05.02.2008. / 10:05

Autor: Katarina Zorić

IMOVINSKE KARTICE

Lideri najjačih stranaka još skrivaju imovinu

Uskoro istječe rok u kojem su novoimenovani zastupnici, članovi Vlade i ostali državni dužnosnici dužni predati imovinske kartice Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Šezdesetak dužnosnika Vlade i Sabora predalo je nove imovinske kartice, a ostali to moraju učiniti do 11. ili 12. veljače kada istječe rok u kojem su novoimenovani zastupnici, članovi Vlade i ostali državni dužnosnici dužni predati imovinske kartice Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Za razliku od članova Vlade Božidara Pankretića, Slobodana Uzelaca, Branka Vukelića, Bože Biškupića i Gordana Jandrokovića te državne tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Bianke Matković koji su uredno predali svoje kartice, lideri najjačih stranaka u Saboru još nisu ispunili imovinske kartice, piše Večernji list

U imovinskoj kartici predsjednice Kluba zastupnika HSS-a Marijane Petir nalazi se automobil peugeot 207, oročenih 350 tisuća kuna te umjetnine i nakit. Bivša šefica kabineta Ive Sanadera, a sada državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Bianca Matković u imovinsku karticu unosi nekretnine u vlasništvu u vrijednosti 400.000 kuna.

Sudeći prema unesenim podacima, ministar poljoprivrede Božidar Pankretić ima znatnu vrijednost u oranicama, šumama te vinogradu i kleti. Nije vlasnik nikakvih dionica niti uplaćuje u fondove, ali ima ušteđevinu od 147.000 kuna. Potpredsjednik Vlade i sveučilišni profesor Slobodan Uzelac, osim nekretnina, posjeduje i umjetničke slike, a njegova supruga Gordana Bujisić vlasnica je dvaju manjih stanova, od 37 i 25 kvadrata u Zagrebu te kuće od 100 metara četvornih i stana od 45 metara u Vukovaru.

Ministar obrane Branko Vukelić ulaže u dionice, a član je NO-a Hrvatske lutrije, Croatije osiguranja i Hrvatskih šuma, ali bez naknade. Imovinska kartica ministra kulture Bože Biškupića vrlo je znaimljiva. On sa suprugom posjeduje veći broj nekretnina, ali imovinu je stekao dobrim dijelom od nasljedstva. Posjeduje zbirku od 310 grafičkih mapa od 3010 grafičkih listova. U Vrapču i Maloj Mlaki ministar sa suprugom ima kuće od 700 kvadrata. Biškupićeva supruga Ljerka starom štednjom kupila je dionice Istraturista, ima udjele od 100 tisuća kuna u ZB Globalu i ZB Plusu, a od autorskih honorara zaradila je 2007. godine 197.563 kune.

Mladi ministar Gordan Jandroković u karticu je upisao kuću vrijednu 100 000 eure i dionice Beminga u vrijednosti 530 000 kuna prenesenih na odvjetnika. Jandroković naglašava da je najveći dio imovine naslijedio.

Josipović najvjerojatnije na čelu Povjerenstva
Državni dužnosnici dužni su u roku 30 dana od stupanja na dužnost predati svoje imovinske kartice, a taj rok ubrzo istječe. Onima koji na vrijeme ne predaju imovinske kartice mogla bi biti obustavljena isplata plaće dok ne postupe prema zakonu i ne predaju uredno popunjene imovinske kartice.

Svoju imovinsku karticu na vrijeme je predao nezavisni zastupnik s liste SDP-a prof. dr. Ivo Josipović koji će najvjerojatnije biti na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Svi dužnosnici kojima je istekao mandat ili su otišli u mirovinu dužni su također predati imovinsku karticu.

Vezane vijesti

Bogatstvo političke elite na jednom mjestu

Bogatstvo političke elite na jednom mjestu

Ministri u vladi na čelu s predsjednikom vlade te 98 posto saborskih zastupnika podnijelo je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, do isteka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika