05.03.2008. / 17:18

Autor: Katarina Zorić

KOMENTAR

"Neće Uzelac određivati datum priznanja Kosova"

Na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a premijer je rekao kako treba provjeriti je li Uzelčeva izjava točno prenesena

"Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac zna i slaže se s tim da neće on, nego Vlada određivati datum priznanja Kosova", izjavio je danas premijer Sanader. Na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a premijer je rekao kako treba provjeriti je li Uzelčeva izjava točno prenesena. Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac za nedjeljno izdanje banjalučkih Nezavisnih novina rekao je da još nije došlo vrijeme da Hrvatska prizna Kosovo.

Sanader se danas suglasio s ocjenom predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića da je ostalo neriješenih pitanja između manjina i većinskog naroda u Hrvatskoj. "Naravno da ima još neriješenih pitanja. Želimo punu integraciju manjina", rekao je Sanader, podsjetivši da je u koalicijskom sporazumu dogovoreno da će se SDSS zalagati za bolji status hrvatske manjine u Srbiji.

Vesna Pusić najavila hrvatsko priznanje Kosova
Predsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić izjavila je danas u Beogradu kako je realno očekivati da će Hrvatska priznati neovisno Kosovo najvjerojatnije ovaj mjesec, ali će usprkos tomu odnosi između Zagreba i Beograda ostati dobri.

"Zagreb će Kosovo priznati tek kad to učini većina zemalja jer Hrvatska 'procjenjuje trenutak u kojem će službeno priznati Kosovo zato što izrazito cijeni i važni su joj odnosi sa Srbijom, te ne želi pokazati neoprez ili zanemariti činjenicu da je to za Srbiju u ovom trenutku osjetljivo političko pitanje", istaknula je Vesna Pusić dodavši da kosovsko pitanje nije nešto što se Hrvatsku ne tiče te da Hrvatska želi zadržati kvalitetne i dobrosusjedske odnose sa Srbijom.

Ocijenila je da će Srbija nakon prvih reakcija morati zadržati dobre odnose sa svim zemljama koje priznaju Kosovo jednostavno zato što će to biti "većina zemalja u svijetu i većina zemalja u Europi".

"Za Srbiju je sigurno racionalan interes da se ne samoizolira. Očito je većinska procjena da je destabilizacija koja je proizvedena neovisnošću Kosova na srednji, a pogotovo na duži rok, de facto stabilizirajuća i za regiju i za Srbiju", rekla je Vesna Pusić.

Vezane vijesti

Pankretić se povlači iz politike

Pankretić se povlači iz politike

Bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić povlači se iz politike, piše Vjesnik. Odluka o povlačenju iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika