Objavljeno u Nacionalu br. 545, 2006-04-24

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Suha zemlja i suho meso

Bludna vikinška boginja Freya svakodnevno se podavala raznim muškarcima, ne mareći jesu li bogovi, patuljci, vilenjaci ili smrtnici, osim božanskom vrhovniku Odinu

Veljko BarbieriVeljko Barbieri Freya, vikinška boginja ljubavi i tjelesne strasti, bila je toliko bludna da se svakodnevno podavala raznim muškarcima, ne mareći radi li se o bogovima, patuljcima, vilenjacima ili smrtnim ljudima. Bilo joj je jedino važno da su moćni i dobro obdareni te da mogu dugo izdržati u ljubavnoj igri. Nije se podala jedino divovima, ma koliko je privlačila njihova golema spolovila, ali ni vrhovnom bogu Odinu, jer se bojala da bi je mogao vezati samo uz sebe i tako sputana ne bi više mogla bludničiti po vlastitoj volji. Jednog jutra je, šećući Velikom svetom šumom, ugledala četri patuljka kako na malom nakovnju kuju Birisingamen, čarobnu ogrlicu od zlata taljenog od zvjezdane prašine, i čarobni je nakit odmah zaludi svojom ljepotom i bila bi u stanju učiniti sve samo da ga se domogne. Zamoli patuljke da joj daruju čarobnu ogrlicu, a znajući da su silno pohotni, stade se razodijevati i otkrivati svoje zamamne obline. Podala bi se ona patuljcima i bez ikakve naknade, ali očiju prikovanih za Birisingamen ucijeni ih da joj daruju nakit, a ona će zauzvrat pružiti svoj četvorici odjednom takvu nasladu kakvu nikad nisu doživjeli.

Tri dana i tri noći bludničila je Freya s patuljcima tako da se od uzdaha i užitka potresala cijela zemlja i nebo. Zapletene u mnogostrukom zagrljaju zatekao ih je Loki,bog mudrosti i laži, Odinov pobratim, i odmah pohita u Asgard, vrhovnikovu palaču, i ispriča mu što je vidio. Razjaren, i bijesan od ljubomore, Odin mu zapovjedi da s Freyina vrata otme Birisingamen i donese ga njemu. Lokija pretvori u muhu i on doleti do mjesta gdje su se patuljci i Freya još koprcali u ljubavnom zagrljaju, pa ubode rilom svakoga od ljubavnika i ubrzo svi pozaspaše. Skine tada Loki čarobnu ogrlicu s Freyina vrata i pohita u Asgard svemoćnom pobratimu. Odin Lokiju priredi veliku gozbu na kojoj posluži brdo sušenog mesa od pitomih i divljih životinja i gostili su se do zore sa svojim vitezovima. Kad je svanulo, pred golemim vratnicama Asgarda začuju bogovi strašno ridanje. To je plakala Freya, nesretna zbog gubitka Birisingamena koji joj je toliko prirastao srcu da ga je voljela više od vlastita života.

Onako omamljen medovinom, smiluje se Odin pohotnici, ali uz težak uvjet: "Budući si najgora bludnica, koja se podaje svakom, samo ne svom gospodaru, odsad ćeš biti boginja rata i pustoši, a umjesto ljubavi i tvojih ljubavnika iza tebe će ostajati samo jad i bijeda, mrtvi i poginuli ljudi." I otpusti Odin Freyu, a ona ode zadovoljna što joj je vraćen voljeni Birisingamen. I zemlju stanu opet pustošiti ratovi, a posvuda zavlada velika glad. Ipak, na Odinovu dvoru u Asgardu živjelo se u izobilju, jer rat nije dotaknuo božanske dveri. Jednog jutra iziđoše Odin i Loki iz dvorca pa siđu na zemlju kako bi se uvjerili u učinkovitost Freyine kazne. Zadovoljni onim što su vidjeli usred suhe i spaljene zemlje, zapale vatru i u velikom kotlu stanu kuhati suhu šunku.

Ali but se nije dao skuhati. Ostajao je žilav i tvrd kao da ga nisu bacili u vrelu vodu. U njihovoj muci Freya prepozna svoju priliku pa se spusti među bogove: "Nikada više nećete okusiti suhog mesa, ako mi ne vratite moje nekadašnje moći." Pa umjesto na meso, bogovi nasrnu na bludnu ljepoticu i povale je sred suhe zemlje. Kad su se zadovoljili, vrate joj ljubavne moći, na zemlji prestanu ratovi, a onda, svi zajedno navališe na šunku, koja se skuhala da nije mogla bolje. PEČENI BUNCEK S KRUMPIRIMA I SLANINOM U vodi skuhajte 0,5 kg suhog bunceka, izrežite ga na deblje ploške i odvojite od kostiju. U posudu za pečenje premazanu svinjskom mašću složite 1 kg krumpira rezanih na pole i pokrijte ih trakama od 20 dag suhe pancete. Kad uhvate boju, položite ploške suhog mesa i pecite na blagoj vatri dok krumpiri ne omekšaju. LEŠADA OD SUHOG MESA U veliki lonac ubacite 2 kg juneće koljenice, 2 svinjska bunceka od po 0,5 kg , 3 teleće nogice, 0,5 kg suhog carskog mesa, 0,5 kg kaštradine, 4 kapule, 6 režanja češnjaka, 4 mrkve. Sve zalijte vodom, da samo pokrije meso, pa podlijevajući kuhajte dok sve ne omekša. Služite meso u gustoj juhi, podliveno maslinovim uljem.

>email to:Veljko Barbieri

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika