01.03.2007. / 15:39

Autor: Ana Kirin

BJELOVAR

Đurđa Adlešić prijavljena za mobing

Jedna od stručnih suradnica u bjelovarskoj gradskoj upravi prijavila je mobing Grad Bjelovar, gdje Đurđa Adlešić obnaša dužnost gradonačelnice

Predsjednica HSLS-a i potpredsjednica Sabora Đurđa Adlešić prijavljena je Udruzi za pomoć i edukaciju žrtava mobinga, objavila je u četvrtak 1. ožujka Slobodna Dalmacija. Jedna od stručnih suradnica u bjelovarskoj gradskoj upravi prijavila je mobing Grad Bjelovar, gdje Đurđa Adlešić obnaša dužnost gradonačelnice. Ironija je u tome što Đurđa Adlešić odnosno HSLS posljednjih mjeseci inzistiraju na izmjenama Zakona o radu kojima bi se sankcionirao mobing.

Stručna suradnica čije je ime poznato redakciji Slobodne, progovorila je o, kako je sama rekla, "Adlešićkinoj strahovladi" kada je nakon dugogodišnjih izravnih i neizravnih pritisaka od gradonačelnice i nadređene pročelnice Odjela u kojemu radi, u siječnju ove godine dobila rješenje o smanjenju plaće za 10 posto.

Rješenje, koje je potpisala Đurđa Adlešić, zaključeno je 22. siječnja, dakle prije isteka mjeseca na koji se odnosi umanjenje plaće. Iz obrazloženja se ne vidi što se suradnici stavlja na teret. Donošenje tog dokumenta predložila je nadređena pročelnica pozivajući se na odluku o plaćama djelatnika Grada Bjelovara, prema kojoj se dohodak može umanjiti ili uvećati za deset posto na temelju rezultata rada.

Stručna suradnica pokrenula je i pravni postupak za poništavanje tog rješenja i tvrdi da tijekom 31 godine staža nikada nije bila na bolovanju, te da se nikada nijedna stranka nije žalila na njezin rad.

Ona je ispričala kako je još prije četiri-pet godina iz posve nepoznatih razloga postala "specijalna meta" gradonačelnici, koja se na toj dužnost nalazi od 2001. godine. Suradnica je također kazala kako je Đurđa Adlešić od brojnih pročelnika, "koji su se smjenjivali kao na traci", tražila da je kažnjavaju, a neki su bili i smijenjeni kada bi to odbili.

Sličnoj su torturi, tvrdi stručna suradnica bjelovarskog gradskog poglavarstva, izloženi i drugi djelatnici u gradskoj upravi, koji su također dobivali rješenja o umanjivanju plaća bez obrazloženja.

"Kada je došla na mjesto gradonačelnice, Adlešićeva je djelatnike gradske uprave u lokalnim novinama proglasila gotovo ništarijama koje će ona dovesti u red te najavila kažnjavanja," rekla je Slobodnoj Dalamaciji ista stručna suradnica koja tvrdi da 90 posto zaposlenih u Gradskoj upravi razmišlja poput nje, ali se boje javno govoriti.

Predsjednica Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobinga Jadranka Apostolovski potvrdila je da je djelatnica iz bjelovarske gradske uprave u Udruzi zatražila pomoć. "Tu je bilo ozbiljnih kršenja prava iz radnog odnosa. Radi se o početnoj fazi mobinga koji se očituje u ponižavanju i degradaciji" kazala je Jadranka Apostolovski.

Vezane vijesti

Jovanović s hrvatskim političarkama

Jovanović s hrvatskim političarkama

Đurđa Adlešić, potpredsjednica Vlade, u srijedu će se sastati s Čedom Jovanovićem, predsjednikom Liberalno-demokratske stranke. Jovanović je poznat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika