11.03.2007. / 12:35

Autor: Stjepan Marković

EKVADOR

Politička kriza uoči referenduma

Političke tenzije rastu u Ekvadoru uoči referenduma o promjeni ustava koji je zakazan za 15. travnja. Na referendumu će se postaviti pitanje treba li se oformiti skupštinu koja će odlučivati o reformama u državi. Posljednje ankete pokazuju da je 70 posto pučanstva podržava uvođenje skupštine koja bi restrukturirala kongres, zakonodavno tijelo u toj južnoameričkoj državi. Opozicijske stranke tvrde da ljevičarski predsjednik Rafael Corera reformama nastoji zaobići kongres i učvrstiti svoju vlast. On je postao predsjednik nakon što je u prosincu prošle godine pobijedio na izborima Alvaro Naboa, najbogatijeg čovjeka u Ekvadoru.

Kriza je nastala nakon što je kongres kojeg kontroliraju opozicijske desničarske stranke najavio smjenu četiri od sedam članova izbornog povjerenstva koje je odobrilo održavanje referenduma. U međuvremenu predsjednik izbornog povjerenstva traži da se otpusti 57 kongresnika koji su u utorak 6. ožujka podržali zahtjev za njegovom ostavkom. Ekvadorski kongres ima 100 zastupnika.

Ekvadorska vlada je najavila da će podržati zahtjev predsjednika izbornog povjerenstva rekavši da se izborni zakoni mogu primijeniti na sve državne dužnosnike koji su suočeni s izbornim procesom.

Correa je najavio da bi se prihvaćanjem promjena podržala njegova politika prekidanja veza s Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom, te restrukturiranja vanjskog duga. Za nacionalno naftno bogatstvo je rekao da će se ponovno vratiti u ruke naroda.

Kongres je prvotno podržao zahtjev za referendumom, no nakon intenzivnih pregovaranja povukao je podršku kada je predsjednik Corera u zadnjem trenutku promijenio tekst što su neki ocijenili protuustavnim.

Vezane vijesti

Ahmadinedžad: Odoljet ćemo pritiscima

Ahmadinedžad: Odoljet ćemo pritiscima

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u četvrtak u Quitu da će njegov narod odoljeti sve jačim pritiscima međunarodne zajednice oko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika