01.03.2007. / 16:51

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Bedem ljubavi tuži Žarka Puhovskog

Zbog izjave predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarka Puhovskog da su majke početkom rata "vadeći svoje sinove iz JNA i šaljući ih u Hrvatsku vojsku, radile protiv mira", Udruga Bedem ljubavi podigla je protiv njega kaznenu prijavu. Spornu izjavu Puhovski je izrekao početkom veljače na Međunarodnoj konferenciji "Utvrđivanje istine o ratnim zločinima i sukobima". Predstavnice Bedema ljubavi su na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak 1. ožujka kazale da je ta izjava u potpunosti je suprotna djelovanju udruge i njenim temeljnim načelima, ali i saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu.

Aktivistice udruge Bedem ljubavi, osnovane u siječnju 1991. godine s ciljem izvlačenja mladića iz tadašnje JNA neovisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, ističu kako je od samog početka njihov cilj bio mir, a izjavu Žarka Puhovskog smatraju još čudnijom budući da dolazi od osobe zadužene za zaštitu ljudskih prava.

Odvjetnica Udruge Doris Košta očekuje da će presuda biti izrečena već nakon nekoliko ročišta jer je, kako je kazala, riječ o vrlo jasnom slučaju. "Nakon toga nećemo propustiti priliku da od Puhovskog zatražimo i naknadu štete", dodala je.

Zbog sporne izjave, podizanje tužbe protiv Puhovskog podržala je i zagrebačka Hvidra te još nekoliko ženskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Vezane vijesti

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

Hrvatski helsinški odbor (HHO) osudio je danas odluku splitske gradske uprave da izmjeni već izdanu suglasnost privremenog korištenja javne gradske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika