10.01.2008. / 15:30

Autor: Marko Biočina

SLUČAJ FABER

Faber laže kako ga Nacional napada već dvije godine

Istina je da je tada Nacional podržavao Faberovo imenovanje i njegov rad jer je smatrao kako on može osigurati da instrumenti pravne države u Osijeku funkcioniraju te konačno rasvijetle ubojstva civila u tome gradu 1990. godine...

Nacional je prije tri dana objavio snimku skandaloznog razgovora u kojem je savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber pokušao ucijeniti Ana Mariju Getoš kako bi njezina sestra Gordana Getoš Magdić promijenila svoj iskaz u sudskom procesu protiv Branimira Glavaša.

S obzirom da nije mogao pobiti vjerodostojnost snimke Faber je cijelu aferu pokušao predstaviti kao urotu koju navodno Nacional godinama vodi protiv njega. "To je zaista jedna vrhunska manipulacija Nacionala i Ive Pukanića koji me u kontinuitetu napadaju već dvije godine", rekao je tada Faber.

Ipak, takve Faberov tvrdnje nisu istinite, a to najbolje dokazuje i članak pod naslovom "Policajac koji je slomio Glavaša", autora Berislava Jelinića, koji je Nacional objavio na naslovnici broja 572, 28. listopada 2006. godine. U tom članku Faberovo imenovanje na mjesto šefa osječke policije opisano je kao dobar potez MUP-a, dok je sam Faber predstavljen kao izniman profesionalac.

"Ključni potez, koji je omogućio rasvjetljavanje mračne strane Domovinskog rata u Osijeku, povukao je prošle godine ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin kada je na mjesto šefa osječke policije poslao Vladimira Fabera. Kirin ga je poslao na taj zadatak jer su u MUP-u pravilno procijenili da je Faber vjerojatno jedina osoba koja se može učinkovito suprotstaviti podmetanjima i političkim manipulacijama koji su sustavno opstruirali rad policije od prvih dana Faberova mandata na novoj funkciji. Faber je bio jedini logičan izbor jer je on od prvih dana Domovinskog rata bio na osjetljivim zadacima vezanim za obranu Hrvatske - iz toga razdoblja danas ima 6 visokih državnih odličja", stoji u spomenutom članku.

Iz toga je vidljivo da Faberove tvrdnje o tome kako ga Nacional napada već dvije godine apsolutno nemaju nikakve podloge u stvarnosti. Istina je da je tada Nacional podržavao Faberovo imenovanje i njegov rad jer je smatrao kako on može osigurati da instrumenti pravne države u Osijeku funkcioniraju te konačno rasvijetle ubojstava civila u tome gradu 1990. godine.

Nacional je na istoj poziciji i danas, te smatra kako je za funkcioniranje pravne države Faberovo ponašanje u slučaju Getoš potpuno nedopustivo, kao što je nedopustivo i da u takvom eklatantom primjeru kršenja ljudskih prava sudjeluje Sanja Sarnavka, čelnica civilne udruge koja se navodno bavi zaštitom ljudskih prava, te Nataša Đurović, zamjenica ravnatelja USKOK-a, s kojom je Vladimir Faber već mjesecima u vezi.

Dakle, Nacional je na istoj poziciji kao i uvijek, a to je zalaganje za načela funkcioniranja pravne države u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Brkić: 'Vozio sam Porsche kao i ostali'

Brkić: 'Vozio sam Porsche kao i ostali'

Luksuzni Porsche panamera vozili su dužnosnici Ravnateljstva policije, izvještava Večernji list. Iz MUP-a tvrde kako vozilo nikada nije bilo plaćeno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika