23.05.2007. / 18:41

Autor: Dinko Boić

U restoranu Turk u Buzinu prošlog tjedna javnosti je predstavljena prva hrvatska on-line vinarija. Vinarija, čiji se asortiman od gotovo tri stotine različitih butelja sortiranih po geografskom podrijetlu može vidjeti na adresi www.vino.hr, vršit će dostavu na kućne adrese na teritoriju cijele Hrvatske, i to po jedinstvenoj cijeni od 50 kuna, bez obzira na lokaciju na koju se dostava vrši i količinu naručenih vina.

Prema riječima Tomislava Sagraka, vlasnika portala vino.hr, na pokretanje prve on-line vinoteke odlučio se ponajprije zbog nedostupnosti kvalitetnih i vrhunskih vina izvan velikih gradova, ali i zbog nimalo lake nabave vina pojedinih manjih vinskih kuća. "Do sada su neka iznimna vina manjih proizvođača bila gotovo u potpunosti nedostupna tržištu, te se njihova nabava obavljala isključivo tijekom izleta u pojedine regije. Sa druge strane, potrošači koji ne žive u velikim gradovima nisu bili u mogućnosti nabaviti niti one butelje koje se inače nalaze na policama velikih trgovina. Ovako, mali proizvođači imaju mogućnost popularizacije svojih vina, a potrošači dobivaju mogućnost kušati i ona vina za koja nisu niti znali", kaže Tomislav Sagrak, te dodaje da se u trgovinama vina nerijetko čuvaju u neprimjerenim uvjetima. "U našem skladištu vina se stalno održavaju na adekvatnoj temperaturi i u ležečem položaju što u trgovinama, uglavnom, nije slučaj. Stoga se ljudi često znaju razočarati kada otvore skupu butelju", kaže Tomislav Sagrak, napominjući kako je za dostavu dizajnirana posebna kutija sa pet slojeva zaštite, kakvu koriste i svjetske on-line vinarije kojih, procjenjuje, u svijetu ima više od tisuću.

Osim hrvatskih vina, na portalu su dostupna vina iz svih značajnijih svjetskih vinskih regija, od kojih mnoga do sada nisu bila dostupna domaćem tržištu. Kupnja vina vrši se narudžbom na spomenutom portalu, te na kućnu adresu potrošača dolaze u roku od dva radna dana, osim na području Zagreba gdje se dostava vrši istoga dana, ukoliko je narudžba izvršena do 14 sati. Narudžba se plaća pouzećem, a kreditne kartice za sada ne primaju zbog, kaže Tomislav Sagrak, odbojnosti domaćih potrošača prema ostavljanju osobnih podataka na Internetu. Sam portal vrlo je pregledan i jasan, te omogućuje lagan pregled vinske liste i naručivanje vina. Osim toga, portal ima i vrlo savjetodavan karakter, te uz detaljan opis vina nudi i savjete o usklađivanju odabranog vina sa jelima, njegovim posebnostima i načinom serviranja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika