27.02.2008. / 08:35

Autor: Katarina Zorić

NICHOLAS NEGROPONTE

Vizionar digitalnog doba

U Zagrebu

Vodeći futurolog našeg vremena Nicholas Negroponte dolazi u Zagreb gdje će 29. veljače u hotelu Westin sudjelovati na konferenciji “Nove tehnologije, mediji i marketing 21. stoljeća”. Negroponte je predsjednik vodećeg svjetskog interdisciplinarnog istraživačkog centra MIT Media Lab i predsjednik neprofitne organizacije - One Laptop per Child. Hrvatskoj je javnosti poznat kao autor bestselera The New York Times “Biti digitalan" koji je preveden i na hrvatski jezik, a u kojem je prvi predvidio i opisao kako će digitalizacija utjecati na tvrtke i industrije diljem svijeta.

Nicholas Negroponte studirao je arhitekturu i računalne znanosti, a poslije je predavao na mnogim poznatim svjetskim sveučilištima poput Yalea i Berkeleya. Danas se bavi istraživanjima suvremenih komunikacijskih tehnologija u svrhu unapređenja poslovanja tvrtki, a najpoznatiji je po svojoj viziji o tomu što to znači biti digitalan u suvremenom svijetu. Iako je računala hvalio zbog njihove edukativne vrijednosti, ipak je prepoznao i niz opasnosti tehnološkog napretka te potrebu velikog pomaka u konceptu radnih mjesta – od fizičkih poslova do poslova za koje su potrebne vještine rada u digitalnim medijima.

Investirao je u više od 30 tehnoloških kompanija, od kojih je možda najpoznatija Skype - kompanija koja omogućuje jeftine razgovore preko interneta.

One Laptop per Child za zemlje u razvojuNegroponteova neprofitna organizacija One Laptop per Child, odnosno jedno prijenosno računalo po djetetu, namijenjena je distribuciji računala u ruralnim zajednicama zemalja u razvoju. Cilj je priuštiti svakom djetetu u nerazvijenim zemljama jeftino, funkcionalno i štedljivo prijenosno računalo od sto dolara koje bi financirala država.

Prijenosna računala razvijena putem ove inicijative nude mogućnost pokretanja putem mehaničke sile kako bi se mogla koristiti u mjestima koja nemaju izvora električne energije. Savijaju se na različite načine, kućišta su napravljena od gume i plastike te imaju dvije vrste zaslona - normalni LCD u boji i sunlight readable B&W display pri 3x rezoluciji. Računala imaju i tri USB porta, wi-fi i mesh network mogućnosti, tako da, primjerice, više od tisuću djece može istodobno vrlo jeftino koristiti jedan ulaz na internet vezu.

Projekt prijenosnog računala za sto dolara postao je najtraženija tema u njegovoj dugoj karijeri govornika.

Biti digitalanKolumne koje je tijekom šest godina pisao u američkom magazinu za tehnologiju - Wired, postale su osnova za knjigu "Biti digitalan". U knjizi Negroponte opisuje kako će napredak u računalnoj tehnologiji i telekomunikacijama transformirati radno mjesto, kućanstva i obrazovne institucije. Objašnjava kako će ta revolucija promijeniti način na koji živimo, mislimo i međusobno komuniciramo. Iznosi i niz izazova koji nas čekaju na putu razvoja globalnog sustava za prijenos multimedijalnih poruka te drugih oblika informacija u digitalnoj formi. Negroponte smatra da će razvoj budućih sustava za razmjenu informacija naličiti na borbu između atoma odnosno komponenti knjiga i ostalog fizičkog materijala te bitova tj. temeljnih gradivnih elemenata digitalnih informacija. On je još 1991. godine predvidio da će borba između digitalnog i fizičkog svijeta rezultirati nestankom klasičnih knjižnica kao spremišta knjiga u korist digitalnih spremišta knjiga.

Negroponte u knjizi kombinira povijest razvoja tehnologije i medija s predviđanjima daljnjeg razvoja u budućnosti, a nudi i viziju toga što to znači "biti digitalan" suvremenom svijetu. On hvali računala zbog njihove edukativne vrijednosti, ali također prepoznaje i niz opasnosti tehnološkog napretka poput rastućeg piratstva u softverskoj industriji i kriminala u digitalnom svijetu uopće te velikog pomaka potreba za radnim mjestima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika