10.03.2008. / 09:23

Autor: Marko Biočina

SABOR

Pet prijedloga za promjenu Ustava

Iz SDP-a su već poručili kako neće pristati na prijedloge koji će ići u smjeru smanjivanja ovlasti predsjednika, no predstavit će svoj prijedlog po kojem bi se ukinula zastara za kaznena djela počinjena za vrijeme rata i mirne reintegracije

Danas bi trebala započeti saborska procedura promjene Ustava Republike Hrvatske. Na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, bit će predstavljeno pet dosadašnjih inicijativa za promjenu Ustava. Podsjetimo, tim odborom predsjeda bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks koji je prošlog tjedna izazvao brojne reakcije javnosti kada je najavio da će HDZ predložiti promjenu Ustava kojom bi se smanjile ovlasti predsjednika i u Hrvatskoj uveo čisti parlamentarni sustav. Tu Šeksovu najavu vrlo brzo je demantirao predsjednik Sanader, no vrlo sličan prijedlog danas će predstaviti i Žarko Puhovski, sveučilišni profesor i nekadašnji predsjednik hrvatskog helsinškog odbora.

Iz SDP-a su već poručili kako neće pristati na prijedloge koji će ići u smjeru smanjivanja ovlasti predsjednika, no predstavit će svoj prijedlog po kojem bi se ukinula zastara za kaznena djela počinjena za vrijeme rata i mirne reintegracije u kojima je pribavljena velika korist. Ukratko, radi se o promjeni Ustava koja bi dopustila bolje i efikasnije kažnjavanje privatizacijskog kriminala i ratnog profiterstva, uz mogućnost oduzimanja nelegalno stečene zarade.

Treći prijedlog dolazi iz Državne revizije. Naime, glavna državna revizorica Šima Krasić predlaže da se ta institucija uvrsti u Ustav, s obzirom da se trenutno uopće ne spominje.

Posljednja dva prijedloga dolaze od pučkog pravobranitelja Jurice Malčića i pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić. Malčić traži da mu se Ustavom prošire ovlasti, tako da može tražiti očitovanja i od privatnih poduzeća te od sudova. Mila Jelavić će predložiti promjene Ustava koje će ojačati položaj djece i njihovih prava.

Više o prijedlozima znati će se danas nakon sjednice saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Vezane vijesti

Hague traži da BiH provede ustavne promjene

Hague traži da BiH provede ustavne promjene

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u srijedu je u svojstvu predsjednika odbora ministara Vijeća Europe pozvao vlasti Bosne i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika