Objavljeno u Nacionalu br. 606, 2007-06-26

Autor: Marina Biluš

LISTA VELOG MISTA ŽELI SMIJENITI GRADONAČELNIKA SPLITA I PRIJEĆI U OPORBU

Splitska vlast pred kolapsom i novim izborima

ŽELJKO JERKOV, predsjednik Gradskog vijeća i najistaknutiji član LMV-aŽELJKO JERKOV, predsjednik Gradskog vijeća i najistaknutiji član LMV-a Lista Velog Mista (LVM), koalicijskog partnera HDZ-a u splitskoj vlasti, napokon je odlučila. Glasine prema kojima će se Željko Jerkov iz Liste Velog Mista preseliti u HDZ i postati novim gradonačelnikom Splita, umjesto Zvonimira Puljića, lažne su. Na sjednici Gradskog vijeća ovog tjedna LVM će podržati SDP-ov zahtjev za smjenom gradonačelnika Puljića, raskinuti koaliciju s HDZ-om i prvi put u hrvatskoj političkoj povijesti dragovoljno otići u oporbu. Uz jedan uvjet: ako se među oporbenim vjećnicima u Vijeću kojim predsjedava Željko Jerkov pronađe trinaesti glas za nepovjerenje Puljiću. LVM je iscrpio sve mogućnosti dogovora s Puljićem: smatraju ga neodlučnim administrativcem koji blokira projekte poduzetnika, nesposobnim da u Splitu povede u novu razvojnu fazu.

Nakon dugotrajnih pokušaja pregovora i agresivnih pritisaka, LVM je zaključio da se u gradu ni u preostale dvije godine njihova i HDZ-ova mandata s Puljićem na čelu ništa neće promijeniti. Ne vide razloga zašto bi ostali na vlasti kad su u međuvremenu optuživani za sukob interesa, proglašavani hohštaplerima, koji vode grad u skladu sa svojim poslovnim interesima. “LVM je shvatio da je uz Puljića postao sukrivcem za zastoj u razvoju grada i kao odgovorni ljudi želimo se iz toga povući“, izjavio je za Nacional istaknuti član LVM-a.

HDZ je LVM-u odličan partner, smatraju u vodstvu Velog Mista, ali na razini Vlade, premijera, ministarstava, koji su svi spremni pomoći. LVM nije uspio natjerati gradonačelnika da pokrene preuređenje bivšeg vojnog kompleksa Duilova u prostor za umirovljenike, bivše vojarna Dračevca u poduzetničku zonu, preseljenje željezničkog i autobusnog kolodvora u Kopilicu, osnuje Agenciju za razvoj gradskih resursa.

Puljić je izjavio da nitko iz HDZ-a osim njega ne može biti gradonačelnik. Bilo bi doista smiješno da Jerkov, najistaknutiji čovjek LVM-a, pretrči u HDZ. Ili će se Puljić održati, ili će SDP osvojiti gradsku vlast, a ako se za 30 dana ništa od toga ne dogodi, Vlada će poslati povjerenika koji će raspisati nove izbore.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika