Objavljeno u Nacionalu br. 581, 2006-12-29

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Rimski odresci Anne Perenne

Uz prvi miljokaz na Flaminijskoj cesti stari su Rimljani dočekivali Novu godinu po novom kalendaru što ga je uveo ubijeni diktator Gaj Julije Cezar

Sve do uspostave novog, Julijanskog kalendara, koji je uveo Gaj Julije Cezar, stari su Rimljani nadnevak Nove godine slavili na Ožujske ide, 14. ožujka, na dan kad će 44. godine prije Krista biti ubijen reformator tog istog kalendara. Ipak, i nakon što je veliki državnik, vojskovođa i povjesničar za prvi dan Nove godine odredio 1. siječnja i potom za nekoliko mjeseci otišao u smrt, na stari novogodišnji nadnevak, Martovske ide, koji su Rimljani nastavili slaviti po starom običaju, ali sada kao dan božice i nimfe Anne Perenne, čije ime krije značenje prijeloma Vječne godine. Tog su dana stanovnici rimske države iz svojih gradova i naselja, po drevnom novogodišnjem ritualu, šibama istjerivali čovjeka obučena u tvrdi kožni haljetak, a on je, hineći bol i samrtni grč, bježao kroz gradska vrata kao utjelovljenje Stare godine i svih njenih nevolja, koje se nisu smjele preseliti u novu. Stoga je i Anna Perenna, Vječna Godina, bila prikazivana u mitološkoj latinskoj ikonografiji kao starica, a u svojim djelima slave je mnogi rimski pisci jer je bila potpuno rimsko božanstvo. Ipak, Ovidije je sebi dopustio pjesničku slobodu i u svojoj “Eneidi“ opjevao je kao sestru kartažanske kraljice Didone, koja se ubila zbog nesretne ljubavi prema Trojancu Eneji. Kad opisuje trenutak prije tog strašnog čina, doslovce pjeva: “Dadiljo, predraga meni, pozovi Annu mi sestru/reci nek riječnom vodom po tijelu se poškropi cijelu/neka i stoku dovede i žrtvene stvari donese./Ti ćeš sebi po čelu povezaču oviti svetu/Stigijskom Jupitru bogu završiti htjela bih žrtvu“. Pa se nakon žrtvovanja bika Didona ubija proklinjući Eneju.



On je njenu sestru Annu, nakon što je preživjela prvi pad Kartage, primio u Laciju i živjela je na njegovu dvoru, dok je zbog ljubomore nije pokušala umoriti Enejina supruga Lavinija. Didonin duh upozorio ju je na vrijeme i ona uteče, ali se utopi u Rijeci Numiku. Kad je tako prekasno stigla na kobne obale, potraga koju je za njom poslao Eneja začuje glas iz bujice: “U amni perenni, stalno nasrtnoj vodi skrivam se/i boginja nimfa Anna Perenna sada se se zovem.“ Kad je tako postala božica u poodmakloj dobi, Vječna je Godina pomogla rimskom puku koji se gladan prvi put okupio na Svetoj gori i svojim je drhtavim rukama umijesila kruh i pogače koje im je svakog jutra ostavljala uz uzglavlja dok su vijećali o svojoj sudbini. Na tom mjestu zahvalan rimski narod podigao je kip svojoj spasiteljici a Ovidije ga je za života još vidio kako se diže uz Svetu cestu. Pa ipak, novogodišnji festival u čast Anne Perenne održavao se na suprotnoj strani Grada, na sjeveru, na mjestu koje priliči odlasku Stare godine, uz prvi miljokaz na Flaminijskoj cesti i tamo su dočekivali Novu godinu po novom kalendaru ubijenog diktatora, opijajući se i priređujući gozbe i orgije, izjedajući slasna jela od mesa žrtvovanih Jupiterovih bikova, štujući tako uspomenu na božicu Annu Perennu i njezinu nesretnu sestru Didonu. Za tih svečanosti događalo se svašta, jer je Anna Perenna unatoč poodmakloj dobi bila plodna i pohotna. Rimljani su za novogodišnjeg slavlja rado prepričavali kako je obmanula boga rata Marsa, koji ju je zamolio da mu podmetne djevicu Minervu u koju se zaljubio, no ona ga je prevarila i podmetnula se pod njegovo udo u tminama ložnice uspaljenog boga. Stoga su novogodišnje svečanosti, kao nastavak Saturnalija, bile razuzdane, a mnoga je djevica tog dana i noći platila nevinošću dolazak Anne Perenne, pohotne zaštitnice rimske Nove godine. Pečena goveđa pisanica

Goveđu pisanicu od 0,75 kg ispecite na maslinovu ulju u tavi, izrežite na ploške pa s masnoćom i krvlju premjestite u posudu za pečenje i pecite kratko u pećnici podlijevajući uskuhanim umakom od 2 dl crna vina, 5 dag kapara, 1 dl meda, 2 grančice mravinca, 3 cl garuma ili 1 sjeckanog fileta od srdela te 10 zrna papra. Kad pisanica počne pirjati, a umak se ugusti, služite sa sjeckanim petrusimulom i miloduhom. Po receptu Bubula Fricta, Marka Gabija Apicija iz I. stoljeća.

Novogodišnja rolada od junetine

Dvaput sameljite 1,5 kg juneće mekači s 5 dag slanine i 5 dag mrvica. Umiješajte u čvrstu smjesu s 1 jajetom, 5 dag mljevenoga tvrdog sira te solju i paprom. Ostavite na hladnom nekoliko sati da se stvrdne, premijesite i na dasci i krpi razvaljajte meso da dobijete plošnu površinu. Po njoj položite 20 dag kuhanih listova blitve, 10 dag tanko rezanog pršuta pa krpom savijte u roladu. Pecite u pećnici na namašćenom limu dok ne uhvati tamnu koricu. Roladu pospite s 3 dag ribanog tvrdog sira i još malo zapecite. Izvadite iz pećnce, neka se malo ohladi, pa režite na ploške i služite s kuhanom blitvom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika