Objavljeno u Nacionalu br. 631, 2007-12-18

Autor: Maroje Mihovilović

IZNENADNI USPON AUTSAJDERA

Rock svećenik na putu u Bijelu kuću

TIJEKOM SAMO NEKOLIKO TJEDANA kampanje pobožni populist i guverner Arkansasa Mike Huckabee postao je najveći favorit za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke

CAPITOL OFFENSE Bend Mikea Huckabeeja nosi ime koje je igra riječi na zločin za smrtnu kaznu, ali je riječ capital zamijenjena rječju Capitol, što je sinonim za američki KongresCAPITOL OFFENSE Bend Mikea Huckabeeja nosi ime koje je igra riječi na zločin za smrtnu kaznu, ali je riječ capital zamijenjena rječju Capitol, što je sinonim za američki KongresDo prije nekoliko tjedana bivši republikanski guverner Arkansasa i baptistički svećenik Mike Huckabee smatran je autsajderom američke predsjedničke predizborne kampanje. Taj pobožni populist, koji se svugdje prikazuje kao čovjek iz naroda i kaže da samo služi Bogu, sudjelovao je, međutim, uporno u predsjedničkoj kampanji, iako je dosad na svoje zborove privlačio samo mali krug ekstremnih birača kršćanske desnice. Nije bio zanimljiv ni financijerima, pa je svoju kampanju morao vrlo štedljivo planirati.

No sad je naglo postao ozbiljan kandidat, možda čak i favorit za republikansku nominaciju, a u studenome je skupio više novčanih donacija nego u cijelom prethodnom razdoblju. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, gotovo se izjednačio s dosadašnjim republikanskim favoritom Rudolphom Giulianijem, a u nekim važnim saveznim državama već vodi.

Mike Huckabee rodio se 1955. u Hopeu. Otac mu je bio vatrogasac, a majka činovnica u lokalnoj plinari. Već s 14 godina počeo je raditi na lokalnom radiju pa se zainteresirao za politiku. Kao maturant bio je predsjednik škole, a sa samo 19 godina već se oženio i ubrzo dobio troje djece, dva sina i kćer. Prvi je u svojoj obitelji studirao i u rekordnom roku diplomirao na baptističkom sveučilištu i magistrirao teologiju u Teksasu.

Radio je kao pastor u crkvama u zabitima Arkansasa, a uključio se i u rad stožera popularnog televizijskog propovjednika koji je širio vjeru povezanu s konzervativnom politikom. Tako se i Huckabee zainteresirao da postane profesionalni političar, a postao je i direktor jedne vjerske televizije.

Prvi put je izišao na izbore 1992. u Arkansasu kao republikanski kandidat za Senat, ali je izgubio. Te je godine dotadašnji guverner Arkansasa, Bill Clinton, izabran za američkog predsjednika, pa je oslobođeno mjesto zamjenika guvernera, raspisani su izbori, Huckabee je pobijedio i tako ušao u političku arenu. Guverner Arkansasa 1996. je podnio ostavku zbog političke afere pa ga je Huckabee naslijedio do kraja mandata. Huckabee je pobijedio i 1998. i na sljedećim izborima i tako ostao guverner sve do 2007. kad se uključio u predsjedničku kampanju.

U 11 godina na čelu Arkansasa bio je nekoliko puta kažnjen jer je protuzakonito preusmjeravao javni novac u vlastite kompanije, pa je npr. kao guverner iznajmljivao avion za službene potrebe od kompanije kojoj je bio vlasnik. Sam je sebe imenovao šefom svoje predizborne kampanje i odredio si plaću i za taj posao. Prigovarali su mu što je primao darove od kojekakvih osoba, ništa ne prijavljujući etičkim povjerenstvima, a poslije tim ljudima vraćao kojekakve usluge ili ih imenovao na istaknuta mjesta.


Ali najviše su mu zamjerali što je - iako se prikazivao kao desničar i fiskalni konzervativac - kao guverner čak šest puta povećavao poreze i tako povećao budžet Arkansasa za 66 posto. To je bilo suprotno načelima Republikanske stranke, koja uvijek nastoji smanjiti poreze.

Ipak, Huckabee je bio vrlo popularan guverner. Američki tjednik Time svojedobno ga je uvrstio među pet najboljih guvernera. Odličan je govornik, što je naučio dok je bio pastor, vrlo je duhovit, nastupe upotpunjava pučkim šalama, komunikativan je i pokazuje osobine čovjeka iz naroda. Odijeva se jednostavno, a ako je u odijelu, ono je najčešće malo preširoko. Zna zapjevati i zasvirati bas gitaru u rock sastavu Capitol Offence što ga je odavno osnovao u Arkasnasu.

VODEĆI REPUBLIKANSKI KANDIDATI Ako su istraživanja javnog mnijenja u pravu, na primarnim izborima jedan od četvorice postat će predsjednički kandidatVODEĆI REPUBLIKANSKI KANDIDATI Ako su istraživanja javnog mnijenja u pravu, na primarnim izborima jedan od četvorice postat će predsjednički kandidatZastupa tvrde desničarske stavove, protivnik je pobačaja, brakova homoseksualaca, kontrole oružja, liberalnog odnosa prema imigrantima, zalaže se za odbacivanje Darwinove teorije evolucije i smatra da bi se u školama trebalo učiti da je Bog stvorio sve na Zemlji. O svom odnosu prema vjeri kaže: “Ne samo da vjera djeluje na mene, ona me potpuno određuje. Nisam čovjek koji se svakog jutra budi razmišljajući u što treba vjerovati, ja znam u što treba vjerovati.” No zalaže se i za neke stvari koje se sviđaju liberalima, velik je zagovornik borbe protiv globalnog zatopljenja, smatra da država treba financirati obrazovanje i širiti glazbenu kulturu, a posebno se zalaže da država financira dijetnu prehranu i napore pojedinaca da smršave.

Opće je uvjerenje da se njegova predizborna pozicija tako poboljšala zato što su pripadnici desnog krila Republikanske stranke zaključili da on najbolje iskazuje njihove stavove. Republikansku desnicu jako je razočarao bivši senator Fred Thompson, poznatiji kao glumac u TV seriji “Zakon i red”, koji se kasno uključio u kampanju i od kojeg su desničari očekivali da će artikulirati njihova stavove. No on se pokazao lošim kandidatom pa su se desni republikanci sad odlučili za drugog artikulatora svojih stavova, Huckabeeja, iako mnogi smatraju da bi on bio loš izbor za republikanskog predsjedničkog kandidata jer će ekstremno desnim stavovima odbiti neovisne birače, a oni će ponovno biti presudni za predsjedničke izbore u studenome sljedeće godine. Demokrati pak jedva čekaju da Huckabee pobijedi u utrci za republikansku nominaciju, jer smatraju da će tada njihov kandidat lakše pobijediti.

Desnim republikanskim biračima Huckabee se sviđa jer otvoreno govori da državu treba organizirati prema Božjim zakonima, da u državnim poslovima i društvenim odnosima treba biti mnogo više Božje volje. Republikanski konzervativci zapazili su ga prvi put u veljači ove godine i potaknuli ga da se kandidira. Tada je u ljetovalištu Amelia Island na Floridi održan privatni skup konzervativnog Vijeća za nacionalnu politiku na kojem je nekoliko stotina članova tog kluba raspravljalo o predsjedničkim izborima. Vijeće za nacionalnu politiku uglavnom je nepoznat široj javnosti, jer izbjegava publicitet, ali je vrlo utjecajno političko tijelo. U njemu su najutjecajniji pripadnici desnog krila Republikanske stranke, kršćanski konzervativci, koji u Bushovoj administraciji imaju golem utjecaj, a boje se da će ga u sljedećoj administraciji izgubiti, bila ona i republikanska. Zaključili su da taj utjecaj mogu zadržati samo ako za sljedećeg američkog predsjednika bude izabran netko tko dijeli njihove stavove, kao sada Bush.

Njih je zabrinulo što je Bushova administracija uvelike izgubila podršku javnosti. Bush je toliko nepopularan zbog rata u Iraku, ali njegova nepopularnost utječe na cijelu desnu američku političku scenu, nepopularna je cijela Republikanska stranka, pa Demokratska stranka ima velike izglede da njen kandidat pobijedi na izborima 2008.

DEBELE GODINE Mike Huckabee u vrijeme kad je imao 140 kilograma: danas se bavi trčanjem i nekoliko je puta s velikim uspjehom trčao maratonDEBELE GODINE Mike Huckabee u vrijeme kad je imao 140 kilograma: danas se bavi trčanjem i nekoliko je puta s velikim uspjehom trčao maratonAli pobijedi li i republikanac, činilo se početkom ove godine, neće biti po volji kršćanskih konzervativaca. Dotad je kandidaturu istaknulo 11 republikanskih političara, a dvojica su dominirala, senator John McCain i Rudolph Giuliani, od kojih ni jedan nije po volji republikanskoj desnici. Kršćanski konzervativci u tome su vidjeli neugodan znak vlastite slabosti. Na svim ranijim predsjedničkim izborima uvijek su se pojavljivali i ozbiljni kandidati snažnih konzervativnih stajališta.

Zato su na sastanku na Amelia Islandu republikanski kršćanski konzervativci raspravljali kako da promoviraju kandidata koji bi energičnije iskazivao njihove stavove i imao šansu za pobjedu. Čak su na svoj skup pozvali i manje poznate političare da im iznesu svoje stavove kako bi se vidjelo ima li tko od njih potencijala da bude istaknut kao kandidat konzervativne desnice. Jednim od trojice pozvanih političara bili su poprilično zadovoljni, pa su najavili da je moguće da on počne dobivati veću podršku desnice i tako pojača svoju kandidaturu. To je bio upravo Mike Huckabee.

Tada se prvi put počelo spominjati njegovo ime, bio je pozvan i u najugledniju američku političku TV emisiju “Meet the Press” voditelja Tima Russerta da iznese svoje stavove. Mnoge je zadovoljio iskrenošću, ali je bilo i mnogo kritika njegove izjave da kršćanska vjera mora jače prožeti američki način života, napali su ga da zaboravlja na odvajanje crkve i države te na to da u SAD-u žive i brojni pripadnici drugih vjera.

Njegov je velik problem bio to što je tada uglavnom bio nepoznat na nacionalnoj sceni. Tadašnje ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da dobiva samo jedan posto podrške američkih birača, a to nije obećavalo da će nadmašiti popularne suparnike McCaina i Giulianija. Huckabee, izraziti optimist, tvrdio je pak da predsjedničku predizbornu kampanju treba promatrati kao maratonsku utrku: “Ja se nikad ne uzbuđujem kad na početku maratona neki trkači pobjegnu, jer znam da ću ih prestići na 30. kilometru.”

On je doista počeo prestizati druge kandidate i sada je u središtu pozornosti. Prije su ga mediji ignorirali, a sad prate svaki njegov korak. Huckabeeju je toliko skočila popularnost da sad i drugi kandidati na njega više obraćaju pozornost, napadaju ga u debatama, kritiziraju njegovu nakanu da u državne poslove uključi što više vjere.

Počeli su istraživati što je dosad radio, kakav je bio kao guverner Arkansasa, što je govorio, kako se ponašao u privatnom životu, pa su otkrili neke neugodne stvari kojima dokazuju da on i nije baš tako besprijekoran Božji čovjek kakvim se prikazuje. Ovih dana mnogo se govori o njegovu nekadašnjem zalaganju da se bolesnici od AIDS-a izoliraju od drugih ljudi, što se uzima kao dokaz njegove bešćutnosti. On ne poriče da je to izjavio, ali se opravdava da je to rekao kad se nije točno znalo kako se AIDS prenosi. Njegovi protivnici tvrde da to nije točno, jer se 1992. već dobro znalo da se AIDS širi uglavnom samo spolnim kontaktom i upotrebom zaraženih igala kod narkomana, pa izolacija nije potrebna.

Druga stvar zbog koje se Huckabee našao na udaru jest grozan kriminalni slučaj. U središtu tog slučaja je Wayne DuMond, višekratno kazneno gonjen vijetnamski veteran. On je 1985. uhapšen pod optužbom da je silovao 17-godišnju daljnju rođakinju tadašnjeg guvernera Arkansasa Billa Clintona. Osuđen je na doživotni zatvor, a neki Clintonovi politički protivnici tvrdili su da je osuđen bez dokaza, samo zato što je žrtva bila Clintonova rođakinja.

Kad je 1996. republikanac Huckabee postao guverner Arkansasa, na nagovor Clintonovih protivnika pomilovao je DuMonda i nakon 14 godina provedenih u zatvoru on je 1999. oslobođen. On je potom u rujnu 2000. silovao i ubio jednu, a u lipnju 2001. i drugu ženu, koja je bila trudna.

Sada Huckabeeja optužuju da je pomilovao tog opasnog čovjeka iz politikantskih razloga i tako postao suodgovoran za dva ubojstva. On se brani da je samo potvrdio odluku komisije za pomilovanje koja je predložila da DuMond bude pušten iz zatvora. No postoje svjedoci koji tvrde da je Huckabee na zatvorenoj sjednici te komisije sam zatražio od njenih članova da puste DuMonda, čak im je navodno i prijetio ako to ne učine.

Brzo mršavljenje

Mike Huckabee bio je vrlo debeo, imao je 140 kg, ali mu je prije nekoliko godina liječnik rekao da će postati šećeraš i da će ga to ubiti, pa je Huckabee u kratkom vremenu drastično smršavio i sad je gotovo upola lakši. Smršavio je kombinacijom dijete i programa trčanja.

Vezane vijesti

Bill Clinton aktivno u Obaminoj kampanji

Bill Clinton aktivno u Obaminoj kampanji

Bivši američki predsjednik Bill Clinton podržao je u nedjelju svog demokratskog kolegu Baracka Obamu u svom prvom pojavljivanju na pozornici uz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika