05.02.2007. / 13:59

Autor: Ana Kirin

INDONEZIJA

U poplavama u Džakarti poginulo najmanje 25-ero ljudi

Iako se voda počela povlačiti u nekim dijelovima grada, velika gradska područja još su potopljena, a dužnosnici upozoravaju da bi nove kiše uskoro mogle uzrokovati još jače poplave

Najmanje 25 osoba je poginulo, a 340 tisuća ostalo je bez doma nakon što su bujice uzrokovane jakim kišama razorile riječne nasipe u indonezijskom glavnom gradu Džakarti. Iako se voda počela povlačiti u nekim dijelovima grada, velika gradska područja još su potopljena, a dužnosnici upozoravaju da bi nove kiše uskoro mogle uzrokovati još jače poplave. U gradu je došlo i do prekida opskrbe električnom energijom. Sihar Simanjuntak, dužnosnik zadužen za nadzor rijeka koje protječu kroz 12-milijunski grad, izjavio je da je pod vodom nešto manje od 40 posto grada.

Guverner Džakarte kojemu su upućene brojne kritike rekao je kako se njega ne može smatrati odgovornim za poplave koje su pogodile glavni grad Indonezije jer je "riječ o prirodnom fenomenu" koji se javlja svakih pet godina. Poplave tijekom sezonskih kiša u Indoneziji su česte, ali ova je najrazornija u posljednjih pet godina. Meteorolozi su upozorili da će Jakarta sljedeći tjedan ponovo biti na udaru obilnih kiša.

Vlasti se pribojavaju da bi zbog tako velikog broja ljudi bez krova nad glavom i zagađenja pitke vode moglo doći do izbijanja bolesti. Naime, Džakarta se već bori s porastom slučajeva denga groznice.

Vezane vijesti

Novi potres 8,2 kod Sumatre

Novi potres 8,2 kod Sumatre

Novi potres magnitude veće od 8,0 pogodio je obalu kod indonezijske pokrajine Aceh u srijedu nekoliko sati nakon potresa 8,6 zbog kojega je oglašeno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika