Objavljeno u Nacionalu br. 635, 2008-01-15

Autor: Marko Ćustić

GALERIJA

Postmoderna saga o crkvenim urotama bolja od 'Da Vincijeva koda'

ROMAN donosi kontroverzne detalje o papi Inocentu XI.; izdavač FrakturaROMAN donosi kontroverzne detalje o papi Inocentu XI.; izdavač Fraktura"Imprimatur" je u Hrvatsku stigao praćen velikom famom: govorilo se da su autori Rita Monaldi i Francesco Sorti morali napustiti Italiju pod prijetnjom smrću, da je djelo u njihovoj domovini zabranjeno i tako redom. Tvrdilo se i da je naziv romana "Imprimatur" zato što je njegovo objavljivanje Vatikan prvo odobrio, a zatim se predomislio.

Nažalost, ni višednevna istraga putem izvora dostupnih u talijanskim i svjetskim medijima nije potvrdila ništa od toga. Valjda je bila riječ tek o lukavoj marketinškoj kampanji.

Kad se teorija urote makne na stranu, ostaje solidan povijesni roman smješten u 17. stoljeće, niti približno vrijedan koliko i djela Umberta Eca s kojima se uspoređuje. No, nije riječ ni o književnom šljamu poput "Da Vincijeva koda", ako ni zbog čega drugog, onda zato što autori vuku mnoge zgodne paralele između urote oko pape Inocenta XI. i aktualnih događaja s početka 21. stoljeća, primjerice, radnja započinje 11. rujna.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika