11.07.2006. / 16:42

Autor: Borivoje Dokler

BANKA

Aktiva banaka porasla 13 posto

Na kraju 2005. aktiva svih banaka u Hrvatskoj iznosila je 260 milijardi kuna, što je rast od 13 posto u odnosu na kraj 2004.

Iako je Hrvatska narodna banka (HNB) u 2005. donijela mjere koje su trebale zaustaviti rast kredita i inozemnog zaduživanja, aktiva hrvatskih banaka, kao i vanjsko zaduživanje građana i poduzeća, i dalje raste. Aktiva svih 34 banaka, koje su poslovale u 2005., na kraju godine iznosila je oko 260 milijardi kuna, što je rast od 13 posto u odnosu na kraj 2004. Ukupni plasirani krediti klijentima banaka u 2005. iznosili su 151 milijardi kuna, od čega je 76 milijardi, ili 20 posto više nego 2004., usmjereno stanovništvu. Krediti pravnim osobama iznosili su 52 milijarde kuna, što je porast od 18 posto u odnosu na 2004. Same banke prošle su se godine zadužile za novih 11 milijardi kuna kredita ili 28 posto više nego godinu ranije, a u prvom tromjesečju ove godine zaduženja iz inozemstva povećana su za 920 milijuna eura. Ukupna neto dobit svih hrvatskih banaka u 2005. dosegnula je 3,4 milijarde, što je 11-postotni rast u odnosu na prethodnu godinu.
Gledano vlasnički, u 2005. je u Hrvatskoj bilo šest austrijskih banaka, pet talijanskih, 19 domaćih u privatnom vlasništvu, dvije državne i po jedna mađarska i luksemburška. Među deset najvećih banaka dvije su talijanske (ZABA i PBZ), pet austrijskih (Erste, RBA, Hypo, Slavonska i Volksbank), jedna austrijsko-njemačka (HVB), jedna državna (HPB) i jedna mađarska (OTP). One su zajedno ostvarile 239 milijarde kuna ili 92 posto ukupne aktive svih banaka, a s neto dobiti od 3 milijarde kuna sudjeluju s 91 posto u ukupnoj dobiti banaka.


10 NAJVEĆIH BANAKA U JUGOISTOČNOJ EUROPI
Čak šest hrvatskih banaka među prvih 10

Na rang listi deset najvećih banaka iz osam zemalja jugoistočne Europe, napravljene prema aktivi na kraju 2005., nalazi se čak šest banaka iz Hrvatske. Odmah iza prvoplasirane rumunjske banke Banca Comerciala Romana, nalaze se dvije hrvatske banke, Zagrebačka i Privredna banka. Iza njih je druga rumunjska banka, BRD Groupe Société Générale, a potom slijede tri banke iz Hrvatske: Erste, RBA i HVB. Na osmom mjestu je još jedna rumunjska banka, Raiffeisenbank Romania, a na devetom još jedna banka iz Hrvatske, Hypo Alpe-Adria Bank. Među deset najvećih uspjela se ugurati i najveća bugarska banka DSK Bank, koja je u vlasništvu OTP banke.

Vezane vijesti

Nekretnine na kvadrat

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha prvog specijaliziranog CD kataloga i vodiča "Nekretnine i interijeri", tjednik Nacional, u suradnji s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika