14.01.2008. / 21:26

Autor: Katarina Zorić

PREMIJER O AKTUALNOSTIMA

Sanader: Znam više od Mesića, Frišičić ne bježi od odgovornosti

Na pitanje hoće li u Saboru u ovom mandatu biti teže, Sanader je odgovorio da neće jer imaju najviše zastupnika naglasivši da se "zna tko će uvijek biti pobjednik rasprave"

Uvođenje zabrane pušenja, ukidanje odredbe o 0,0 promila, reguliranje rada nedjeljom i reforma pravosuđa neke su od najvažnijih odluka koje će Vlada provesti tijekom ove godine, rekao je premijer Ivo Sanader gostujući večeras u Dnevniku plus HRT-a.

Na pitanje hoće li u Saboru u ovom mandatu biti teže, Sanader je odgovorio da neće jer imaju najviše zastupnika naglasivši da se "zna tko će uvijek biti pobjednik rasprave".

Sanader se osvrnuo i na današnju izjavu predsjednika Mesića o Friščićevom izbjegavanju odgovornosti rekavši da nije riječ o bijegu od odgovornosti, već o osobnim razlozima.
"Ja znam više od Mesića. Riječ je o privatnim stvarima o kojima ne želim govoriti", pojasnio je premijer.

Komentirajući napise u medijima vezane uz ministra Branka Vukelića, Sanader je rekao da je Vukelić bio dobar ministar, ali "da nije dovoljno radio na samopromociji". Podržao je i novog ministra turizma Damira Bajsa kojemu mnogi osporavaju stručnost. "Ministar ne mora biti stručnjak na određenom području, ali se mora okružiti stručnim ljudima i mora biti dobar menadžer", rekao je Sanader naglasivši da je Bajs tri puta izabran za župana što potvrđuje njegovu kvalitetu.

Govoreći o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu premijer Sanader je naglasio da se Hrvatska neće odreći ZERP-a te da na njega ima puno pravo. "Hrvatska će predložiti kvadrilateralne pregovore na tu temu. Spremni smo sa susjednim zemljama zajednički tražiti rješenja uz zadržavanje autonomnog prava primjene ZERP-a", rekao je Sanader.

Na pitanje nisu li apsurdne različite odluke prethodnog i ovog saziva Sabora vezane uz Branimira Glavaša, premijer je odgovorio: "Suprotne odluke su logične. Proces je pri kraju i sada nema potrebe za Glavaševim pritvorom".

Premijer Sanader je najavio da će se sutra sastati s koalicijskim partnerima, a tema sastanka bit će poskupljenja. Govoreći o cijeni energenata Sanader je najavio da će Vlada arbitirati ako se INA i Petrokemija ne uspiju dogovoriti. Također je najavio i privatizaciju Petrokemije.

Premijer se osvrnuo i na HFP najavivši njegovo preoblikovanje stvaranjem investicijskog fonda koji će raspolagati dionicama poduzeća u državnom vlasništvu.

Sanader je apelirao na poslodavce i sindikate da se dogovore oko Zakona o minimalnim plaćama naglasivši da je Vlada spremna arbitrirati ukoliko ne dođe do dogovora.

Komentirajući najavljenu zabranu pušenja Sanader je rekao da "Hrvatska gubi puno ljudi koji umiru od posljedica pušenja" te da je stoga zabrana opravdana.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika