01.03.2007. / 18:58

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Zajedničko poskupljenje kruha nezakonito

Nakon najave čelnika Žitozajednice Davorina Hrste o zajedničkom poskupljenju kruha Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja upozorilo je u četvrtak 1. ožujka da je svako koordinirano postupanje tržišnih takmaca kojem je svrha ili cilj dogovor o cijenama na nekom tržištu pod pokroviteljstvom udruga ili grupacija kojima ti poduzetnici pripadaju u suprotnosti s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, te da je riječ o zabranjenim, kartelnim sporazumima.

Na svojoj 78. sjednici Vijeće je razmatralo najavu objavljenu u hrvatskim medijima, da će pekari uskoro objaviti zajedničko poskupljenje kruha. "Ti su pekari ujedno članovi Žitozajednice - grupacije u čijem su članstvu okupljene 22 mlinarske tvrtke i 35 pekara", podsjeća se u priopćenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Stoga se njihov plan smatra zabranjenim sporazumom, koji predstavlja najteži oblik povrede propisa o tržišnom natjecanju. Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja je za sklapanje takvih kartelnih sporazuma propisana novčana kazna do 10 posto ukupnog prihoda svakog od sudionika takvih sporazuma ostvarenog u godini koja je prethodila sklapanju sporazuma.

U priopćenju se dalje navodi da "ako tržišni takmaci postupe suprotno spomenutim propisima, Agencija po službenoj dužnosti ili po zahtjevu stranke pokreće postupak radi utvrđivanja sklapanja zabranjenih sporazuma, te po okončanju postupka temeljem rješenja podnosi zahtjev nadležnom prekršajnom sudu za izricanje novčanih kazni za sve sudionike kartelnih sporazuma".

Vezane vijesti

Hrvatski brandovi moraju osvojiti domaće tržište prije inozemnog

Hrvatski brandovi moraju osvojiti domaće tržište prije inozemnog

International Advertising Association - Young Professionals Croatian Chapter (IAA YP), hrvatski ogranak međunarodne oglašivačke udruge za mlade… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika