06.01.2008. / 13:47

Autor: Katarina Zorić

SVETKOVINA

Blagdan Sveta tri kralja

Današnja svetkovina posebno je obilježena u zagrebačkoj župi Svete Obitelji, koju je prije 70 godina osnovao zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac

Katolici danas slave blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljanje. Svetkovinom Triju kraljeva slavi se Božje objavljenje u osobi Isusa iz Nazareta tijekom poklona trojice mudraca Gašpara, Melkiora i Baltazara. Na Tri kralja završavaju božićni blagdani.

Današnja svetkovina posebno je obilježena u zagrebačkoj župi Svete Obitelji, koju je prije 70 godina osnovao zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik Vjekoslav Meštrić.

U prigodnoj propovijedi istaknuo je kako je cijela ljudska povijest traganje za zajedništvom, a otvorenost srca preduvjet svakoga traženja Boga, koja simboliziraju trojicu mudraca, koji su upravo simbol te otvorenosti.
Podsjetio je kako su trojica mudraca u potrazi za Djetetom Isusom, naišla na siromaštvo, nezaštićeno Dijete i Majku, te su mu darovali dragocjene darove - zlato, tamjan i smirnu.

"Današnji blagdan simbol je naših odricanja i usko povezan sa spasenjem. Mudraci su postali simbol otvorenosti i potaknuli nas da budemo otvoreniji jedni prema drugima u ljubavi i zajedništvu, što je osobito važno u našem današnjem vremenu", istaknuo je u propovijedi župnik Meštrić.

Zagrebački pomoćni biskup Vlado Košić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u splitskoj prvostolnici sv. Dujma, a biskup đakovački i srijemski dr. Marin Srakić u đakovačkoj katedrali. U katedrali sv. Vida u Rijeci misu je predvodio riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika