Objavljeno u Nacionalu br. 627, 2007-11-19

Autor: Plamenko Cvitić

INTERVIEW

Behgjet Pacolli - Politički uzlet najbogatijeg Albanca na svijetu

Milijarder podrijetlom iz malenog sela na Kosovu i osnivač stranke Alijansa za novo Kosovo ekskluzivno govori o uzbudljivim preokretima u životu, prijateljstvu s Borisom Jeljcinom i sukobu s Carlom Del Ponte te utjecaju predsjednika Stjepana Mesića na njegov politički angažman

Prošlog tjedna, na vrhuncu kosovske predizborne kampanje, Pacolli je na nekoliko sati doputovao u Zagreb gdje je razgovarao s Nacionalovim novinaromProšlog tjedna, na vrhuncu kosovske predizborne kampanje, Pacolli je na nekoliko sati doputovao u Zagreb gdje je razgovarao s Nacionalovim novinaromKosovskom Albancu Behgjetu Pacolliju život nipošto nije dosadan: još otkako je 1970. iz malog kosovskog sela Mirevci otišao studirati u Njemačku, preko poslovnih uspjeha u Austriji i Švicarskoj, osnutka svoje privatne tvrtke koja je najpoznatija po tome što je 1996. završila obnovu moskovskog Kremlja, druženja s brojnim svjetskim političarima i biznismenima, pa sve do najnovijeg političkog angažmana osnutkom stranke Alijansa za novo Kosovo, koja se upustila u političku utrku na kosovskim izborima. Životopis 56-godišnjeg Albanca, za kojeg se procjenjuje da ima više od 3 milijarde američkih dolara pa ga nazivaju najbogatijim Albancem na svijetu, djeluje kao prenatrpani i na trenutke nespojivi scenarij nekog filma - rođen je u selu u zabiti gdje nije bilo struje i vode, a danas živi u raskošnoj vili u Švicarskoj. Studirao je u inozemstvu, ali je stigao godinu dana biti u Titovoj gardi. Gradio je hotele u Švicarskoj i na Kubi, robne kuće u Kini, bolnice u Rusiji i velik broj državnih zgrada u kazahstanskom glavnom gradu. Prijateljevao je s bivšim ruskim predsjednikom Borisom Jeljcinom, ali i s američkim predsjednikom Billom Clintonom, britanskim premijerima Tonyjem Blairom i Margaret Thatcher.

Potkraj 90-ih nekoliko je puta sa Slobodanom Miloševićem pregovarao o mirnom rješenju kosovske krize, a 2004. u Kabulu je uspješno okončao pregovore s afganistanskim militantima koji su 23 dana u zatočeništvu držali otetu ženu s Kosova. Nekoliko godina bio je u braku s Annom Oxom, poznatom talijanskom pjevačicom albanskog podrijetla, potom su o njemu pisali da se namjerio na drugu pjevačicu, Ivanu Spagnu, a nisu ga mimoišle ni velike afere: zbog sumnje da je podmićivao Borisa Jeljcina u siječnju 1999. u njegov je ured upala tadašnja švicarska tužiteljica Carla Del Ponte i zaplijenila mu kompletnu dokumentaciju, a 2006. godine našao se na meti zbog optužbi da je milijunima dolara podmitio Marttija Ahtisaarija, visokog izaslanika UN-a za Kosovo. Sve to nije ga spriječilo da se nakon dugogodišnje poslovne karijere, u kojoj je stekao milijarde dolara i postao vlasnik desetaka kompanija, prije dvije godine i formalno počne baviti politikom: isprva je u Americi osnovao lobističku organizaciju za neovisnost Kosova, unutar koje je iz vlastitog džepa plaćao šezdesetak skupih američkih lobista, a potom je osnovao i stranku koja se kandidirala na kosovskim izborima. U međuvremenu se, nakon veza s pjevačicama, odlučio za mirniji privatni život, pa se 2004. oženio 27-godišnjom djevojkom i u tom braku rodili su im se sin i kći s kojima živi u golemoj vili na Luganskom jezeru u Švicarskoj.

U srpskim medijima često ga sotoniziraju navodeći da je godinama kupovao oružje za OVK ili da je tajni suvlasnik naftne kompanije OMV, a u drugim medijima nabrajaju njegovu imovinu u koju se ubraja privatni zrakoplov i sedamdesetak mercedesa. Iako je prošlog tjedna kosovska predizborna kampanja bila u punom jeku, Behgjet Pacolli je u utorak, 13. studenoga, svojim privatnim zrakoplovom iz Prištine na nekoliko sati doputovao u Zagreb. Kako sam kaže, došao je provjeriti kako napreduju radovi na njegovu zasad najvećem projektu u Hrvatskoj, izgradnji vodenog zabavnog parka i hotela u Zelini, ali i izvijestiti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o tijeku izbora na Kosovu i od njega dobiti pokoji politički savjet.

U tako zbijenom rasporedu Pacolli je pristao izdvojiti vrijeme i za ekskluzivni intervju za Nacional, u kojem se osvrnuo na brojne pojedinosti iz svog života.

NACIONAL: Počnimo s najaktualnijim: kampanja na Kosovu je u završnici, kako to da ste došli u Hrvatsku?
- Pa baš da se malo odmorim od kampanje... Šalim se, došao sam na unaprijed dogovoreni sastanak s predsjednikomHrvatskog predsjednika Mesića, kojeg je prošlog tjedna posjetio u Zagrebu, Behgjet Pacolli cijeni zbog brige za narod na KosovuHrvatskog predsjednika Mesića, kojeg je prošlog tjedna posjetio u Zagrebu, Behgjet Pacolli cijeni zbog brige za narod na Kosovu Mesićem, kako bih ga obavijestio o izborima na Kosovu i problemima koji ondje postoje i slušao njegove savjete za Kosovo, a i vidjeti kako napreduje moj projekt u Zelini.

NACIONAL: A što radite u Zelini?
- Ondje ćemo izgraditi pravi biser, najmodernije terme s hotelom i zabavnim vodenim centrom. Moji suradnici već proučavaju i nekoliko lokacija na Jadranu koje bi nam mogle biti zanimljive za ozbiljne investicije. Ja jako volim Hrvatsku i Hrvate, pa želim i ovdje biti prisutan.

NACIONAL: Vaša biografija obiluje preokretima. Kako ste počeli karijeru?
- Nakon učiteljske srednje škole i gimnazije otišao sam u Njemačku, u Hamburg, gdje sam počeo studirati, jer u Prištini nisam imao mogućnosti za studiranje. U Njemačkoj sam mogao i raditi i studirati. Kad sam se 1973. vratio u Prištinu, otišao sam odslužiti vojsku. Bio sam u Titovoj gardi, često pokraj Tita. Ne mogu se požaliti na to vrijeme, jako sam se dobro osjećao kao vojnik, čak mi se nudila mogućnost da profesionalno ostanem u vojsci. Danas mi je drago da nisam, jer ne znam što bi se dogodilo sa mnom u trenutku kad je Tito umro i kad je počeo raspad Jugoslavije. Nakon toga sam otišao u Austriju, gdje sam radio kao direktor prodaje u tvrtki koja se bavila tekstilnim strojevima. Imao sam dosta uspjeha u tom poslu, već tada sam počeo raditi u Rusiji za jednu švicarsku tvrtku. U tri godine uspio sam s mjesta regionalnog voditelja prodaje dogurati do generalnog direktora, što sam bio sve do 1990.

NACIONAL: Što se tada dogodilo?
- Nastao je preokret u tvrtki: moja tajnica udala se za mog šefa, pa se situacija za mene posve promijenila. Ona se s novog položaja počela miješati u moj posao, pa je bilo logično da odem. Potom sam otvorio svoju tvrtku Mabetex. Počeo sam sa skromnim kapitalom, ali mi je krenulo.

NACIONAL: Iako se bavi raznim poslovima, Mabetex je danas najpoznatiji po velikim građevinskim projektima.
- Tako je. Počeli smo 1991. raditi u Rusiji na moju inicijativu. Ja dotad nisam imao nikakve veze s građevinarstvom, ali sam vidio da se u Rusiji raspada infrastruktura i da bi na tom polju moglo biti puno posla. S druge strane, tad sam još imao neka ograničenja od bivše tvrtke, zbog nelojalne konkurencije se nisam smio baviti nekim poslovima, a građevinarstvo je bilo slobodno.



NACIONAL: Koliko je bio težak ulazak u Rusiju? Mnogi smatraju da je u Rusiji zbog mafije i građevinskih lobija teško poslovati.
- Ja sam u Rusiji počeo raditi u vrijeme kad je još bilo relativno mirno, a i kretao sam se u krugovima u kojima nije bilo prilike za kontakte s mafijom ni s podzemljem. Ja sam radio državne projekte, kamo podzemlje nema pristupa.

DRUGI POLITIČKI UZOR, kazahstanski predsjednik Nursultan NazarbajevDRUGI POLITIČKI UZOR, kazahstanski predsjednik Nursultan NazarbajevNACIONAL: Izgleda da vam je mnogo pomoglo prijateljstvo s Borisom Jeljcinom. Otkad se vas dvojica poznajete?
- Znamo se još od kraja 70-ih s Urala, kad je on bio direktor tvornice prozora i vrata. Potom je otišao u Moskvu i bio generalni sekretar partije u Moskvi, pa je bio u Ministarstvu građevinarstva. Često sam ga posjećivao i bili smo zaista veliki prijatelji. Stalno sam mu iz Europe nosio neke tablete za dijabetes. Nije mi padalo na pamet da bi on jednog dana mogao postati ruski predsjednik. Ali čak i kad se to dogodilo, naš se odnos uopće nije promijenio. Sve do njegove smrti bili smo veliki prijatelji.

NACIONAL: Čak ste zajedno bili upleteni u aferu Mabetex, odnosno Kremlingate?
- Iz današnje perspektive, a prošlo je od toga devet godina, mogu vam reći da je to bila potpuna izmišljotina, ali vezana uz politiku. U to vrijeme na Kosovu je bila ozbiljna situacija i spremao se rat. U ruskom parlamentu Jeljcin je trpio velike kritike, optuživali su ga da ne čini dovoljno za Srbiju. Onda su se pojavile glasine da Jeljcina često posjećuje jedan Albanac s Kosova, to sam bio ja, pa da je to razlog što se on ne zauzima snažnije za Srbiju. Počeli su tada i mene napadati, da ja novcem zarađenim od poslova u Rusiji kupujem oružje i šaljem ga na Kosovo, a da onda “albanski banditi ubijaju našu braću Srbe“ i slično. Onda su našli tužitelja Skuratova koji je napisao pismo Carli Del Ponte da me provjeri. Njoj je to bio izazov, došla je u moj ured, uzela cjelokupnu dokumentaciju, provjeravala me svuda i na kraju nije bilo ništa. Nikad nisam ništa skrivao. A ona je bila malo luda. Čim je otišla u Haag, završili su tu istragu protiv mene.

NACIONAL: Što ste sve gradili u Rusiji?
- Počeo sam gradeći tvornicu dječjeg pudera u centralnoj Rusiji, pa tvornicu mlječnih proizvoda. Nakon toga sam se prebacio u Jarkutsk, na krajnji istok Rusije, ondje smo izgradili dvije tvornice dječje hrane. Potom sam gradio veliku bolnicu, pa skoro cijeli grad, taj Jarkutsk, škole, devet raznih tvornica. Opseg poslova bio je oko 3 milijarde dolara. Ondje sam napravio i možda najveće postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda pod krovom na svijetu. Obično se takva postrojenja grade na otvorenom prostoru, ali mi smo to tamo morali unutra zbog hladnoće. To je valjda jedan od najvećih projekata u toj branši. Za to smo potrošili 3 milijuna kubičnih metara betona.

NACIONAL: Onda ste počeli i obnovu Kremlja, što mnogi smatraju vašim najvećim poslovnim uspjehom.
- Da, Kremlj se počeo obnavljati nakon udara na Jeljcina 1993. Dotad sam se već pokazao pouzdanim i točnim partnerom, tako da nije bilo nikakvih zapreka da ne radim i na obnavljanju Kremlja. Radove smo počeli krajem 1994. i završili ih u rekordnom roku, do 1996. To je bio zahtjevan zadatak, jer je tijekom komunističke vladavine zapuštena i uništena sva ljepota Kremlja, a mi smo to sve morali dovesti u red.

NACIONAL: Gdje ste radili nakon Rusije?
- Otišao sam u Kazahstan. Ondje smo započeli temelje novog grada, Astane. Danas je Astana predivan i moderan grad i ponosan sam što je u njega uloženo mnogo mog truda, znanja i znoja. To se ondje može vidjeti, taknuti.

NACIONAL: Gdje ste radili nakon toga?PACOLLI S 29-godišnjom suprugom i trogodišnjom kćerkom Hanom s kojima živi u vili na Luganskom jezeruPACOLLI S 29-godišnjom suprugom i trogodišnjom kćerkom Hanom s kojima živi u vili na Luganskom jezeru
- U Iranu sam izgradio veliki poslovni centar. Gradili smo fasadu zgrade njemačke vlade, u Saudijskoj Arabiji radimo nekoliko objekata, čak i u Meki i Medini. Nakon toga obnavljali smo teatar Fenice u Veneciji koji je stradao u požaru. Na Kubi sam gradio hotel Melia.

NACIONAL: Osim građevinskih tvrtki vlasnik ste i hotelskog lanca.
- Da, imam lanac Swiss Diamond Hotels s 5 luksuznih hotela, u Moskvi, Luganu, Kuala Lumpuru, u Turskoj i u Astani u Kazahstanu, a u budućnosti će se otvoriti i u Prištini, a možda i u Zagrebu.

NACIONAL: A filmska i televizijska kompanija?
- Imam digitalnu televiziju u Albaniji, u Prištini gradimo novu zgradu televizije s virtualnim studijima, imamo najveći dnevni list na Kosovu, imam i tvrtku BMG Entertainment koja se bavi muzikom i menadžmentom pjevača. Uvijek smo u potrazi za dobrim talentima, poput Loredane Bertè, Anne Oxe, Ivane Spagne, Al Bana...

NACIONAL: Kad ste već spomenuli Ivanu Spagnu, u medijima se spominjalo da ste nakon braka s Annom Oxom s njom bili u intimnom odnosu?
- To je bila samo zafrkancija.

NACIONAL: Nakon braka s Annom Oxom javnost se prestala baviti vašim privatnim životom. Što se promijenilo?
- Mnogo se promijenilo u mom životu u zadnjih nekoliko godina. Imam malu kćerkicu od tri godine i sina od 18 mjeseci. Sin mi se zove Issa kao moj otac, a kćerkica je Hana. Oboje su predivni. Moja nova supruga od 29 godina dala mi je najljepši dar - djecu. Preporodio sam se.

NACIONAL: A vaše odrasle kćeri?
- Najstarija je napravila samostalnu karijeru, direktorica je banke u Austriji. Jako mi je drago zbog toga. Druga kći studira ekonomiju u Švicarskoj i pretendira da jednog dana bude šefica moje tvrtke.

NACIONAL: Još uvijek imate 70 mercedesa i privatni zrakoplov?
- Ja vozim samo jedan. Primijetili ste da nisam tip čovjeka koji se razmeće svojom imovinom i da se zbog toga pravim važan. Ali nisam siromašan, to priznajem.

IBRAHIM RUGOVA i Behgjet Pacolli često su se susretali na KosovuIBRAHIM RUGOVA i Behgjet Pacolli često su se susretali na KosovuNACIONAL: Od svih poznatih osoba, tko vas je najviše fascinirao?
- Dva čovjeka: hrvatski predsjednik Mesić i kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev. Obojica imaju nevjerojatnu pozitivnu energiju, konstruktivni su ljudi, jako vole svoju zemlju i svoj narod. Tako ja zamišljam idealnog političara i otkako sam aktivno u politici, trudim se biti poput njih.

NACIONAL: Nazivaju vas najbogatijim Albancem na svijetu.
- Ja to ne znam. Znam da sam za svoj uspjeh jako puno radio i ne mogu reći da sam siromašan ili da mi je loše. Ide mi prilično dobro. Godinama sam pomagao svojoj obitelji, rodbini i svom selu. Sad je vrijeme da pomažem cijelom svom narodu.

NACIONAL: Čemu zahvaljujete svoj poslovni uspjeh?
- Velikoj volji i želji za stvaranjem. Uspio sam kroz velike želje i konstruktivnost. Kad imaš veliku želju, onda i uspiješ. I uvijek sam se trudio ostaviti sva vrata otvorenima.

NACIONAL: Kako ste se odlučili za aktivnu političku karijeru?
- Bio bih najsretniji da se mogu samo baviti svojim poslom, a da je Kosovo mirna i funkcionalna država. To se, na žalost, još nije dogodilo. Gledajući izvana, vidio sam da se radi mnogo grešaka i štete narodu koji ondje živi. Nema rasta ekonomije, nezaposlenost je velika, velik je kaos. Sve se zasniva na improvizaciji, korupcija je velika, kriminalitet također. Još uvijek postoje problemi koji su svuda drugdje banalni, poput struje i vode. Gledajući sve to, nisam mogao ostati ravnodušan. Lobirao sam u Americi za novo Kosovo u najvažnijim američkim krugovima. Prije godinu dana osnovao sam stranku na Kosovu. Ona sad izlazi na izbore i sigurno će biti faktor na tim izborima. Ja od građana tražim dozvolu za početak radova, jer imam veliku strast da radim na boljitku Kosova.

NACIONAL: Ovih dana politički suparnici na Kosovu žestoko su vas napali zbog vaše tvrdnje da se problem Kosova ne treba rješavati na međunarodnoj razini, nego pregovorima između Beograda i Prištine. Jeste li 1998. na sličan način išli na pregovore s Miloševićem?
- Ja sam išao razgovarati s Miloševićem jer sam mislio da postoji mogućnost da se spriječi rat. I na žalost, zbog tadašnje situacije, nismo u tome uspjeli. I danas mi je žao zbog toga, pogotovo kad se sjetim da se rat nije uspio spriječiti zbog posve banalnih stvari.

NACIONAL: Kojih?
- Ne bih sad govorio o tome. Jednog dana ćete to moći pročitati u mojoj knjizi.

Novi brak i djeca

Iako je prije deset godina privukao pozornost medija jer je oženio Annu Oxu, pjevačicu albanskog podrijetla, njihov brak nije dugo potrajao. Premda je nakon razvoda izjavljivao da će se više usredotočiti na posao, ipak je prije četiri godine ponovno stupio u brak. Sa svojom odabranicom u novom je braku dobio i dvoje djece, kćer Hanu i sina Issu. Pacollijeva obitelj danas živi u raskošnoj vili u Švicarskoj.

Biografija

30. VIII. 1951. rođen u selu Mirevci na Kosovu

1970. otišao na studij u Hamburg
1974. vratio se na Kosovo, služio vojsku u Titovoj gardi
1975. otišao u Austriju
1977. preselio se u Švicarsku
1990. osnovao privatnu tvrtku Mabetex
1992. počeo prve građevinske radove u Rusiji
1994. najveći projekt u Rusiji - obnova Kremlja
1997. brak s pjevačicom Annom Oxom
1999. afera 'Kremlingate', istraga Carle Del Ponte
2003. osnovao lobističke organizacije u Washingtonu
2004. vodio uspješne pregovore o puštanju otete Albanke u Kabulu
2006. osnovao političku stranku Alijansa za novo Kosovo

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika