17.05.2007. / 14:43

Autor: Marko Biočina

INICIJATIVA

Račanu trg ili ulica u Zagrebu?

Na današnjem zasjedanju zagrebačke Gradske skupštine SDP-ova zastupnica Ivana Mlinar je pokrenula inicijativu imenovanja jednog od zagrebačkih trgova, po nedavno preminulom Ivici Račanu. Ističući Račanove povijesne zasluge u stvaranju Hrvatske i njezinoj preobrazbi u modernu demokratsku državu, Mlinar je naglasila kako on zadovoljava sve tražene kriterije.

Gradonačelnik Bandić rekao je kako pozdravlja ovu, kao i svaku sličnu inicijativu, ali da odluka kao i u slučaju Trga Franje Tuđmana mora biti donesena u legalnoj proceduri pred nadležnim gradskim institucijama. To znači da se sada očekuje da netko od zastupnika podnese zahtjev Gradskom odboru za imenovanje ulica i trgova.

Podsjetimo, u slučaju imenovanja Trga Franje Tuđmana, cijela višemjesečna sapunica okončana je tako da je prostor bivših Rudolfovih vojarni proglašen Trgom Franje Tuđmana. Odluci su se žestoko protivili gradski zastupnici HDZ-a, tvrdeći kako spomenuta lokacija nije dostojna prvog hrvatskog predsjednika.

Uskoro bi Odbor za imenovanje ulica i trgova mogao u rukama imati još jedan „vrući krumpir“.

Predsjednik Gradskog vijeća HSS-a Darko Vuletić: "Ako prvo obitelj, a zatim i stranka to zatraže, HSS će podržati takvu inicijativu da se ne dogodi isto kao s Trgom dr. Franje Tuđmana. Mi nećemo raditi probleme".
Saborski zastupnik HSP-a Pero Kovačević: "Mislim da je malo preuranjen prijedlog, ali nemam ništa protiv toga. Najpametnije je da se imenom Ivice Račana nazove jedna nova ulica jer budu li se mijenjala imena starima, tome nikad neće biti kraja".
Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović: "Nemam potrebe komentirati prijedlog. Sigurna sam da je dobro razmotren na razini SDP-a Grada Zagreba".
Nezavisni saborski zastupnik Slaven Letica: " Smatram da je to ishitreni, politikanski prijedlog. Iz pijeteta prema Ivici Račanu ovakve inicijative treba odgoditi za nekoliko godina".
Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Miroslav Rožić: "O tom prijedlogu valja razmisliti, a to ću i učiniti šetajući Trgom dr. Franje Tuđmana".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika