Objavljeno u Nacionalu br. 543, 2006-04-10

Autor: Nina Ožegović

40. ZAGREBAČKI SALON

Umjetnošću protiv kapitalizma

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA s temom 'Sinergije' koja počinje 13. travnja bit će radikalna i provokativna radionica u kojoj će se u mjesec dana predstaviti 40-ak radova različitih umjetnika

Na otvorenju će biti promoviran neobični 'Projekt Carmen' Željka Zorice ŠišaNa otvorenju će biti promoviran neobični 'Projekt Carmen' Željka Zorice Šiša"Ovaj 40. zagrebački salon bit će vrlo radikalan i netipičan, imat će duh laboratorija. Osmišljen je kao velika radionica na kojoj će se prikazati provokativni radovi koji su nastali pretapanjem različitih umjetničkih disciplina, od dizajna, medija, fotografije i video umjetnosti do plesa, arhitekture, opere, filma i performanca", kaže Tihomir Milovac, selektor 40. zagrebačkog salona s temom "Sinergije" koji se otvara u četvrtak, 13. travnja, u 19 sati u Gliptoteci HAZU i bit će otvoren mjesec dana.

Zagrebački salon je tradicionalna trijenalna manifestacija na kojoj će biti izloženo 40-ak radova primijenjenih umjetnika, arhitekata, dizajnera, teoretičara, likovnih kritičara, teoretičara, kritičara, fotografa, plesača i slikara, koji su nastali "kao odraz našeg političkog vremena i tranzicijskog gospodarstva". Organizator salona je ULUPUH na čelu s direktoricom Ivanom Bakal, a proračun za ovogodišnji salon iznosi 300.000 kuna, od čega su grad i država priskrbili oko 200, a sponzori 100.000 kuna. Na otvorenju će biti promoviran neobični "Projekt Carmen" Željka Zorice Šiša, poznatog zagrebačkog umjetnika, scenografa i pisca, koji je realiziran u suradnji Studija Artless i stanara Doma za starije i nemoćne Maksimir. Podnaslov mu je "Projekt strpljenja i slušanja", a geslo "Podržite život u trećoj životnoj dobi". U projektu sudjeluju kazališna grupa doma Vesela lica s Ravnica, pjevački zbor i folklorni ansambl, a naslovnu ulogu Carmen pjeva vitalna 83-godišnja umirovljenica Marija Beba Molnar, ujedno i redateljica opere.

Zorica je taj projekt zamislio kao megaspektakl kojim želi vratiti dostojanstvo ljudima treće životne dobi. Premijera opere održat će se 17. travnja u kazalištu Knapp na Pešćenici, a na otvorenju Salona umirovljenik Zvonko Sruk otpjevat će nekoliko arija, promovirat će se CD, a na izložbi će se moći razgledati prateći materijal ovog work in progress projekta: dokumentarni film o radu, jumbo plakati i promotivni materijali, snimke radijskih emisija i slično. U projekt je uključena i analiza prihvaćenosti "Projekta Carmen" i promjena socijalnih situacija i stavova u interakciji s umirovljenicima. Uz izvođenje Bizetove arije, na otvorenju će se dodijeliti Velika nagrada Salona, tri jednakovrijedne nagrade te priznanje mladom umjetniku. Na natječaj se javilo više od stotinu umjetnika, od kojih neki nisu iz Zagreba, a žiri je izabrao 30 radova.

Milovac je prema vlastitim kriterijima pozvao još desetak umjetnika, primjerice, Sanju Iveković, Dalibora Martinisa, Silvija Vujičića, Darka Fritza, Željka Zoricu Šiša, Sanju Bachrach i Marija Krištofića. Zanimljivost ovogodišnjeg Salona je u tome što neće prezentirati klasične proizvode primijenjene umjetnosti i dizajna, što po Milovčevom mišljenju pripada prošlosti, nego uglavnom work in progress radove, umjetničke radionice i videoprojekte od kojih će neki nastati na licu mjesta, primjerice, "Muzej prekinutih veza" u Gliptoteci. To znači da Salon neće biti klasičan pregled trogodišnje produkcije dizajna i primijenjene umjetnosti nego izložba sa stavom. "Današnja suvremena umjetnost ne poznaje razlike između dizajna, fotografije, video zapisa i slikarstva i zato bi zasebne izložbe arhitekture, slikarstva i primijenjene umjetnosti bile besmislene", nastavio je Milovac.

"U koncepciji Salona oslonio sam se na doba Bauhausa i EXATA 51, doba kada nije bilo razlike između visoke i primijenjene umjetnosti, ali i na duh liberalnog kapitalizma koji je uvelike promijenio ulogu umjetnika u svijetu. Želio sam dijagnosticirati trenutno stanje i vidjeti koliko se taj novi trend udomaćio u Hrvatskoj. Dijagnoza je izvrsna - u Hrvatskoj opet postoji vrlo živa likovna scena, a rezultat su politički angažirane i socijalno osviještene pojave." Projekt "Muzej prekinutih veza" Olinke Vištice, bivše direktorice Motovun film festivala, i Dražena Grubišića, poznatog slikara i interijerista, izazvao je veliku pažnju javnosti. Riječ je o vrlo originalnom projektu u kojem taj nekadašnji par problematizira raskid ljubavne veze na tri razine: fizičkoj, virtualnoj i ispovjedničkoj. Svrha projekta je oslobađanje od negativnih emocija koje ostaju u nama nakon prekida, a izazvao je veliko zanimanje u javnosti. U dvorištu Gliptoteke smjestit će golemi kontejner u koji će posložiti materijalne uspomene preostale nakon raskida ljubavne veze: plišane igračke, podmetače za čaše, odjeću, obuću, pisma, razglednice, knjige, CD-ove i ključeve od automobila.

Uz svaki predmet, darovan od prijatelja i nepoznatih ljudi, istaknut će se anonimni natpis s kratkim opisom veze. Zatim će u Ispovjedaonici za mikrofonom svaki posjetitelj izložbe moći na sav glas "istresti dušu" i tako se osloboditi bijesa, mržnje, tuge i bola. Na virtualnoj razini izradit će se web stranica na kojoj će se moći pohraniti sve digitalne uspomene - SMS-ovi, slike i mailovi, i tako uskladištiti emotivna prošlost. Svoje umjetničke radionice predstavit će Manuela Vladić Maštruko, Sanja Horvat i Jelena Fabrio, a netipičnost Zagrebačkog salona ogledat će se i u zastupljenosti radova likovnih kritičara i teoretičara - Sunčica Ostoić, Gordana Brzović i Dejan Dragosavac Ruta prikazat će seriju zanimljivih teorijskih filmova. Angažirani i politički korektan projekt "Play Away Violence" osmislile su Roberta Bratović i Nina Bačun još kao studentice dizajna. Oblikovale su dječje igračke prema uzorima iz realnog, nimalo uljepšanog života; njihove lutke su različitih rasa, žute, crne, crvene i bijele, hendikepirane su i nemaju nogu ili ruku.

"Moj rad 'Izloženost virusu i modi' zapravo je revijalnog karaktera, nešto između performansa, revije i izložbe i oslanja se na industriju mode i istraživanja spolno prenosivih bolesti, a kao manekeni nastupit će najveće europske pornozvijezde koje sam angažirao preko Cazzo filma, vodeće berlinske producentske kuće", kaže Silvijo Vujičić, umjetnik s tri diplome - akademskog slikara, dizajnera tekstila i povjesničara umjetnosti. On se u svom projektu bavio fenomenom gay populacije koja je najviše ugrožena virusom HIV-a. Taj problem je transponirao u modu - napravio je virtualni virus, koji je inačica spolnog virusa, i ubacio ga u računalo koje upravlja proizvodnjom tkanina. Kad je računalo pokrenulo tkanje, iz tkalačkog stroja počele su izlaziti "zaražene" tkanine - s velikim rupama u tkanju, mehaničkim oštećenjima ili deformiranim uzorkom, slično kao što se na koži osobe oboljele od AIDS-a pojavljuju mrlje od bolesti.

Od tih tkanina Vujičić je napravio modele koji će biti prikazani na velikoj modnoj reviji 27. travnja u hali Tvornice tekstila Zagreb na Črnomercu, vlasništvo Tomislava Klička, jednog od najpoznatijih hrvatskih kolekcionara. Sanja Iveković, koja trenutačno boravi u Berlinu, jedna je od umjetnica koja predstavlja paradigmu povezivanja različitih umjetničkih disciplina. Ona već duže vrijeme eksperimentira s elementima iz novinarstva, dizajna, fotografije, mode i performansa, a na Zagrebačkom salonu predstavit će projekt "Figura i pozadina". U tom projektu je usporedila fotografije terorista s Bliskog Istoka, objavljene u medijima, s modnim fotografijama poznatih kreatora, na kojima je bilo vidljivo da su dizajneri bili inspirirani terorizmom kao globalnim fenomenom. Te fotografije izložila je u paralelnom nizu i potpisala ih upitnim pitanjima poput "Tko se krije iza tog lika?" pa su ti potpisi zapravo svojevrsni kviz za gledatelje.

Doajen video umjetnosti Dalibor Martinis predstavit će virtualni i vrlo demokratični politički projekt "March on line", koji djeluje kao svojevrsna platforma za virtualne demonstracije. Riječ je o interaktivnom web portalu, www. marchonline.org, na kojem svaki građanin, odnosno korisnik Interneta, može inicirati nove ili se uključiti u stare virtualne demonstracije, ili izraziti osobni politički stav. "Marševe može inicirati stav ili reakcija na neki aktualni lokalni ili globalni problem, oni mogu biti izraz političke volje, mogu podupirati nešto ili protestirati protiv nečega, mogu biti slavljenje ili pobuna, a moguće je istodobno imati i pro- i kontrademonstracije", objasnio je Martinis. Iskusan i stručan tim mladih dizajnerica Studijs Cavar - Payer izložit će provokativan projekt "Humanitarna božićna akcija hrvatskog Caritasa - 'Neispunjene želje'", koji je realiziran za Caritas, a objedinjuje dizajn plakata, čestitki i omotnog papira te humanitarnu akciju koja će se nastaviti i tijekom trajanja Zagrebačkog salona. Dizajnerice Ira Payer, Lana Cavar i Narcisa Vukojević specijalizirale su se za dizajn u kulturi, a njihovi najpoznatiji projekti su plakati za kazalište "Gavella" i naslovnica za časopis "Čovjek i prostor".

O njihovom radu pisao je i ugledni talijanski časopis "Abitare". Za Zagrebački salon osmislile su intrigantni omotni papir za božićne poklone - umjesto kičastog i dopadljivog šarenog papira odlučile su se za politički korektan pristup i dizajnirale papir s motivima pečenki i kolača. Iako na prvi pogled taj papir može djelovati perverzno, autorice su svjesno koristile princip šoka kako bi ljude osvijestile i senzibilizirale za postojanje siromašnih i gladnih, čija je božićna trpeza - prazna. Taj omotni papir predstavlja prostor neispunjenih želja. Umjetnik Igor Kuduz, te fotografi Jasenko Rasol i Ana Opalić odazvali su se pozivu plesačice i koreografkinje Barbare Matijević i napravili interdisciplinarni projekt "Fotomorgana". Plesačica im je ponudila da kreiraju plesnu predstavu kao fotografski performans, a oni su osmislili neobične fotografije, svaki iz svoje perspektive. Igor Kuduz opredijelio se za izazovne fotografije na kojima erotičnost gradi u interijeru pomoću kombinacije ženskih najlonki i ležerne kućne odjeće, te u eksterijeru sa strogom klasičnom crnom suknjom i bijelom bluzom. Igor Kuduz predstavit će se i kao samostalni dizajner projektom nazvanim "Crtice", u kojem je tradiciju poslovnog darivanja na kraju kalendarske godine pretvorio u umjetnički čin.

Pozvao je nekoliko umjetnika, povjesničara umjetnosti i likovnih kritičara koji su mu dali najbolje mediteranske recepte, zatim ih je prepisao u dvije obične bilježnice, ilustrirao zgodnim fotografijama i izložio kao umjetnički rad. KO:KE kreativna farma, u kojem rade Maja Bagić i Željka Županić, predstavit će se "Ambalažom za bilinske kupke protiv muške i ženske mrzovolje", a poznati dizajnerski par Sanja Bachrach i Mario Krištofić opredijelili su se za društveno-umjetničku akciju "Dijeljenje jednako množenje", a na Salonu će publici dijeliti svoj CD s fotografijama koje pružaju odličan presjek njihova dugogodišnjeg rada. Stanislav Habjan i Danijel Žeželj, odnosno umjetnička udruga Petikat, izložit će ekološki projekt "Becycled!" posvećen razvoju tog prometnog medija i ekološke svijesti, a fotografkinja Mare Milin, koja je trenutačno na umjetničkom usavršavanju u Kaliforniji, zajedno s Robertom Severom i suradnicima priredila je modni projekt "Video - Severia 05".

Doajen dizajna i plakatne umjetnosti Boris Ljubičić izložit će svoj plakat posvećen Danu muzeja koji je realizirao 2005. godine na temu "Muzej, spone, kultura", no nije bio javno prikazan, kao uostalom ni većina njegovih radikalnih radova. Dizajneri Ivana Vučić i Orsat Franković, iz nagrađivanog zagrebačkog studija za oblikovanje vizualnih komunikacija Laboratorium, predstavit će se originalnim kalendarom koji je ujedno i planer, a čine ga dvije tanke, paralelne role koje korisnik sam vrti i određuje datume. Laboratorium je prošle godine na međunarodnom natjecanju IF Communication Design Award u Hannoveru u konkurenciji od 1211 radova pristiglih iz 31 zemlje osvojio 10 priznanja i jedno zlato za posebno izdanje časopisa Frakcije, posvećenog čikaškoj kazališnoj skupini Goat Island. Za vizualni identitet 40. zagrebačkog salona pobrinule su se dizajnerice iz studija Bilić - Müller, koje su predstavile i dva zasebna projekta.

>email to:Nina Ozegovic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika