04.05.2007. / 15:59

Autor: Martina Zeković

OBRAZOVANJE

Povjesničari reagiraju na zlouporabu povijesti u dnevnopolitičke svrhe

Skupina povjesničara s Odsjeka za povijest i Zavoda za hrvatsku povijest zagrebačkoga Filozofskog fakulteta tvrdi kako se metodama "moralno-političke podobnosti" diskvalificiraju neki autori nedavno odobrenih udžbenika povijesti za osmi razred osnovne škole, te da se povijesne znanosti i nastave povijesti zlouporabe u dnevnopolitičke svrhe. Njihova reakcija naslovljena je "Otvoreno o Otvorenom pismu grupe povjesničara i znanstvenika", a u njoj objašnjavaju kako je
o svemu moguće i potrebno raspravljati, ne samo na području historiografije ili publicistike, nego i na području nastave povijesti. Međutim, smatraju da je bitno kako se to radi, odnosno radi li se to na način kojim se unaprjeđuje kultura kritičkog mišljenja o povijesnoj baštini ili na način koji nas ponovno usmjerava prema društvu jednoumlja i isključivosti.

"Na žalost, Otvoreno pismo grupe naših kolegica i kolega nedavno upućeno predsjedniku Vlade i na niz drugih adresa ide u potonjem pravcu, pa to i jest razlog što javno izražavamo svoje neslaganje s njihovim pristupom i krajnje nekorektnim odnosom prema autorima udžbenika kao kolegama, profesionalnim povjesničarima i građanima", stoji u reakciji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika