02.01.2008. / 16:40

Autor: Katarina Zorić

ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA:

"Akademik Novak iznio je niz netočnih tvrdnji"

U otvorenu pismu medijima Ured ponavlja kako je kardinal Bozanić u propovijedi na Novu godinu istaknuo da nikomu ne koristi izvlačenje izjava iz konteksta

Akademik Slobodan Novak u otvorenom pismu iznio je niz netočnih tvrdnji koje se odnose na zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i na propovijed koju je održao na svetkovinu Božića, priopćila je voditeljica Ureda za odnose s javnošću Zagrebačke nadbiskupije Matilda Kolić-Stanić.

"Ugledni hrvatski akademik napisao je otvoreno pismo medijima, a da prije toga nije konzultirao izvorni tekst kardinalove božićne propovijedi, što je potvrdio i u prvim rečenicama svoga pisma. Ovdje je, nažalost, riječ o dvostrukoj krivotvorini božićne propovijedi kardinala Bozanića. Do propovijedi se lako moglo doći  i putem stranica Informativne katoličke agencije, na kojima se nalazi i danas, a novinarima koji su na Božić bili u katedrali podijeljen je cjelovit tekst propovijedi", navodi Matilda Kolić-Stanić ističući kako Novakovo "agnostičko oko" Bozanićevu izjavu da je negiranje Boga još gori grijeh od korupcije, sukoba i gospodarskih kriza i ne zna pročitati drukčije nego kao neoprostiv grijeh crkvenih "struktura" protiv osnovnih građanskih prava i sloboda.

Prema priopćenju iz nadbiskupova Ureda prva se krivotvorina dogodila u Večernjem listu od 27. prosinca u novinarskom tekstu pod naslovom "Ateizam gori od grijeha struktura".

"U tekstu kardinalove propovijedi riječ 'ateizam' nigdje se ne spominje, a novinari su u slobodnoj interpretaciji napisali kako 'kardinal Bozanić smatra da je negiranje Boga još gori grijeh od korupcije, sukoba i gospodarskih kriza', što kardinal Bozanić nije rekao", tvrdi se u priopćenju.

"Druga se krivotvorina dogodila kad je akademik Novak u otvorenu pismu preuzeo spomenutu novinarsku interpretaciju predstavljajući je citatom kardinala Bozanića. Ako je u temelju argumentacije akademika Novaka nešto što kardinal Bozanić nikada nije izjavio, čitava je njegova argumentacija neutemeljena i netočna."

U otvorenu pismu medijima Ured ponavlja kako je kardinal Bozanić u propovijedi na Novu godinu istaknuo da nikomu ne koristi izvlačenje iz konteksta i podmetanje nedobronamjernih tumačenja s povezivanjem i uspoređivanjem ateizma, ateista i korupcije.

Vezane vijesti

'Nezaposlenost i senzacionalizam vode u duhovnu smrt'

'Nezaposlenost i senzacionalizam vode u duhovnu smrt'

Svečano uskrsno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je u uskrsnoj propovijedi osudio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika