21.01.2008. / 15:33

Autor: Katarina Zorić

TRŽIŠTE DIONICA

Danas najveći pad burza od 11. rujna

Dva sata prije zatvaranja zagrebačke burze i dalje je najlikvidnija dionica Ine koja je jedina s više od deset milijuna kuna prometa, a dionički index Crobex izgubio 5,09 posto

U jutarnjoj trgovini strmoglavili su se indeksi na tržištima dionica širom svijeta pod utjecajem strahovanja da američko gospodarstvo balansira na rubu recesije.

Dva sata prije zatvaranja zagrebačke burze i dalje je najlikvidnija dionica Ine koja je jedina s više od deset milijuna kuna prometa, a dionički index Crobex izgubio 5,09 posto i spustio se na 4613,32 boda, javlja Business.hr.

Londonski indeks Ftse oslabio je do podneva za 5,3 posto na 5.590 bodova. Ipak, poslije se oporavio te smanjio gubitak na oko 3,4 posto. Frankfurtski DAX potonuo je u jednom trenutku i više od sedam posto, a poslijepodne je bio u minusu od oko pet posto.

Najveći gubitak doživio je bankovni sektor koji je u prosjeku izgubio na vrijednosti 5,6 posto. Pri tomu je dionica britanskog HSBC-a pojeftinila 4,9 posto, a ona španjolskog Santandera za 7,5 posto.

Na udaru se našao i francuski Societe Generale, čija je dionica pojeftinila osam posto nakon što je istovjetan pad vrijednosti zabilježila već potkraj prošlog tjedna pod utjecajem glasina da bi mogla izvijestiti o velikom otpisu imovine.

Velike gubitke trpe i osiguravatelji, i to zbog vala rasprodaja koji je pokrenula vijest da je Ambac Financial Group izgubio ključni kreditni rejting "AAA". Tako je dionica najvećega svjetskog reosiguravatelja Swiss Re potonula za gotovo 10 posto dok je Allianzova izgubila na vrijednosti 9,5 posto.

Među najvećim pojedinačnim gubitnicama bile su pak energetske kompanije, pri čemu je dionica britanskog BP-a pojeftinila 4,6 posto, a ona francuskog Totala za 4,5 posto. Dionica njemačkog E.ON-a kliznula je pak za šest posto.

Indeks tokijske burze Nikkei završio je trgovinu na gubitku od 3,9 posto, spustivši se na 13.325 bodova.

Cijene dionica na dvije kineske burze potonule su za čak pet posto pod utjecajem zbivanja na tržištima u SAD-u, ali i prošlotjednog trenda pada na tržištima u Kini koji je pripisan novim vladinim mjerama obuzdavanja inflacije. Stopa inflacije mjerena potrošačkim cijenama trebala bi prema procjenama kineske vlade ove godine dosegnuti 4,5 posto u ovoj godini, nasuprot procijenjenih 4,7 posto u protekloj godini, što je njezina najviša razina u posljednjih deset godina.

Ključni indeks šangajske burze zabilježio je najveći dnevni pad u proteklih šest mjeseci, oslabjevši 5,14 posto na 4,911 bodova, što je njegova najniža vrijednost od 19. prosinca. Indeks Shenzhen oslabio je za 4,62 boda.

Vezane vijesti

Rast eura i dolara

Rast eura i dolara

Na financijskim tržištima širom svijeta očekuje se rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika