Ku ili Hitrozboreći, imao je dvije supružnice, silnu Jan Di, Djevicu bambusove trske, i još silniju Jiang Juan, Onu koja hoda po božanskom palcu. One su svome mužu podarile djecu, kako i priliči božanskim suprugama. Stalno zabavljen upravljanjem svojim dijelom svijeta, Hitrozboreći nije imao vremena leći sa svojim ženama, nego ih je prisilio da zatrudne na nebeski način. Prva je, Jan Di, progutala jaje svete divlje patke oplođeno božanskim vjetrom, i rodila osnivača dinastije Šang, a druga, mnogo moćnija Jiang Juan, ugazila je na golemi palac vrhovnog boga Juna i odmah ostala trudna. Rodila je slavnog junaka Hou Jia, Gospodara svih grahorica i žitarica, budućeg osnivača dinastije Zhou. I dok je malom Šangu život od početka bio bezbrižan, jer ga je njegova majka, Djevica bambusove trske, obasipala ljubavlju, nesretni Hou Ji već je od rođenja morao proći teška iskušenja kojima ga je izlagala nemilosrdna Jiang Juan. Ostavila ga je na uskoj stazi da ga pregaze divlja goveda, ali kako je preživio, bacila ga je divljim zvijerima, no spasili su ga indijski drvosječe.

Na kraju ga je odnijela u vrleti Himalaje da ondje umre od leda i studeni, ali na mališana su sletjele prepelice i ugrijale ga svojim perjem. Bez obzira na razlike u odrastanju, i Šang i Hou Ji postali su veliki junaci i mnoge su njihove zasluge za uspon Kine. Ali od te priče ne bi bilo ništa da nije bilo svete divlje patke, iz čijeg je jaja rođen Šang, i planinskih prepelica koje su spasile malog Hou Jia. Otada je nekoliko divljih pataka na cijelom Dalekom istoku simbol bračne veze, sreće i životne snage, budući da one uvijek plivaju u paru i vjerni su supružnici, udruženi protiv neprijatelja. Patke, posebno divlje, omiljeno su jelo kineske kuhinje iz svih razdoblja, nepogrešivi vodiči kroz iskušenja sudbine, jer se podjednako dobro snalaze kud god lete, hodaju ili plivaju, i poznaju sve putove kojima kročimo na zemlji, na nebu i u vodi. Prepelice su, naprotiv, slobodnije.

Budući da su ugrijale i tako spasile malog Hou Jia od sigurne smrti, postale su simbol topline, ali i ljubavnog žara koji ne pali samo tijela supružnika. Za strasne žene i muškarce Kinezi i danas kažu "vruć kao prepelica" i vješaju njihove slike u ložnice kako bi potaknuli spolni zanos. Stoga je u Kini prepelica ptica juga i vatre, Crvena ptica, simbol ljeta i ognjišta,na kojima bi skuhane ili pečene sladile nepca drevnih Kineza.Toliko su voljeli prepelicu da se po njoj zove i središnja zvijezda velikog zviježđa Ljetne palače. U Kineza je simbolizam divlje patke i prepelice bio i u tijesnoj vezi s cikličkim mijenama koje donose njihove seobe. Jer divlje bi se patke i prepelice s proljećem ponovo pojavile i tako označile buđenje zemlje i toplijih i plodnijih godišnjih doba.

Kinezi su vjerovali da se dolaskom zime prepelice pretvaraju u poljske miševe i silaze pod zemlju. Taj izmjenični ritam dolaska i odlaska, u kojem se nebeske ptice pretvaraju u podzemne životinje, za Kineze je bio izravan dokaz izmjenjivanja Jinga i Janga, dvaju osnovnih načela na kojima počiva cijeli svijet, pa tako i život svih živih bića. Zagledani u nebo, pratili bi jata u preletu i pokušavali dokučiti bit svemira. A onda bi zapalili oganj i počeli kuhati. Pa bi blaženi, nakon bogatog objeda od divljih pataka i prepelica, sjeli uz toplo ognjište, na kojem je još plesala vatra, i sama boje perja divlje peradi, i zadovoljno usklađivali životne principe, kao da miješaju mirise i okuse.

DIVLJA PATKA U MEDU I CRNOM VINU

Očišćenu patku od 2 kg pecite na namašćenom limu samo do pola. Na tavi na 10 dag maslaca i 1 l crnoga vina rastopite 10 dag meda od kadulje pa u umak dodajte desetak listova lovora i 4 dag krupno mljevenog papra. Neka vrije nekoliko minuta pa tim umakom podljevajte pečenu patku, koju ste razrezali i vratili u pećnicu da se zapeče. Kad meso postane meko, a umak gust i taman, služite s kuhanim mlincima.

PREPELICE NA DALMATINSKI 8

očišćenih prepelica posolite i popaprite, omotajte trakama pršuta koje pribodite čačkalicom. Položite u posudu na 5 dag maslaca rastopljenog u 1 dl maslinova ulja, s 2 sjeckane kapule, 5 režnjeva češnjaka i 5 dag sjeckane pancete. Pirjajte podlijevajući s 2 dl bijelog vina, okrećući prepelice. Kad zazlate, dodajte 3 grančice ružmarina i 2 lista lovora, podlijte s 1 dl bijelog vina i polako tušite u poklopljenoj posudi dok ptice sasvim ne omekšaju. Pri kraju podlijte sokom od 1 limuna. Služite s makarunima.

>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika