23.01.2008. / 14:08

Autor: Marko Biočina

MALI NOGOMET

Nova afera u Hrvatskom nogometnom savezu

Konferenciji za novinare prisustvovao je i glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, ali se od njega nije moglo saznati puno informacija o cijelom slučaju. Srebrić je cijelo vrijeme ponavljao kako ne može komentirati slučaj koji je u proceduri.

Iako je od onda prošlo već više od tri mjeseca, afera oko neodlaska hrvatske malonogometne reprezentacije na turnir u Brazilu još uvijek ne jenjava. Nakon što je disciplinska komisija HNS-a suspendirala kapetana i dokapetana reprezentacije Roberta Grdovića i Matiju Đulvata, danas je u zagrebačkom hotelu Westin sazvana konferencija za novinare. Na njoj je dvoje suspendiranih reprezentativaca iznijelo svoje viđenje događaja, a to je učinio i Ivica Đolo, predsjednik MNK Nacional, koji je također igrao ulogu u neodlasku reprezentacije u Brazil.

Ivica Đolo je svu krivnju za neodlazak preuzeo na sebe u želji da zaštiti igrače koje smatra žrtvama nebrige Saveza. Naime, on tvrdi kako su Savez i Komisija za mali nogomet propustili osigurati avionske karte za Brazil, a čak ni smještaj za reprezentativce u zagrebačkom Hotelu Laguna.

U takvoj situaciji zatražili su pomoć od Đole koji se odazvao i platio smještaj. Želio je platiti i avionske karte za Brazil, ali je od toga odustao kada je vidio da mu odgovorni ne mogu garantirati povrat uloženog novca. Na kraju je platio penale zbog otkazivanja već rezerviranih karata u iznosu od 20 tisuća kuna što mu nitko nikad nije refundirao. Svoje tvrdnje Đolo je potkrijepio i računima. Nakon što su vidjeli da im Savez nije osigurao ni najmanje uvjete igrači su održali sastanak i odlučili da neće krenuti na put.

Voditelj puta Dario Zgrablić tada je prijavio Grdovića i Đulvata Disciplinskoj komisiji koja im je odredila visoke kazne. Zgrablić je također bio prisutan na konferenciji za novinare, te je svoju odluku obrazložio rekavši da su "Grdović i Đulvat nagovorili ostatak reprezentacije na otkazivanje puta".

Takvo tumačenje vrlo je upitno i s pravne i s moralne strane jer je dosad nezabilježena praksa da se nekoga kažnjava zbog poticanja na nedopušteno djelo, dok oni koji su djelo napravili ostaju nekažnjeni. Zgrablić je također tvrdio da nije istina da financijska konstrukcija puta zatvorena, tvrdeći kako je Komisija za mali nogomet bila u kontaktu sa sponzorom koji bi platio put.

Zgrablić nije otkrio identitet tog sponzora, tako da je nemoguće provjeriti je li njegova verzija priče istinita. Konferenciji za novinare prisustvovao je i glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, ali se od njega nije moglo saznati puno informacija o cijelom slučaju. Srebrić je cijelo vrijeme ponavljao kako ne može komentirati slučaj koji je u proceduri. Tek je objasnio kako je HNS osnovao tročlano povjerenstvo koje će pratiti rad Komisije za mali nogomet.

Ipak, ta procedura na koju se uporno pozivao Srebrić, nedvojbeno je prekršena u disciplinskom postupku. Naime, iako se tvrdilo da su Grdoviću i Đulvatu kazne izrečene na temelju izjava njegovih suigrača, sada je utvrđeno da ih je tek nekolicina dala izjave. Suspendirani reprezentativci najavili su žalbu drugostupanjskom tijelu, pa će cijeli slučaj svoj epilog dobiti za nekoliko tjedana.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika