Objavljeno u Nacionalu br. 620, 2007-10-02

Autor: Željko Rogošić

Matko Trebotić Ekskluzivno predstavlja

Novi zastor za Držića

MATKO TREBOTIĆ upravo je dovršio velebni svečani zastor za Kazalište Marina Držića u Dubrovniku koji će biti predstavljen javnosti 19. listopada, a Nacional prvi donosi njegove fotografije

Nakon godinu dana istraživanja i rada Matko Trebotić završio je u splitskom brodogradilištu zastor velik 38,5 četvornih metara načinjen od jednog komada platnaNakon godinu dana istraživanja i rada Matko Trebotić završio je u splitskom brodogradilištu zastor velik 38,5 četvornih metara načinjen od jednog komada platnaNakon godinu dana istraživanja i mjeseca slikarskog rada u hali splitskog brodogradilišta, Matko Trebotić će 19. listopada u Dubrovniku predstaviti svoje novo veliko platno u počast slavnom komediografu Marinu Držiću i Dubrovniku. Naime, u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića bit će predstavljen svečani kazališni zastor koji je on osmislio i naslikao. Trebotić je zastor, divovsko platno dimenzija 7,5 x 5 metara, nazvao “Boje i svjetlosti Grada”.

Zapravo, Trebotićev rad je odličan uvod u Držićevu godinu koju će hrvatska javnost dostojno obilježiti. Naime, 2008. slavit će se 500. obljetnica rođenja Marina Držića. Prije dvije godine Trebotić je oslikao svečani zastor splitskog HNK. Nacional prvi objavljuje fotografije konačne varijante svečanog Trebotićeva zastora za Kazalište Marina Držića. Sve do sada reklamne najave toga zastora planski su skrivale njegovu cjelovitost. Trebotić je napravio mnogo pripremnih skica i stotinjak varijacija, prije nego što se odlučio za konačnu verziju.

"Nakon velikog uspjeha sa svečanim zastorom u HNK Split, osjetio sam potrebu da napravim nešto više. Zaželio sam na jadranskoj obali naslikati svečani zastor za još jedno kazalište. Splitski zastor nastao je 2005., prilikom proslave 1700 godina grada Splita. Bio sam inspiriran tim značajnim jubilejom, i u radu na splitskom zastoru stekao sam dragocjena iskustva koja sam želio opet primijeniti. Moja je ambicija bila da se novi projekt veže uz Dubrovnik, grad koji sam najčešće posjećivao", rekao je Trebotić o tome kako je došao na ideju da načini zastor.

Za realizaciju, pak, Trebotić smatra najzaslužnijim Ivicu Prlendera, ravnatelja Dubrovačkih ljetnih igara. On je Trebotića prije dvije godine pozvao da za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara napravi neki rad, a to se ostvarilo prošlog ljeta, kada je Trebotić za vrijeme Igara napravio multimedijsku prostornu instalaciju u atriju palače Sponze. "Nisu to bile vedute grada, nego njegova kulturološka vertikala. U toj vertikali svoje mjesto ima Marin Držić. I ako sam u Sponzi slikarski korespondirao s velikanima dubrovačke prošlosti, od Boškovića i Cvijete Zuzorić do Gundulića i Iva Vojnovića, s artefaktima, poput ranjenoga groblja iz Domovinskog rata u Stonu, s idejom svečanog kazališnog zastora uspostavio sam blisku vezu s Dum Marinom", rekao je Trebotić.


Dubrovačko kazališteDubrovačko kazališteTu je izložbu vidjelo više od deset tisuća ljudi, a Trebotić je u kontaktima s ljudima iz poglavarstva i gradonačelnicom Dubravkom Šuicom došao do ideje izrade novog svečanog zastora u Dubrovniku. Zastor je dijelom Trebotićeva donacija, a dijelom Zagrebačke banke, koja se opet odlučila biti donator i sponzor tako vrijednog umjetničkog događaja.
Iako je u početku mislio na zastoru naslikati vedute Dubrovnika, Trebotić je od toga ubrzo odustao, o čemu kaže: "Mislim da je to potrošena tema. Pogotovo zato što autentičnih gravura Dubrovnika iz Držićeva vremena nema. Zapravo postoje samo dvije. Povjesničari umjetnosti rekli su mi da jedna sigurno nije točna, jer je rađena u Njemačkoj, po sjećanju. Oslikavati predjele grada činilo mi se apsurdnim. Odbacio sam čak i skice s naznakom veduta grada."

Unutar apstraktnog crteža, međutim, nalazi se tekst, i to Držićev. "Apstraktna poruka univerzalne vrijednosti svjetla i boje Dubrovnika najprimjerenija je, a za takvu apstrakciju odgovarao je tekst Prologa Držićeve 'Tirene', jedine knjige koja je tiskana za vrijeme Dum Marinova života. Ostao sam na boji i duhovnosti teksta Prologa. I to je veza između Držića i mene", rekao je Trebotić koji ima i jednu osobnu vezu s Držićevim teatrom.

"Prva predstava koju sam kao dječak vidio u splitskom kazalištu bio je Držićev 'Dundo Maroje' u režiji Marka Foteza i s Jozom Laurenčićem kao Dundom Marojem. Bili smo susjedi Ive Tijardovića i moj otac, učitelj, zahvaljujući njegovu pozivu, mogao je cijelu svoju šesteročlanu obitelj odvesti u kazalište. I upravo je moj prvi teatarski praznik bio susret s Držićem. A takvi događaji u životu se pamte", rekao je Trebotić koji je zastor oslikao potpuno sam, na podu u hali splitskog brodogradilišta.

Jedna od mnogih skica koje je umjetnik načinio tražeći najprikladnije rješenje za svečani zastorJedna od mnogih skica koje je umjetnik načinio tražeći najprikladnije rješenje za svečani zastor Nakon završetka oslikavanja zastora Trebotić nije pošao na odmor, nego je naslikao dvije velike slike za 20. Art Annale koji je upravo otvoren u Splitu. Ove godine je tema politika i umjetnost, a Trebotić je simulirao strip s nečitkim dijalogom. "On na neki način upozorava na potrebu svijesti o našoj vlastitosti, posebno u situacijama nalik ovoj uoči vježbe NATO-a u Hrvatskoj", rekao je Trebotić i nastavio: "Moramo postaviti pitanje koliko možemo izgubiti takvim događajima kakav je turistički posjet NATO-a Hrvatskoj. Diptih od tri metra, u kojem je dio crtan žutom, a dio crvenom bojom, simulacija je stripa rađenog na crnoj pozadini. Za mene on je protest protiv onog što se događa u svijetu. A živim u svijetu stravične diktature globalizma, koji ne preza ni pred čim da bi osvajao, pa ni pred izvozom demokracije snagom oružja. I to je ono što bi moralo zabrinuti svakog čovjeka."

Pet stoljeća Marina Držića

Matko Trebotić je nakon svečanog zastora za HNK u Splitu naslikao i svečani zastor za Kazalište Marina Držića u Dubrovniku, a predstavljanjem zastora počet će i proslava 500. godišnjice rođenja znamenitog komediografa po kojem se kazalište zove. Zastor je nazvan "Svjetla i boje Grada", dimenzije su mu 7,5 x 5 metara, platno je posebno pripremljeno od jednog komada, a Trebotić ga je oslikao u hali splitskog brodogradilišta. Kada će 19. listopada zastor biti svečano predstavljen, Kazalište Marina Držića izvest će i prigodni program posvećen Držiću, a gradske vlasti organizirat će svečani prijem u tvrđavi Revelin.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika