06.02.2007. / 16:19

Autor: Martina Zeković

SLUČAJ MAGAŠ

Ani Magaš kazna smanjena na pet godina

Ana Magaš, smatraju suci, bila je sposobna rasuđivati tijekom nasrtaja supruga i izabrati obranu slabijeg intenziteta

Ana Magaš nije dobila oslobađajuću odluku sa Vrhovnog suda, niti je sud uvažio stav da je ubojstvo svoga muža Lucijana počinila u nužnoj obrani. No, sud je 28-godišnjoj zadranki ipak smanjio zatvorsku kaznu s osam na pet godina u koju je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru u kojemu je od 19. ožujka 2005.

Sud je prihvatio obranu optužene da je bila napadnuta, da ju je u kuhinji suprug držao rukama za vrat i noge i da je ona s kuhinjskog elementa uzela nož i braneći se od njegovog napada ubola ga dok su se nalazili sučelice. No, vrhovni suci smatraju da je optužena prekoračila nužnu obranu kada je nožem ubola supruga, te da je suprugov napad mogla odbiti i 'obranom manjeg intenziteta' i na 'manje pogibeljan način', a ne tako snažnim udarcem noža u desnu stranu leđa da je oštrica noža ušla u grudni koš. Ana Magaš, smatraju suci, bila je sposobna rasuđivati tijekom nasrtaja supruga i izabrati obranu slabijeg intenziteta.

Pri ublažavanju kazne Vrhovni sud je uzeo u obzir ponašanje Ane Magaš prije i nakon zločina, te 'ukupnost društvenih i osobnih uzroka koji su pridonijeli počinjenju konkretnog kaznenog djela'.

Njezini branitelji Jadranka Sloković i Ljubiša Drageljević smatraju da je s obzirom na sve okolnosti kaznenog djela kazna trebala biti još blaža. Oni su na sjednici povodom žalbi na prvostupanjsku presudu u siječnju ove godine iznijeli 20-ak presuda Vrhovnog suda u kojima je u pravilu za prekoračenje nužne obrane dosuđeno dvije ili tri godine zatvora.

Vezane vijesti

Sin protiv majke

Odvjetnici Ane Magaš traže posebnog pravobranitelja za njezinog maloljetnog sina Lovru i tvrde da je njegova baka zakazala kao skrbnica jer ga je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika