17.01.2008. / 12:46

Autor: Katarina Zorić

UDAR NA GRAĐANE

Poskupjeli lijekovi!

Zbog snižavanja cijena lijekova na listi HZZO-a, proizvođači lijekova pretrpjeli su gubitke koje sada žele nadoknaditi

S početkom ove godine u Hrvatskoj su porasle cijene lijekova u slobodnoj prodaji, pa tako građani za lijekove koji se u ljekarnama kupuju bez recepta moraju izdvojiti 10 do 15 posto više novca.

Primjerice, Andol od 300 mg, umjesto dosadašnjih osam kuna, stoji 9,30 kuna, a Aspirin je s 28,5 poskupio na 31,5 kuna.
Poskupjeli su lijekovi i medicinski proizvodi koji nisu na listi lijekova HZZO-a, i čije cijene nisu limitirane nikakvim ugovorima ili propisima.

Cijene su podigli gotovo svi proizvođači lijekova koji ih imaju pravo formirati kako žele, a to su početkom ove godine i učinili. Zbog snižavanja cijena lijekova na listi HZZO-a, proizvođači lijekova pretrpjeli su gubitke koje sada žele nadoknaditi dizanjem cijena lijekova koji se kupuju bez recepta.

U Hrvatskoj ljekarničkoj komori navode da ovakvo poskupljenje nije novost te da svako spuštanje cijena u pregovorima s HZZO-om rezultira povećanjem cijena za pet-deset posto, ovisno o proizvođaču.

Novim cijenama izrazito su nezadovoljni u Hrvatskoj udruzi pacijenata gdje smatraju da je to rezultat loše zdravstvene politike. Navode da su poskupljenja lijekova direktan udar na siromašne i bolesne koji ionako ne mogu platiti potrebne lijekove. Podsjetimo, Hrvatska udruga pacijenata tražila je da se, umjesto dvije liste lijekova, formira jedinstvena lista koja bi pokrila sva oboljenja. Umjesto toga, formirane su dvije liste, a pacijenti i dalje lijekove za neke bolesti moraju kupovati sami, iako ih ne uzimaju svojevoljno, nego na preporuku liječnika.

Vezane vijesti

Vlada poskupila struju i plin bez HERA-inog blagoslova?

Vlada poskupila struju i plin bez HERA-inog blagoslova?

Odluka o poskupljenju električne energije za 20 i plina za 22 posto koja je donesena na sjednici Vlade, prema svemu sudeći je nelegalna.Kako piše… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika