Objavljeno u Nacionalu br. 596, 2007-04-17

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Minosov berač šafrana

Kako bi kretski kralj Minos postao besmrtan, morao je svako jelo začiniti šafranom i tako okrijepiti dušu i tijelo kako ga ne bi mogao smrtno raniti nitko od ljudi i bogova

Moćni i slavni kralj Minos, koji je stolovao u raskošnoj palači u Knososu na Kreti, bio je napola Grk, majka mu je bila fenička krasotica Europa, kći sidonskog kralja Agenora, a otac sam Zeus koji se toliko zaljubio u princezu da ju je prerušen u zlatnog bika odnio preko mora na taj egejski otok i ondje obljubio. Zahvaljujući svemoćnome bio je najmoćniji Grk svoga doba i po njegovim savjetima, budući da se i gospodar Olimpa rodio na Kreti, donio je mnoštvo značajnih zakona koji su bili uzor drugim grčkim gradovima, posebno Ateni koju je volio više od svih, kako da uobliče svoje statute. Poznate su slavne pojedinosti iz života kralja Minosa, sve njegove pustolovine od nenadanog sukoba s Atenom, rođenja njegova posinka strašnog Minotaura i nevolja s izumiteljem Ikarom, koji je sagradio njegovu palaču i glasoviti labirint te još mnogo drugih zgoda koje opisuju grčki mitovi. Ipak, iako je doista naslijedio snažan stas i značaj, te grčku narav svoga oca Zeusa, Minos je u duši ipak ostao Feničanin. Vodeći se primjerom kraljevstva svog djeda Agenora, razvio je najveću pomorsku silu u tadašnjem svijetu i osvajanjima i prekomorskom trgovinom Kreti pribrao neprocijenjivo bogatstvo i učinio je najmoćnijom na Sredozemlju.




Ratovali su Krećani i osvajali pomorske zemlje sve do Hispanije i Britanije, a onda trgovali plijenom, mijenjali grimiz za zlato, vino i ulje za drago kamenje i srebro. Od silnog bogatstva podigla se Minosova Kreta, njeni gradovi bili su najljepši na svijetu, a kraljeva palača nedostižni uzor koji se i danas vidi u Knososu. Ipak, sva ta velika djela zasjenila su jedno važno proročanstvo, izravno vezano uz kraljev život, koje mu je na samrti prepričala njegova majka Europa. Kako je tvrdila kraljica, njoj se pri rođenju ukazala Velika Majka bogova, i uputila je da, želi li njen sin postati besmrtan, mora od tog trenutaka svako jelo začiniti šafranom koji će okrijepiti njegovu dušu i tijelo tako da ga ne će moći smrtno raniti nijedan od ljudi ni od bogova. Kad je Europa izdahnula, zapovjedio je Minos svojim trgovcima da odmah krenu put Perzije, domovine šafrana, i donesu mu dragocijeno sjeme i tada najskupljeg od svih začina. Platio je čistim zlatom Minos svoj začin i posijao ga oko raskošne palače. Kad su niknuli ljubičasto-zlatni cvjetovi, brale su njihove tučke stotine robova. No umjesto da namaknu dovoljno tučaka za svoga vladara, koji je njima začinjao svako jelo i trgovao viškom šafrana, oni su čupajući tučke često znali uništiti cijelu stabljiku. Tako je taj pothvat umalo propao. Ali pred Minosom se pojavio egipatski trgovac koji je o zlatnom lancu vukao malog majmuna. “Ovaj majmunčić, gospodaru, tvoj je spas“, reče padajući ničice. I bio bi kralj to shvatio kao neoprostivu uvredu da trgovac ne oslobodi majmunčića, a on kroz prozor skoči i ubrzo se vrati s pregršti tučaka oštra i opojna mirisa. Od tog su trena nastupili vesli dani u palači u Knososu. Majmunčić je tako vješto brao šafran, bolje i brže od stotine robova, a Minos je mogao do milje volje uživati u svojim skupocjenim jelima i bogatstvu. I nije ga na kraju njegova puta ubila ruka ni jednog od ljudi ni bogova, nego ga je na prijevaru umorio Ikar utopivši ga na Siciliji vrelom vodom, kako ne bi opet pao u ruke strogom kralju Krete i Sredozemlja. Kosti su se kraljeve pretvorile u prah, ali zidove njegove palače u Knososu još i danas krasi freska koja prikazuje Minosova majmunčića, najvještijeg berača šafrana kojeg je svijet ikad upoznao.

Rižot sa šafranom

Na 2 dl maslinova ulja zazlatite 1 sjeckanu kapulu i 25 dag riže pa pustite da ostakle, a onda nastavite pirjati stalno miješajući i podlijevajući pilećim temeljcem. Na 10 dag maslaca zazlatite 25 dag pileće jetre i 25 dag vrganja, a kad dobiju koricu, spojite s rižotom. Posolite i popaprite, još malo promješajte da se sve prožme, a riža postane ljepljiva i na zub, pa dodajte 3 g šafrana da zažuti rižot i da mu profinjenu aromu.

Teleći jezik na kajenski

Skuhajte 3 teleća jezika i ogulite im kožu. Narežite meso na kocke pa pirjajte na 2 naribane kapule i mrkve, podlijevajući juhom od jezika dok se sve ne opusti. Ubacite stručak sjeckanog selena, grančicu ružmarina, posolite, popaprite i kuhajte do kraja podlijevajući s 2 dl narančina soka. Začinite s 3 g šafrana i neka malo odstoji. Promiješajte i služite vruće.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika