25.05.2007. / 16:09

Autor: Martina Zeković

NOVI ZAKON O STRANCIMA

Znanje hrvatskog jezika uvjet za boravišnu dozvolu

Strani državljani uskoro će morati dokazivati znanje hrvatskog jezika i latinice kako bi dobili dozvolu stalnog boravka. Naime, novi Zakon o strancima trebao bi se uskladiti s pravnom stečevinom EU, a obzirom da predlagatelji izmjena tog zakona smatraju da će stalno boravište u Hrvatskoj stranci početi sve više tražiti, želi se kvalitetno regulirati njihov boravak u Hrvatskoj, objavio je Večernji list.

Plan je osnovati i jedinstvenu bazu podataka o svim izdanim vizama, a odluku o
protjerivanju stranaca kojima je istekla dozvola boravka u Hrvatskoj moći će donijeti i MUP, a ne samo sud. Međutim, dio tih troškova morat će preuzeti sami stranci. Novi Zakon o strancima predviđa tri kategorije njihova boravka u Hrvatskoj: kratkotrajan boravak do 90 dana, privremeni boravak radi spajanja obitelji, rada i obrazovanja ili, uz određene uvjete, stalni boravak u Hrvatskoj.

Boravak morati regulirati posebnim postupkom, a ne poslovnim dozvolama kojih se izdaje i više nego radnih dozvola pa se često i zloupotrebljavaju. Stranac koji želi poslovnu dozvolu morat će dokazati da će se baviti uvođenjem novih poslovnih procesa i otvaranjem novih radnih mjesta, te pribaviti suglasnost državne uprave.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika