Objavljeno u Nacionalu br. 630, 2007-12-10

Autor: Robert Bajruši

NARODNJACI NAKON IZBORA

'Hrvatska nije sazrela za koaliciju HDZ-HNS'

PREMIJERSKI KANDIDAT HNS-a i varaždinski župan Radimir Čačić komentira glasine o koaliciji s HDZ-om i govori o utjecaju Zorana Milanovića na izborni rezultat Hrvatske narodne stranke

RADIMIR ČAČIĆ Premijerskom kandidatu HNS-a ne nedostaje optimizma - iako je njegova stranka sa sedam mandata podbacila na izborima, još uvijek je treća po snazi u državiRADIMIR ČAČIĆ Premijerskom kandidatu HNS-a ne nedostaje optimizma - iako je njegova stranka sa sedam mandata podbacila na izborima, još uvijek je treća po snazi u državiRadimiru Čačiću nikada nije nedostajalo optimizma. Takav dojam ostavlja i ovih dana dok govori o poziciji u kojoj se nalazi Hrvatska narodna stranka, ali i on, kao njen premijerski kandidat. Premda je osvojenih sedam zastupničkih mandata bitno ispod očekivanja, pojedinačno gledajući, HNS je treća stranka u državi. Problem je u tome što je HDZ blizu postizanja sporazuma s koalicijom HSS-HSLS, i ako do toga dođe, dinamični Čačić još će četiri godine morati provesti u opoziciji.

U takvim okolnostima pojavile su se naznake da je HNS također spreman koalirati s Ivom Sanaderom, propadnu li pokušaji dogovora sadašnjeg premijera s Josipom Friščićem i Đurđom Adlešić. Čačić sve to demantira i tvrdi kako je riječ o HDZ-ovoj igri, kojom HDZ želi pritisnuti HSS i HSLS da odustanu od maksimalističkih ciljeva. Ipak, potvrđuje da HNS neće biti neupitna oporba, i da će - kao što je to prije tjedan dana objavljeno u Nacionalu - u Saboru podržavati HDZ, ako bi zbog ucjena iz HSS-a u pitanje došao opstanak Vlade. Takav stav pokazuje da se HNS na političkoj sceni odmiče od apriornog pozicioniranja na lijevom centru i postaje otvoren i za suradnju s HDZ-om, kakva već postoji u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje je Čačićeva baza. Dojam je kako je u ovom trenutku HNS i dalje saveznik SDP-a, isključivo zbog spoznaje da ima podršku lijevo orijentiranih birača, koji u većini ne podržavaju kohabitaciju sa Sanaderom. Ali u HNS-u smatraju da im je Zoran Milanović oteo oko 100.000 birača i sasvim sigurno više ne postoje nikakvi krupni razlozi ili interesi koji bi ih dugo zadržali uz SDP.

NACIONAL: Kako će Hrvatska izgledati za četiri godine bude li je u tom razdoblju vodila koalicija HDZ-HSS/HSLS?
- Po mojem uvjerenju, bitno lošije nego bi trebala i mogla. Pozitivno je to što će se promijeniti sadašnja situacija u kojoj imamo poistovjećivanje jednog pojedinca i stranke s državom, naravno, uvijek na štetu države. Sljedeća vlada će, vjerujem, imati unutarnju kontrolu i dinamiku, a dosadašnja anakrona forma vladanja biti zamijenjena demokratskim i modernim vođenjem kakvo postoji u Europi. Dosad smo imali monovladu HDZ-a, s rasutim teretom manjina i umirovljenika, koji su u određenoj mjeri utjecali, ali ipak nisu imali tu unutarnju kontrolu. A ako niste insajder, ne možete u dovoljnoj mjeri utjecati niti kontrolirati rad bilo koje vlade. Problem eventualne nove vlade HDZ-a, HSS-a i HSLS-a je u tome što HDZ nije pokazao sposobnosti za realizaciju nužnih pomaka u ovoj državi. Da je HDZ to znao i mogao, učinio bi to u protekle četiri godine, ali očito za to nemaju vizije, strategije i kadrova. HDZ to definitivno nije sposoban, a u ovom trenutku ne izgleda niti da je HSS u stanju nametnuti tu dinamičnu viziju razvoja Hrvatske, osim u pitanjima vezanima za selo, ali to je samo dio cjeline, koju nova vlada treba razvijati.

Sanaderove vladavine, jest ono što kod nas stvara odbojnost prema HDZ-u', kaže Radimir ČačićSanaderove vladavine, jest ono što kod nas stvara odbojnost prema HDZ-u', kaže Radimir ČačićNACIONAL: Zbog čega sve stranke, pa i HNS, tako bespogovorno pristaju na HSS-ov zahtjev za 6 milijardi kuna za poljoprivredu, iako je vjerojatno da taj novac neće značajno pokrenuti razvoj sela?
- Zato jer su u tih 6 milijardi i sredstva za infrastrukturu, socijalu i druge namjene. To, dakle, nije 6 milijardi onako kako to javnost vidi, a osim toga, postoje ozbiljni razlozi za ovo ulaganje. Prema mom mišljenju, glavni problemi agrara su okrupnjavanje i navodnjavanje, koji koštaju puno više, ali u tu svrhu vrijedi investirati proračunska sredstva. Dobro je poznato kako sam kao ministar u Račanovoj vladi pokrenuo projekt izgradnje autocesta, ali i neke druge infrastrukturne modele o kojima se manje govori. Jedan od njih su i vodovodno-kanalizacijski sustavi, koji su se dotad mrcvarili u jednogodišnjim budžetima, a sada su to 5-10 godišnji planovi koje financiraju i gradovi, općine, građani, i takvi modeli i dalje dobro funkcioniraju. Ja sam političar koji smatra kako je potrebno da država preuzme odgovornost u nekim infrastrukturnim projektima, i onda se možete pitati kako to da se ne slažem s projektima kakav je pelješki most. Stvar je u tome da su za pelješki most bačene milijarde, dok su u naše projekte uložene milijarde i one će osigurati daljnji razvoj. Tako je i s hrvatskim agrarom. Postoji objektivna potreba za ulaganje čak i više od 6 milijardi kuna godišnje, ali to trebaju biti projekti koji vraćaju novac. To primarno znači da treba ići na tržišnu poljoprivredu, okrupnjavanje posjeda i smanjivanje broja seljaka. Razumljivo da socijala i u tom slučaju treba pokrivati seosko stanovništvo jer najveći jad, bijeda i sirotinja u Hrvatskoj vladaju među stanovništvom starijim od 65 godina koje živi na selu. Nažalost, stupanj siromaštva u toj populaciji dva je puta veći od prosjeka Europske Unije, a tri puta od Češke i Poljske, što ukazuje na funkcioniranje modela socijalne solidarnosti u tim zemljama.

IZBORNA NOĆ Vesna Pusić i Radimir Čačić dočekali su izborne rezultate 25. studenoga u zagrebačkom hotelu EsplanadeIZBORNA NOĆ Vesna Pusić i Radimir Čačić dočekali su izborne rezultate 25. studenoga u zagrebačkom hotelu EsplanadeNACIONAL: Sanader sasvim sigurno u pregovorima o koaliciji neće od Friščića zahtijevati prihvaćanje tržišne poljoprivrede, jer to je u neskladu sa strategijom HSS-a?
- Teško je pretpostaviti koliko Sanader razumije o čemu govorim. To ne spada u krug njegova znanja i interesa.

NACIONAL: Od samog početka pregovora HDZ-HSS/HSLS izgleda kao da se radi o formalnosti?
- Takav je dojam, međutim, da je dojam realnost, oni bi već sastavili vladu. Očito se ulaže ogroman trud kako bi se u javnosti stvorio takav dojam, ali gotovo je tek onda kada je gotovo. Ovih dana čitam u medijima naslove “HNS spreman na dogovor s HDZ-om“. Da su sadašnji pregovori HDZ-HSS/HSLS doista gotovi, ne bi bilo ovakvih naslova. Takvi naslovi nisu slučajni, radi se o spin igri i pritisku na HSS i HSLS, a govori i o panici u HDZ-u.

NACIONAL: Je li, onda, HNS spreman na dogovor s HDZ-om?
- Nije, i tu su naši stavovi jasni i prije i poslije izbora. Dakako da HDZ šalje niz poštara i poruka. Razumijem da novine pišu, ali nigdje se ne kaže da smo Vesna Pusić ili ja otvorili takvu mogućnost, nego se objavi da su “neki rekli“. A na temelju toga “neki su rekli“ nastaju udarne vijesti na naslovnim stranicama najtiražnijih listova, što znači da je zavladala panika. Pritom mogu ponoviti da smatram kako sadašnja situacija otvara mogućnost odgovornijeg ponašanja Vlade, a ako do toga dođe, tada će i opozicijsko ponašanje morati postati odgovornije. Besmisleno je da se vlast i opozicija sučeljavaju politikom batine i vrijeme je za sofisticiraniji pristup i u Vladi i u parlamentu.

NACIONAL: Jeste li imali, izravne ili posredne, razgovore s HDZ-om?
- Nema nikakvih razgovora s HDZ-om, i to je tako. Medijske informacije dio su političkog crnila, ali što se tu može.

NACIONAL: I vi i HDZ imate slične stavove o EU i NATO-u, zalažete se za razvoj gospodarstva i ne podržavate ekstremističku politiku. Koji su to onda razlozi zbog kojih HNS rezolutno odbacuje mogućnst koalicije s HDZ-om?
- Sasvim je sigurno da se Hrvatska razvija u tom smjeru i da će takve situacije, prije ili poslije, postati normalne. Ali unutar HNS-a postoje snažni otpori prema HDZ-u, zbog načina na koji je ta stranka vodila državu do 2000., kao i zbog opozicijskog djelovanja od 2000. do 2003., koje je po sadržaju i formi bilo čak rigidnije nego u vrijeme vladavine Franje Tuđmana. Na kraju, tu je i sadržaj, a ne forma Sanaderove vlade, i to je ono što kod nas stvara odbojnost prema HDZ-u. U HNS-u ne vidimo da je došlo do sadržajnih promjena jer još uvijek vlada teza “mi smo HDZ, a HDZ je država“.


NACIONAL: Ne mislite li da biste kao potpredsjednik Vlade i koalicijski partner mogli utjecati na promjenu takve politike?
- Vjerojatno da, čak i više od drugih. Ne treba dokazivati da HNS nije stranka koja dopušta da je drugi vode. Mislimo svojim glavama i beskompromisno zastupamo stav da je država opće dobro, ali naše političko tijelo dalo nam je svoje glasove kako bismo bili dio lijevog centra. Objektivno govoreći, Hrvatska još nije sazrela za koaliciju HDZ-HNS.

'U odnosu na realnu snagu izgubili smo minimalno 5 do maksimalno 15 zastupnika', ocjenjuje Radimir Čačić učinak novog vođe SDP-a'U odnosu na realnu snagu izgubili smo minimalno 5 do maksimalno 15 zastupnika', ocjenjuje Radimir Čačić učinak novog vođe SDP-aNACIONAL: A što je s varijantom u kojoj bi HNS kao opozicijska stranka podržao Vladu, barem u reformskim temama i pregovorima s Europskom Unijom?
- Bez obzira na to hoćemo li biti u opoziciji ili u vladi lijevog centra, HNS će uvijek voditi računa o općim, a ne stranačkim interesima. Kad su u pitanju teme od nacionalnog interesa, mi nećemo strančariti.

NACIONAL: Zoran Milanović tvrdi da će SDP uspjeti sastaviti vladu. Iako je to teorijski moguće, je li realno sastaviti izvršnu vlast bez dvojca HSS-HSLS?
- Neosporno je da će HNS biti dio vlade lijevog centra, ako se uspije formirati. Ali nezamislivo je da takva vlada postoji bez participacije HSS-a. Mislim da to nije realna varijanta.
Rasipanje glasova birača

NACIONAL: Zašto nije formirana predizborna koalicija sa SDP-om, kad su i izbori 2003. pokazali da ste izgubili jer su stranke tadašnje vladajuće koalicije izišle samostalno?
- Nakon što je Milanović izabran za predsjednika SDP-a, Središnji odbor HNS-a službeno je odlučio da smatramo kako na izbore trebamo izići u koaliciji sa socijaldemokratima. Jasno je da je za nas kao drugu stranku po snazi u Vladi, a treću u Saboru, što smo bili i u prošlom mandatu, a potvrdili smo i na ovim izborima, naš minimum pozicija potpredsjednika Vlade, a samostalni izlazak na izbore obvezuje nas na ambiciju za premijersko mjesto. Dakako da smo u slučaju stvaranja koalicije ponudili pozicioniranje prema snazi stranaka, dakle HNS s pozicijom potpredsjednika. Bio je to naš službeni stav, koji smo javno objavili i uputili SDP-u. Dobili smo službeni odgovor kako oni ne prihvaćaju naš prijedlog. Njihova procjena bila je da će samostalno dobiti više glasova od HDZ-a.

NACIONAL: Koliko bi mandata osvojila koalicija SDP-HNS?
- Ukupno 69, a HDZ s dijasporom 63. Naše dvije stranke osvojile su zajedno 110.000 glasova više od HDZ-a, čak i bez sinergije. Sam HNS osvojio je više glasova od HSS-a, HSLS-a, PGS-a, ZS-a i DC-a zajedno, pri čemu smo izgubili dodatnih 70-100 tisuća glasova zbog odluke potencijalno naših birača da zbog sigurnosti glasaju za SDP.

NACIONAL: Niste li vi osobno odgovorni za ovakav rasplet. Vaše inzistiranje na premijerskom položaju u SDP-u, kao jačoj stranci, nije primljeno sa simpatijama?
- Normalno da im je bilo neprihvatljivo jer su imali vlastitog kandidata. Ali kad se ulazi u koaliciju, onda se prema snazi stranaka sastavlja i koalicijski sporazum sa SDP-om kao strankom koja daje predsjednika Vlade.

NACIONAL: Što je za vas glavni strateški cilj Hrvatske?
- To je zasigurno ulazak u Europsku Uniju, ali u spremnom izdanju. HDZ-ova vlada nije dokazala da je u stanju osposobiti zemlju za pristup EU i stvoriti temelje za dugoročni gospodarski rast, posebno na području obrazovanja, jer smo, kao što je poznato, zemlja s najmanjim ulaganjem u obrazovanje u Europi i najmanjim brojem studenata na sto stanovnika, uz najveći odlazak visokostručne radne snage.

NACIONAL: Osim predsjednika Mesića jedini ste političar koji smatra da ne treba inzistirati na primjeni ZERP-a?
- Zbog saborske odluke ZERP će sasvim sigurno stupiti na snagu 1. siječnja 2008., ali nakon toga treba poduzeti cijeli niz mjera da se ublaže negativni efekti prema Europskoj Uniji. Za to postoje podloge i načini. Nemamo flotu, tržište ribe, kadrove ni tehnička sredstva za njegovu provedbu i kontrolu, a ključne teme poput ekologije treba odmah rješavati, prvenstveno s Italijom.

O suradnji s HDZ-om

NACIONAL: Jesu li točne teze kako unutar HNS-a postoji podjela oko suradnje s HDZ-om, u kojoj vi podržavate takvo rješenje, a Vesna Pusić i njezini istomišljenici su protiv toga?
- Ništa u HNS-u nije niti će se odlučiti bez odluke organa stranke, a u tim odlukama Vesna Pusić i ja smo i dosad imali jedinstven stav, a tako će biti i ubuduće.
NACIONAL: Jeste li, kao što se tvrdi, o tome kontaktirali s Mesićevim uredom?
- Nismo.

SDP na krivom putu

NACIONAL: Kako vidite ulogu Zorana Milanovića?
- Pojava novog lidera SDP-a nesumnjivo je utjecala na poboljšanje SDP-ova rezultata, ali ih je možda ujedno i odvela na krivi put u odnosu na opći interes i volju građana, a to je pobjeda lijevog centra kroz koaliciju SDP-a i HNS-a. Nesumnjivo je da smo mi pretrpjeli znatne štete zbog takvog stava i u odnosu na realnu snagu izgubili minimalno 5 do maksimalno 15 zastupnika, ali za nas, uz ponovno potvrđenu snagu stranačke organizacije koju ćemo ojačati i na lokalnim izborima, to u odnosu na činjenicu da postoji opasnost da većinsku volju građana SDP i HNS tehnički ne pretvore u novu vladu nije bitno.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika