19.05.2007. / 12:23

Autor: Martina Zeković

HAŠKI SUD

Čermakova obrana traži odbacivanje stava haškog tužiteljstva i Gotovinine obrane

Prodanović i Sloković u svom zajedničkom podnesku navode da pravila Haškog suda ne predviđaju nikakvu mogućnost očitovanja Gotovinine obrane o toj žalbi jer se ne radi o suprotnoj strani u žalbi na odluku o isključivanju Čermakovih odvjetnika iz predmeta

Nakon što je Predraspravno vijeće Haškog suda 5. travnja isključilo Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković iz obrane generala Ivana Čermaka, Prodanović i Sloković zatražili su od Žalbenog vijeća da odbaci poziv haškog tužiteljstva i obrane generala Ante Gotovine da ne prihvati njihove žalbe. Naime, oni su isključeni iz Čermakove obrane jer je Haški sud smatrao da bi ostankom dvoje odvjetnika Čermaku bila uskraćena mogućnost da svoju obranu gradi na prebacivanju odgovornosti na dvojicu sebi nadređenih, generala Antu Gotovinu i njegova zamjenika generala Rahima Ademija, zbog obveze odanosti koju Prodanović i Sloković imaju prema Ademiju kojeg zastupaju u sasvim drugom procesu u Hrvatskoj.

Prodanović i Sloković uputili su žalbu 4. svibnja, a u njoj su se pozvali i na izdvojeno mišljenje nizozemskog suca Alphonsa Oria koji je glasao protiv njihova isključenja jer smatra da bi oni i dalje mogli zastupati Čermaka pred Haškim sudom pod uvjetom da odustanu od zastupanja Ademija u Hrvatskoj i da angažiraju trećeg odvjetnika. Obrana generala Gotovine i haški tužitelji su 11. i 14. svibnja, poručili da treba odbaciti žalbu Čermakove obrane jer predraspravno vijeće nije počinilo nikakvu pogrešku niti je zloupotrijebilo svoje diskrecijsko pravo te je donijelo utemeljenu odluku o njihovu isključenju.

Prodanović i Sloković u svom zajedničkom podnesku navode da pravila Haškog suda ne predviđaju nikakvu mogućnost očitovanja Gotovinine obrane o toj žalbi jer se ne radi o suprotnoj strani u žalbi na odluku o isključivanju Čermakovih odvjetnika iz predmeta. Za očitovanje haškog tužiteljstva ocjenjuju da je bez utemeljenja. Prodanović i Sloković navode da su u žalbi dokazali niz pogrešaka Vijeća među ostalim da je Vijeće krivo procijenilo stupanj odvjetničke obveze lojalnosti prema drugim ili bivšim klijentima te da je krivo procijenilo važnost koju treba pridati pojedinim elementima za odlučivanje o sukobu interesa.

Trojici generala optuženima za zločine počinjene u vrijeme operacije "Oluje", suđenje je bilo zakazano za 7. svibnja, ali je odgođeno na neodređeno vrijeme.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika