21.08.2007. / 07:00

Autor: Marko Biočina

OPIJUMSKE VIZIJE

Britanski prinčevi na Pelješcu

Stotine paparazza ovih dana opsjedaju Orebić i iščekuju najavljeni dolazak britanske kraljevske obitelji na Pelješac. Točan termin njihovog dolaska još uvijek je nepoznat, tako da predstavnici sedme sile vrijeme krate istražujući pikanterije o ostalim poznatim i slavnim osobama koje su za svoju ljetnu destinaciju izabrale ovaj dalmatinski poluotok.Listu predvode Madonna, Robert de Niro i na Pelješcu već nezaobilazni P Diddy čija je raskošna vila u Trpnju već godinama mjesto najluđih zabava na Mediteranu.

Na otoku je viđen i Bill Gates koji svoj odmor provodi u društvu meksičkog milijardera i pelješkog zeta Carlosa Slima, koji je nakon što je oženio mještanku Mariju kupio mjesto Viganj, gdje i danas živi. Popularni Mršavi Karlo, kako je poznat među lokalnim stanovništvom, u potpunosti se prilagodio životu na Pelješcu i trenutno ga se smatra jednim od najboljih igrača trešete na poluotoku.

Spekulira se kako je Gates razgledavao zemljište između Janjine i Draće gdje uskoro planira graditi novo sjedište svoje kompanije. Navodno se Gates na ovaj potez odlučio impresioniran iznimno kvalitetnom prometnom infrastrukturom na otoku, te činjenicom da se u blizini nalazi i zračna luka Pelješac, čiji bi peti putnički terminal trebao biti gotov do veljače sljedeće godine. Podsjetimo, terminal se gradi po modelu javno privatnog partnerstva države i lokalnog poduzetnika Stipe Gabrića Jamba. Ipak, doznajemo kako bi Gatesu za spomenuto zemljište mogao konkurirati i Bernie Ecclestone koji je zainteresiran za gradnju staze za Formulu 1.

Britanski prinčevi Wiliam i Harry, te njihova svita, bit će smješteni u elitnom hotelu Kempinsky Pelješac Tower. Radi se o jednom od najluksuznijih hotela na svijetu, čija je izgradnja, po projektu arhitektonskog dvojca Norman Foster – Daniel Libeskind, završena u svibnju prošle godine. Gradnju hotela pratila je kontroverza, s obzirom na sudske tužbe japanskog sindikata tunolovaca, koji su tvrdili da je zemljište njihovo. Oni su planirali tamo ustrojiti matičnu luku za svoju ribarsku flotu koja već dvije godine lovi u moru oko Pelješca. Navodno su već isplatili i predujam bivšoj vlasnici zemljišta Dubravki Š. kada je ona zemljište ipak prodala poznatom hrvatskom poduzetniku Željku Kerumu koji je izgradio spomenuti hotel.

Inače, načelnik općine Pelješac Luka Bebić iznio je optimistične podatke o dosadašnoj turističkoj sezoni, rekavši kako očekuje da bi ove godine ipak mogao biti srušen prošlogodišnji rekord od 3 milijuna gostiju. „Snažan razvoj regije, koji je započeo 2011. godine izgradnjom Pelješkog mosta, mogao bi zaustaviti jedino sad već kronični problem nedostatka radne snage“, rekao je Bebić, te naglasio kako to općina pokušava rješiti povezivanjem s zapadnoeuropskim burzama rada gdje je zabilježen jak interes za zaposlenjem na jugu Hrvatske.

Ipak, među lokalnim stanovništvom se može osjetiti nezadovoljstvo rezultatima turističke sezone. Glavni uzrok toga, smatraju mještani, nalazi se u činjenici da se ovo godine pojavila snažna konkurencija hotelijera iz Imotskog, još jedne regije koja je svoj procvat doživjela izgradnjom prometne infrastrukture, odnosno tunela Sv. Ilija kroz Biokovo. Tako danas Imotski nudi pet vrhunskih turističkih resorta u Prološcu, Zmijavcima, Zagvozdu, Medovom docu i Vinjanima. Tvrtka ITM, inače u vlasništvu poznate poduzetničke obitelji Žužul, najavila je skoru gradnju ekskluzivnog casina izdubljenog u klisuri Crvenog jezera, a kada se tome dodaju i već četiri već postojeća golf terena, nema sumnje kako će Pelješac u Imotskoj krajini dobiti žestokog konkurenta, pogotovo u segmentu elitnog turizma.

Bebić ipak kaže kako nije zabrinut, te da prostor za daljnji razvoj Pelješca vidi u skorom početku gradnje mosta Pelješac – Mljet, koji bi trebao biti gotov u roku od tri godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika