28.01.2008. / 17:06

Autor: Katarina Zorić

DIPLOMACIJA

Jurica u Vijeće sigurnosti, Mirjana Mladineo u Ženevu

Picula je izjavio da bi mu bilo draže da je prva sjednica Odbora bila posvećena temama poput ZERP-a i pitanja odnosa sa susjedima

Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora podržao je danas imenovanje dosadašnjeg veleposlanika u SAD-u Nevena Jurice na dužnost stalnog predstavnika RH u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku i imenovanje Mirjane Mladineo, sadašnje stalne predstavnice u VS-u, na dužnost šefice hrvatske misije pri UN-u u Ženevi.

Nakon sjednice Odbora kojoj su nazočili i Jurica i Mladineo, novinarima je to potvrdio potpredsjednik Odbora Tonino Picula.Sjednici su nazočili Jurica i Mladineo koji su odgovarali na pitanja članova Odbora što je redovna procedura u postupku imenovanja.

"Nakon uspješno obavljenog posla veleposlanice Mladineo sada je priliku dobio veleposlanik Jurica, a veleposlanica Mladineo ide u Ženevu na drugi važan posao i tome su svoju suglasnost dali predsjednik Republike i predsjednik Vlade", rekao je novinarima član Odbora Milorad Pupovac.

"Nama ostaje da se pozabavimo važnijim vanjskopolitičkim temama kao što je pitanje ZERP-a, pitanje regije i naravno drugim važnim vanjskopolitičkim pitanjima", rekao je Pupovac istaknuvši da bi te teme trebale što prije doći na dnevni red.

Picula je pak izjavio da bi mu bilo draže da je prva sjednica Odbora bila posvećena temama poput ZERP-a i pitanja odnosa sa susjedima.

"Razgovarali smo o imenovanju i opozivu nekih šefova misija i tijekom rasprave o tome mišljenja su ostala podijeljena - kako o svrsi tih imenovanja i opoziva tako naprosto i o mogućnosti funkcioniranja hrvatskih misija koje mijenjaju svoje šefove", rekao je Picula naglasivši da se zalagao za stav koji nije dobio većinsku potporu Odbora.

"Smatram da ne bi trebalo dirati zatečenu situaciju, pogotovo u stalnoj misiji Hrvatske pri UN-u u New Yorku jer vjerujem da je i postojeće dosadašnje kadrovsko rješenje bilo više nego odlično", istaknuo je nekadašnji šef hrvatske diplomacije Tonino Picula.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika