02.01.2008. / 14:25

Autor: Katarina Zorić

REAKCIJE

Bozanićeva izjava udar na građanske slobode?

Otvorenim pismom oglasio se akademik Slobodan Novak koji je Bozanićevu izjavu prokomentirao kao neoprostiv grijeh crkvenih struktura protiv građanskih sloboda

Božićna propovijed kardinala Josipa Bozanića, u kojoj je ateizam naznačio kao veće zlo od nasilja, i dalje diže prašinu.

Otvorenim pismom oglasio se akademik Slobodan Novak koji je Bozanićevu izjavu prokomentirao kao neoprostiv grijeh crkvenih struktura protiv građanskih sloboda - poput slobode mišljenja i slobode vjeroispovijedanja.

"Po kojoj se pak logici smiju nevjernici kvalificirati kao najteži prijestupnici, kao disidenti i prekršitelji osnovnih zasada partije, stranke, družbe, organizacije, crkve – kojoj ne pripadaju. Zar nije izvan pameti ukazivati na vjerske grijehe nevjernika? Na partijske grijehe nepartijaca?", stoji među ostalim u Novakovom otvorenom pismu.

Kardinal Bozanić već se jučer osvrnuo na svoju božićnu poruku te na njeno prenošenje pojedinih medija, a pogotovo na dio o ateizmu.

"Ono što je u propovijedi izrečeno dostupno je svima i nikome ne koristi izvlačenje iz konteksta i podmetanje nedobronamjernih tumačenja s povezivanjem i uspoređivanjem ateizma, ateista i korupcije", istaknuo je Bozanić rekavši da će Crkva i dalje apelirati na savjest i poticati sve ljude dobre volje kako bi se rješio problem korupcije, ali i svi drugi problemi u društvu.

Vezane vijesti

'Nezaposlenost i senzacionalizam vode u duhovnu smrt'

'Nezaposlenost i senzacionalizam vode u duhovnu smrt'

Svečano uskrsno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je u uskrsnoj propovijedi osudio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika