Objavljeno u Nacionalu br. 572, 2006-10-30

Autor: Ante Pavić

MEGAPROJEKT NA MLJETU

109 milijuna € za najveće rusko ulaganje u RH

PAVEL ZUBOV, direktor moćnog koncerna Sistema u vlasništvu milijardera Vladimira Jevtušenkova, govori o projektu turističkog kompleksa na Mljetu

Jedna od najvećih ruskih korporacija, Sistema iz Moskve, preko svoje tvrtke kćeri Adria Sistem planira na Pinjevici, na južnom dijelu otoka Mljeta, u izgradnju turističkog kompleksa uložiti 109 milijuna eura, što je najveća greenfield investicija u Hrvatskoj dosad. Na zemljištu od 200 ha sagradit će se hotel s pet zvjezdica, wellness, turističke vile i bungalovi. Tvrtka Sistema orijentirana je prema tržištu usluga s više od 60 milijuna potrošača, a njene dionice izlistane su na Newyorškoj i Londonskoj burzi.

Najveći ruski turistički holding

U sklopu korporacije djeluju jedan od tri najveća operatera mobilne telefonije na području Ruske Federacije, najveća osiguravajuća kuća u Rusiji Rosno, razna trgovinska poduzeća, a tvrtka se bavi i naftnim biznisom te se njene zalihe nafte procjenjuju na 13,5 milijuna tona. Korporacija se bavi i bankarstvom, a u vlasništvu ima i nekoliko novina. Turistički holding Inturist, koji je također dio korporacije, najveći je na području bivšeg SSSR-a. Kompanija održava poslovne veze s mnogim poznatim europskim kompanijama, Deutsche Telekomom, Allianzom, Volvom s kojim zajednički gradi tvornicu kamiona. Kupnja zemljišta na kojem će se izgraditi kompleks poznat je i po aferi u kojoj su čelnici lokalnog HDZ-a optužili načelnika općine Nikolu Hajdića da je zemlju nezakonito prodao Vladimiru Jevtušenkovu, vlasniku Sisteme, a slučajem se danas bavi hrvatsko pravosuđe koje zasad nije pronašlo nikakve nezakonite radnje. Takva situacija, međutim, nije zasmetala Pavelu Zubovu, direktoru tvrtke Adria Sistem, da samouvjereno predstavi projekt. Zubov, koji za sebe voli reći da je “dijete perestrojke“, stručnjak je na području korporativnog državnog upravljanja, a na postdiplomskom studiju u Moskvi doktorirao je području reguliranja slobodnih carinskih zona. Nakon nekog vremena provedenog u državnoj administraciji zaposlio se u privatnoj tvrtki te od 2000. radi u Sistemi gdje je dobio mjesto izvršnog direktora za inozemstvo. Danas je koordinator međunarodnih projekata a za Nacional objašnjava na čemu temelji svoj optimizam da će ovaj projekt, bez obzira na poteškoće, biti završen, kao i što će značiti lokalnoj zajednici.

Propulzivnost hrvatskog turizma

NACIONAL: Zašto ulažete u Hrvatsku?

- Razlozi su gospodarski i emotivni. Shvatili smo nakon dubokih analiza da turizam u Hrvatskoj snažno napreduje i da se isplati uložiti u njega. Želimo biti prvi u ovom sektoru. Imamo velikih iskustava i mogućnosti. Nije tako teško ostvariti velike projekte kad iza tebe stoji velika korporacija. Što se tiče emotivnih razloga, ruski je mentalitet sličan hrvatskome. Ta emocionalna komponenta u poslovanju iznimno je važna. Naš menadžment stalno ističe da je s Hrvatima iznimno ugodno poslovati. Najveće greenfield ulaganje

NACIONAL: Što će značiti ovo ulaganje Hrvatskoj i lokalnoj zajednici na Mljetu?

- Uložit ćemo 109 milijuna eura u izgradnju kompleksa, od kojih će 22 milijuna biti uloženo u infrastrukturu, 8 milijuna na komunalne pristojbe za gradnju projekta, a država će dobiti 5 milijuna samo od poreza, ne računajući turističke pristojbe koje bi, prema našim procjenama, trebale godišnje iznositi 4 milijuna kuna. Ovim projektom razvit će se kompletna otočna infrastruktura, a da ne govorim da će posao naći 150 ljudi. Ovo je najveće greenfield ulaganje u Hrvatsku i znam da će potaknuti mnoge druge. Moram istaknuti da je naša politika ulaganje u izgradnju, a ne u već postojeće sustave, zbog čega smo rijedak slučaj u Hrvatskoj. Ovim projektom pojačat ćemo i izvanpansionsku ponudu. Izradom sustava za pročišćavanje ovaj projekt dobiva veću važnost za lokalnu zajednicu, s tim da ćemo ulagati i u stanice za opskrbu strujom od 1300 kW. Ovaj kompleks prije svega pozitivno utječe na društvo, nazvao bih ga poslom sa socijalnom odgovornošću. Nadamo se da će se stanovništvo vraćati na otok koji će prepoznati kao mjesto s perspektivom. Ova koncepcija još nije konačno potvrđena.

NACIONAL: Zar nije bilo ekonomičnije kupiti i preurediti postojeće hotele?

- Mogli smo ulagati u kupnju postojećih hotela, ali ipak imamo socijalne svijesti za zemlju u koju dolazimo, a i ocijenili smo da je puno perspektivnije ulaganje u izgradnju funkcionalnih kompleksa.

NACIONAL: U hrvatskoj javnosti postoje veliki strahovi zbog betonizacije obale. Kako je mislite umiriti u vezi s tim strahovima?

- Potpuno sam svjestan situacije i tih strahova. Iskustvo španjolske obale zabrinjava javno mnijenje. Mljet je unikatan i na sjeveru je zaštićeno područje. Naš je projekt na suprotnoj strani. Ne smijemo i ne kanimo nanijeti nikakvu štetu prirodi. Provest ćemo ozbiljan natječaj među konzultantskim kućama koji će morati udovoljiti pravilima zaštite okoliša. Mi imamo viziju kompleksa koji bi se trebao bazirati na tradiciji ovog kraja. Betona i željeza ondje sigurno neće biti. Sve zgrade temeljit će se na tradiciji ovog kraja. Atmosfera oko ovog projekta identična je onoj koju smo imali u Španjolskoj i Češkoj. U Karlovym Varyma kupili smo staru secesijsku zgradu te je obnovili u hotel, poštujući sva restauratorska pravila. Cijelu infrastrukturu provukli smo ispod zemlje kako bismo uvažili sve gabarite da sačuvamo zgradu u njenom izvornom obliku. Nakon toga više se nisu čuli kritički glasovi. Rusi i Ukrajinci stižu na Jadran

NACIONAL: Poznati su problemi koji prate ovaj projekt nakon kupnje zemljišta. Očito je da vas to ne može omesti u realizaciji?

- Ne može nas omesti jer vjerujem pravnoj državi u Hrvatskoj. Uspjet ćemo u naumu i zbog toga što transparentno radimo. Zemlju na kojoj će niknuti kompleks stekli smo u javnom natječaju. Pravna situacija u ovom trenutku prilikom ocjenjivanja ovog pravnog posla dopušta da u budućnost gledamo s optimizmom. Ostalo je politika, a mi smo investitori s dobrim namjerama. Mi sad već surađujemo s lokalnom vlašću u izradi prostornog plana za dio otoka gdje ćemo raditi projekt.

NACIONAL: Većina turističkih kompanija u Hrvatskoj poslovnu strategiju bazira na njemačkom tržištu. Hoće li i s vama biti jednako?

- Naravno da ćemo se okrenuti i prema tom iznimno emitivnom tržištu, ali nećemo zanemariti ni velik kapacitet Rusije i Ukrajine, kao i drugih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

NACIONAL: Koliko je Hrvatska popularna kao turističko odredište u Rusiji?

- U zadnje dvije godine iznimno je popularna, promidžba je intenzivna. Procjenjujemo da bi uskoro mogla postati popularnija od Turske, u koju Rusi sada najradije idu na odmor. Zbog toga sam siguran da će naš kompleks biti popunjen.

NACIONAL: Hoće li si ljetovanje na Mljetu moći priuštiti samo iznimno bogati gosti?

- Ne gradimo elitističko mjesto koje će biti zatvoreno za obične ljude. Jasno je da je do otoka malo teže doći i da je sve na njemu skuplje, ali nema ni govora o tome da onamo neće moći doći i gosti slabije platežne moći.

NACIONAL: Hoćete li nastaviti ulagati u Hrvatsku?

- Razmatrali smo dosad više od 20 projekata o ulaganjima u ovu zemlju, prije svega u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Zasad smo orijentirani na Jadran, posebice na Istru i Dalmaciju. Ali do daljnjega ćemo se usredotočiti na Mljet, pa ćemo tek potom odlučiti kako dalje.

200 tvrtki doktora kemije Vladimir Jevtušenkov, 57-godišnji vlasnik ruske korporacije Sistema, doktor je znanosti s diplomama iz kemije i ekonomije. Poput mnogih oligarha koji su opstali nakon odlaska Borisa Jeljcina s vlasti, blizak je prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. Na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu za 2006. zauzima 93. mjesto i 11. je najbogatiji Rus. Sistema se sastoji od dvjestotinjak tvrtki a najvrjednije vlasništvo ima u MTS-u, ruskom mobilnom operateru. Sistema je kotirana na newyorškoj i londonskoj burzi.email to:Ante Pavic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika