19.07.2007. / 15:43

Autor: Martina Zeković

GRADSKA SKUPŠTINA

Izglasane izmjene GUP-a Zagreba

Danas su u zagrebačkoj Gradskoj skupštini većinom glasova izglasane izmjene i dopune GUP-a Zagreba u drugom čitanju. Međutim, članovi HNS-a i HSP-a pobunili su se protiv izglasavanja "teksta koji im se servira prvi put, a već je u drugom čitanju čime se krši procedura i varaju zastupnici".

Alenka Košiša Čičin-Šain u ime Kluba HNS-a pitala je zašto Ministarstvo nije reagiralo kod ranijih izmjena GUP-a i Prostornog plana nego tek sada, nakon pritiska javnosti i udruga. S njom se složio i HSP-ov Miroslav Rožić i dodao kako je tu riječ o ispravku postupanja, a ne drugom čitanju izmjena i dopuna GUP-a.

HDZ-ovi vijećnici bili su suzdržani za vrijeme glasanja, a Katarina Fuček je u ime Kluba HDZ-HSLS rekla kako su željeli da izmjene GUP-a dođu na dnevni red, ali bez amandmana kojima su "unakaženi" i dodala kako o proceduri trebaju voditi računa pravne službe, dok gradski zastupnici trebaju raspravljati o sadržaju točaka dnevnog reda.

"Oni koji upravljaju gradom trebali bi imati viziju kako Zagreb treba izgledati umjesto da grad uređuju investitori vođeni svojim interesima", rekla je Fuček i dodala kako gradskoj vlasti ne služi na čast dodatni amandman o garažama u centru grada kojeg je predložila izvan javne rasprave.

Za izmjene GUP-a Grada glasovali su vijećnici SDP-a s koalicijskim partnerima HSS-om i HSU-om te SNL Tatjane Holjevac. Tim su izmjenama GUP-a izglasovani: prenamjena vojarne na Borongaju u studentski kampus, izgradnja zagrebačke Arene na Laništu, izmjene detaljnih planova uređenja i izrada detaljnih planova uređenja za 17 blokova u Donjem gradu.

U ime Kluba SDP-a Jelena Pavičić Vukičević je upitala gdje je privatni interes u gradnji Arene Zagreb, prenamjene vojarne Borongaj u studentski kampus i jasnijim kriterijima za uređenje donjogradskih blokova o čemu se danas jedino i raspravlja.

Gradonačelnik Ivan Bandić kazao je da ne vidi razloga za dodatnu dramatiku jer je drugo čitanje izmjena i dopuna GUP-a očišćeno od svega što je doneseno mimo procedure, osim amandmana vezanih za Arenu Zagreb što je interes i države i grada.

Vezane vijesti

'Zagreb je u urbanističkoj i investicijskoj blokadi'

'Zagreb je u urbanističkoj i investicijskoj blokadi'

Predsjednik skupštinskog povjerenstva koje je bilo osnovano radi utvrđivanja činjenica o ispravcima urbanističkih planova u Zagrebu, gradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika