01.06.2006. / 13:01

Autor: Marko Nišević

MUHAMEDOVE KARIKATURE

Rose: Histerijom skrivan terorizam

"Vrlo je prikladno glumiti žrtvu i takve postavke, prvenstveno europske ljevice, naučili su koristiti i muslimanski radikalisti" kazao je Flemming Rose, urednik danskog lista koji je prvi objavio karikature koje su zapalile svijet

"Nakon desetljeća popuštanja i političke korektnosti Starog kontinenta, pomiješanog sa strahom od muslimanskog radikalizma, trenutak istine za Europu je stigao" izjavio je za Spiegel Flemming Rose, urednik lista koji je prvi objavio karikature proroka Muhameda. "Vrlo je prikladno glumiti žrtvu i takvo ponašanje, prvenstveno europske ljevice, naučili su koristiti i muslimanski radikalisti" tvrdi kontroverzni urednik. On smatra da je sveopća histerija nastala oko spornih karikatura zapravo izbjegavanje odgovornosti za brojne terorističke napade i tvrdi da je Europa upala u vlastitu klopku moralnog relativizma. Objavom karikatura Rose je, tvrdi, htio samo izjednačiti Islam s drugim religijama u svakom pogledu, pa i satiričkom.

Opisujući sebe je kazao da je gradio idealizam na postavkama propasti kapitalističkog Zapada i idealizirajući društvo predstavljeno naukom Marxa i Engelsa. No, kaže, "pjevušenje Lennonove pjesme "Imagine"" došlo je kraju i nastupilo je otrježnjenje. "Trebalo mi je samo deset mjeseci studiranja u bivšem Sovjetskom Savezu kako bih shvatio da ne postoji idealni svijet bez privatnog vlasništva" kazao je Rose.

Svoje ideale je testirao dodatno kada je odputovao na prostore Sovjetskog Saveza i tamo ostao 11 godina, do 2001. godine gdje je radio kao dopisnik. Iskustvo koje je stekao u razgovoru s političkim disidentima, izliječilo ga je od njegovog idealizma, kaže danas Rose.
Podsjetimo, u Hrvatskoj je samo Nacional objavio sporne karikature, od čega su Vlada i Crkva ogradili isti dan.

Vezane vijesti

Karikatura i Islam: Šali se sa svime, samo ne s Muhamedom i državnim vrhom

Karikatura i Islam: Šali se sa svime, samo ne s Muhamedom i državnim vrhom

Moglo bi se pomisliti da, s obzirom na to kako je islamski svijet reagirao na karikature proroka Muhameda koje je prije koju godinu objavio danski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika