02.02.2008. / 11:20

Autor: Katarina Zorić

HRVATSKA

Prikupljena dvijemilijardita boca ambalažnog otpada

U Ministarstvu ističu da se tim postignućima Hrvatska svrstava na prvo mjesto u Europi po količini skupljena ambalažnog otpada

S današnjim danom u Hrvatskoj će se preuzeti od potrošača dvijemilijardita boca ambalažnog otpada, doznaje Hina u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.Do danas je skupljeno 170.579 tona ambalažnog otpada, od toga je 41.997 tona PET-a, 125.461 tona stakla i 3122 tona Al/Fe.

U Ministarstvu ističu da se tim postignućima Hrvatska svrstava na prvo mjesto u Europi po količini skupljena ambalažnog otpada u usporedbi s količinama proizvoda u ambalaži stavljenima na tržište. U sustavu gospodarenja ambalažnim otpadom sudjeluju 292 prodavatelja s oko 3000 prodajnih mjesta, 60 ovlaštenih skupljača te sedam oporabitelja ambalažnog otpada, s kojima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima potrebne ugovore o načinu obavljanja poslova.

Osim sustava prikupljanja primarne ambalaže Fond je ustrojio i prikupljanje sekundarne i tercijarne ambalaže te je do sada prikupljeno 275.646 tona kartonske ambalaže, 3487 tona polimernih materijala te 1080 tona ambalažnog drva.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dodijelilo je koncesije za obavljanje djelatnosti skupljanja i obradbe otpadne primarne i sekundarne ambalaže. To uključuje i ambalažni otpad onečišćen opasnim tvarima, a njegovo prikupljanje počinje od veljače ove godine, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika