18.05.2007. / 15:00

Autor: Martina Zeković

"STEGNUTA DEMOKRACIJA"

Proglašen doživotni predsjednik Kazahstana

Kazahstanski parlament proglasio je predsjednika Nursultana Nazarbajeva doživotnim predsjednikom. On se na vlasti nalazi od 1989., a obzirom na odluku parlamenta, na dužnosti će ostati neograničen broj mandata. "Uzevši u obzir povijesnu ulogu prvog predsjednika kao jednog od osnivača novog, neovisnog Kazahstana, kao i potrebu da se završe pokrenute političke i ekonomske reforme, zajedničko (parlamentarno) povjerenstvo usvojilo je ovu odluku", kazao je zastupnicima parlamentarac Jermet Zhumabajev.

Protiv ovakve odluke, odnosno zakona, glasao je samo jedan od preko 100 zastupnika oba doma parlamenta. Prema zakonu, međutim, svi čelnici mogu ostati na vlasti samo dva mandata. Nazarbajev trenutno ima 66 godina, a njegov mandat tehnički ističe 2012. Ovaj potez dovodi u pitanje ambiciju Kazahstana da preuzme rotirajuće predsjedništvo OESS-a 2009.

Međunarodni promatrači koji su nadzirali izbore u Kazahstanu okarakterizirali su sve tamošnje izbore kao nepoštene i neslobodne. Nazarbajev pak tvrdi kako Kazahstan ima svoje vlastite tradicije i da ne smije "slijepo slijediti" zapadnjačku demokraciju. Naime, dva oporbena čelnika su ubijena u tajanstvenim okolnostima krajem 2005. i početkom 2006, a kritičari Nazarbajeva smatraju da su ta ubojstva bila politički motivirana.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika