29.02.2008. / 17:04

Autor: Katarina Zorić

ZAGREB

Negroponte: Online svijet bit će potpuno drukčiji

Najveći dio prezentacije Negroponte je posvetio svojoj neprofitnoj organizaciji "One Laptop per Child", odnosno jedno prijenosno računalo po djetetu. Projekt je namijenjen distribuciji računala djeci u zemljama u razvoju

Vodeći futurolog našeg vremena Nicholas Negroponte danas je u Zagrebu otvorio konferenciju Nove tehnologije, mediji i marketing 21. stoljeća na kojoj je govorio o budućnosti svijeta tehnologije i telekomunikacija.

Negroponte je istaknuo kako najveća prednost širokopojasnog pristupa internetu više nije u količini prenesenih podataka, nego u brzini kojom su informacije dostupne. "Više nije bitno koliko podataka prolazi, nego koliko brzo dobivate reakcije. Promjena u idućih pet godina bit će toliko zaprepašćujuća, ne samo zbog novih tri milijarde korisnika nego zbog toga što su svi oni uglavnom mlađi od 25 godina. Online svijet će biti potpuno drukčiji", naglasio je Negroponte koji smatra kako širokopojasni pristup internetu tek treba biti prepoznat.

Najveći dio prezentacije Negroponte je posvetio svojoj neprofitnoj organizaciji "One Laptop per Child", odnosno jedno prijenosno računalo po djetetu. Projekt je namijenjen distribuciji računala djeci u zemljama u razvoju, a cilj je priuštiti svakom djetetu jeftino, funkcionalno i štedljivo prijenosno računalo. Negroponte je istaknuo kako je naglasak projekta na obrazovanju, a ne na prodaji prijenosnih računala.

Trenutna cijena prijenosnog računala iz OLPC projekta iznosi 187 dolara, a po Negroponteovim najavama do kraja 2009. cijena će mu biti 100 dolara. Cilj je do 2012. cijenu prijenosnih računala spustiti na 50 dolara. Proizvodnja je danas dosegnula oko 110.000 prijenosnih računala mjesečno.

Nicholas Negroponte pokrenuo je i projekt “Get one, give one”. U sklopu toga projekta kupci u zemljama poput SAD-a ili Kanade mogu kupiti dva prijenosna računala za 399 američkih dolara. Prvi prijenosnik ostaje kupcu, a drugi se donatorskim programom distribuira zemlji OLPC partneru, primjerice u Peru ili Urugvaj.

Tko je Nicholas Negroponte?Nicholas Negroponte je predsjednik vodećeg svjetskog interdisciplinarnog istraživačkog centra MIT Media Lab i predsjednik neprofitne organizacije - One Laptop per Child. Autor je bestselera “Biti digitalan" koji je preveden i na hrvatski jezik, a u kojem je prvi predvidio i opisao kako će digitalizacija utjecati na tvrtke i industrije diljem svijeta.

Negroponte je studirao arhitekturu i računalne znanosti, a poslije je predavao na mnogim poznatim svjetskim sveučilištima poput Yalea i Berkeleya. Danas se bavi istraživanjima suvremenih komunikacijskih tehnologija u svrhu unapređenja poslovanja tvrtki, a najpoznatiji je po svojoj viziji o tomu što to znači biti digitalan u suvremenom svijetu.

Investirao je u više od 30 tehnoloških kompanija, od kojih je možda najpoznatija Skype - kompanija koja omogućuje jeftine razgovore preko interneta.

Fotogalerija

  • Nicholas Negroponte vodeći je futurolog našega vremena
  • Najveći dio svoga predavanja Negroponte je posvetio projektu OLPC
  • Negroponteovo predavanje pratio je i predsjednik Uprave Večernjeg lista Marijan Jurleka
  • Mnogi su danas imali prilike vidjeti kako izgleda prijenosno računalo projekta OLPC
  • Negroponteova predviđanja tehnologijske budućnosti zanimljiva su mnogima
  • Negroponteovo predavanje pratili su i predavači stručnih kolegija Visoke novinarske škole
  • Konferenciju o novim tehnologijama pratili su i studenti Visoke novinarske škole

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika