22.02.2008. / 11:02

Autor: Katarina Zorić

PREGOVORI

Hrvatska bi zbog ZERP-a mogla završiti kao Turska

Rješenje za ZERP moglo biti u tome, smatra Degert, da se primjenjuje samo ekološki dio, dok bi s Italijom i Slovenijom trebala sklopiti zasebne sporazume o ribarstvu

Iako šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert i dalje tvrdi da hrvatski pregovori nisu formalno blokirani, ipak jasno upozorava da bi zbog ZERP-a Hrvatska mogla doživjeti sličnu sudbinu kao Turska.

"EU donijela je formalnu odluku da se osam poglavlja turskih pregovora neće otvoriti, a ni jedno se neće zatvoriti dok se ova situacija ne rješi. Naravno, moramo izbjeći da se slična situacija dogodi Hrvatskoj. Zato u idućih nekoliko tjedana moramo pronaći rješenje", rekao je Degert za Media servis.

Rješenje za ZERP moglo biti u tome, smatra Degert, da se primjenjuje samo ekološki dio, dok bi s Italijom i Slovenijom trebala sklopiti zasebne sporazume o ribarstvu.

"Primjerice, kada je Finska proglašavala svoju zonu prije toga je potpisala sporazume s Estonijom i Švedskom. Imali smo jednostavnu i čistu primjenu zone u pogledu Finske. Recimo da to očekujemo i od Hrvatske", istaknuo je Degert koji očekuje znatno ubrzanje u tijeku pregovora ako se u idućih nekoliko tjedana rješi pitanje ZERP-a.

Manje pozornosti ZERP-u, a više korupciji i pravosuđu
Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert smatra da bi se Hrvatska trebala više baviti problemima korupcije i reforme pravosuđa. Istaknuo je kako se Bruxelles u poslijednje vrijeme ponovno zainteresirao za slučaj Glavaš.

"Izvješten sam da će nam Feral dati neke informacije vezano uz njih i slučaj Glavaš. Bilo je tu stvari i oko nevladnih organizacija, pa rušenja kuće koja je mjesto zločina, itd. Izvjestitelj Hannes Swoboda se jako zanimao za taj proces kada je bio tu posebno po pitanju zaštite svjedoka. On je tu vidio jasne propuste u trenutnom stanju stvari", naglasio je Degert.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika