19.10.2007. / 13:54

Autor: Nina Tomljanović

NOVE TEHNOLOGIJE

Specijalna kamera otkriva detalje o slici Mona Lise

Pomoću novog izuma francuski inženjer je otkrio da je Mona Lisa nekada imala obrve koje se sada na slici više ni ne vide

Zahvaljujući izumu francuskog inžinjera Pascala Cottea, moguće je saznati dodatne informacije o, jednoj od najslavnijih slika koju je naslikao legendarni talijanski umjetnik i izumitelj, Leonardo da Vinci.

Naime, Cottea je izumio posebnu kameru koja koristi infra crvenu tehnologiju i snažno osvjetljenje kako bi skenirala sliku. Specijalnu kameru je koristio kako bi otkrio kako je Mona Lisa uistinu izgledala nakon što je prvobitno naslikana jer su godine, prašina, restauracija i održavanje slike učinili da njen lik ne izgleda baš isto.

Pomoću novog izuma francuski inženjer je otkrio da je Mona Lisa nekada imala obrve koje se sada na slici više ni ne vide. Otkrio je i koju je kombinaciju boja Leonardo koristio kako bi dobio točnu boju kože Mona Lise.

Uz pomoć ove kamere je također dobio podatke o tome kako je tokom restauracije pozicija Mona Lisinih prstiju promijenjena, a nestala je i vezica sa haljine.

Naziv novog uratka je "Mona Lisa Secrets Reveald".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika