Objavljeno u Nacionalu br. 602, 2007-05-29

Autor: Nacionalova redakcija

NJEMAČKA

Kompjutor će rekonstruirati špijunske dokumente Stasija

HORST KÖEHLER, njemački predsjednik, u veljači ove godine posjetio je arhive nekadašnje istočnonjemačke tajne službe StasiHORST KÖEHLER, njemački predsjednik, u veljači ove godine posjetio je arhive nekadašnje istočnonjemačke tajne službe StasiNjemački kompjuterski stručnjaci napokon su stvorili software koji će omogućiti da se u razumnom roku rekonstruira ogroman broj dokumenata istočnonjemačke komunističke tajne policije Stasi, koje su njeni agenti 1989. godine - kada je srušen Berlinski zid, te propala istočnonjemačka država - pokušali uništiti. Oni su tada što uz pomoć posebnih strojeva, što ručno, izdrapali na stotine tisuća dokumenata, ali ih nisu uspjeli spaliti. Već 18 godina od tih se pokidanih papira pokušavaju ponovno složiti originalni dokumenti, ali to ide jako sporo, te se računa da bi dosadašnjim tempom trebalo 400 godina da se svi dokumenti rekonstruiraju.


Naime, stručnjaci koji na tome rade u jednom uredu u gradu Zindorfu do sada su to radili ručno, koristeći se vlastitom inteligencijom, lupom, ljepilom i peglom, koja im je služila da izravna zgužvane komade papira. Često je potrebno nekoliko sati da bi se među brojnim komadićima papira našli oni koji čine jedan dokument. Posao se isplati, tvrde njemačke vlasti, jer su na temelju dosad rekonstruiranih dokumenata otkriveni razni bivši tajni agenti Stasija, objašnjene pojedine afere i špijunske operacije, te upotpunjeni brojni dosjei. O koliko se velikom poslu radi, govore brojke. Po grubim procjenama iskidani dokumenti, kada bi se posložili jedan pored drugog, protezali bi se 150 kilometara. Komadići papira iz tih dokumenata skupljeni su u 16.000 vreća, a procjenjuje se da ukupno u tim vrećama ima oko 600 milijuna komadića papira od tih dokumenata.


Budući da je jasno da se ručnim načinom neće moći sve to dovoljno brzo rekonstruirati, vlada je angažirala kompjuterske stručnjake da izrade software koji će to ubrzati, pa iako je ovaj sistem mnogo brži, i s njime će trebati najmanje pet godina da se svi dokumenti slože.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika