04.02.2008. / 12:42

Autor: Katarina Zorić

IZMJENE ZAKONA

Rad trgovina nedjeljom samo ljeti i u prosincu

Iako su se mali kvartovski dućani ranije spominjali kao jedna od iznimaka u sezoni neradnih trgovačkih nedjelja, ispali su iz igre

Nedjeljom će trgovine u Hrvatskoj raditi u razdoblju od 1. lipnja do 1. listopada i tijekom prosinca, a radno će vrijeme biti od osam sati ujutro pa do najkasnije 13 sati. Takav model, naime, predviđaju najnovije izmjene Zakona o trgovini koje bi se uskoro trebale naći u saborskoj proceduri.

Prema saznanjima Glasa Slavonije, Vlada bi već ovaj tjedan mogla raspravljati o tom zakonu kojim se ni nakon najnovijih izmjena nije odustalo od modela prema kojem bi rad trgovina nedjeljom bio dopušten tijekom turističke sezone i u prosincu.

Iako su se mali kvartovski dućani ranije spominjali kao jedna od iznimaka u sezoni neradnih trgovačkih nedjelja, ispali su iz igre. Naime, tijekom sedam mjeseci s neradnim nedjeljama jedini izuzeci bit će štandovi i klupe na tržnicama, kao i trgovine prehranom na malo unutar zatvorenog dijela tržnica, kiosci za prodaju tiska, cvijeća i svijeća, specijalizirane pekarske prodavaonice i suvenirnice. Sve te trgovine s dozvolom za nedjeljni rad također će podlijegati režimu otvaranja najranije u osam sati i zatvaranja najkasnije u trinaest sati. Benzinske postaje i prodavaonice na malo unutar zatvorenog dijela bezinskih postaja "zbog prijeke potrebe za cjelodnevnom opskrbom stanovništva", jedine će moći raditi izvan zakonom propisanog radnog vremena.

Ostale dane u tjednu zakon propisuje da trgovine mogu raditi od 6 sati pa do najkasnije 21 sat. Osim nedjeljom, trgovine vrata zatvaraju i blagdanima. Pritom, dan uoči Uskrsa, na Veliku subotu, zatim na Badnjak i Staru godinu, trgovine će moći raditi najdulje do 15 sati. No, ukoliko Badnjak i Stara godina padaju u nedjelju, vrata se kupcima moraju zatvoriti najkasnije u 13 sati.
Trgovaci za, poslodavci protivSindikat trgovine Hrvatske podržava ovaj prijedlog koji smatra velikim iskorakom nakon velikog broja rasprava o radu trgovina. "Dobro je da je zakon napokon došao do faze donošenja, pa će se i tijekom saborske rasprave vjerojatno moći još poboljšati", rekla je Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Za razliku od trgovaca, poslodavci su, čini se, nezadovoljni najnovijim prijedlogom pa je Udruga trgovine Hrvatske udruge poslodavaca također pripremila svoje mišljenje na zakonski prijedlog. Kako se neslužbeno doznaje, poslodavci su nezadovoljni reguliranjem radnog vremena nedjeljom, odnosno zabranom rada tijekom sedam mjeseci i ograničenjima rada u turističkoj sezoni i prosincu.

Vezane vijesti

Otvorena prva trgovina vojne opreme u Hrvatskoj

Otvorena prva trgovina vojne opreme u Hrvatskoj

U Zagrebu je danas otvorena prodavaonica vojne neborbene opreme, prva takva u Hrvatskoj, u kojoj se građanima nudi oprema kojom se koriste Oružane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika