10.03.2008. / 17:40

Autor: Katarina Zorić

PRIJEDLOZI USTAVNIH PROMJENA

Nakon Mesićeva mandata smanjenje predsjedničkih ovlasti

Među inicijatorima uvođenja takvog modela je i Žarko Puhovski koji je na sjednici objasnio da je demokracija u Hrvatskoj nadomak punoljetnosti, te da je vrijeme da se uvede sustav kakav imaju sve demokratske zemlje u svijetu, izuzev SAD-a i Francuske

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav saslušao je danas desetak inicijativa za promjene Ustava, među kojima je i ona da se nakon isteka mandata aktualnog predsjednika Stjepana Mesića, dodatno smanje ovlasti Predsjednika Republike i uvede sustav parlamentarne vlade.

Među inicijatorima uvođenja takvog modela je i Žarko Puhovski koji je na sjednici objasnio da je demokracija u Hrvatskoj nadomak punoljetnosti, te da je vrijeme da se uvede sustav kakav imaju sve demokratske zemlje u svijetu, izuzev SAD-a i Francuske. Podsjetio je da je Hrvatska do sada imala polupredsjednički i parlamentarni sustav s određenim izvršnim ovlastima Predsjednika Republike, a oba su modela bila na snazi po deset godina i pokazala svoje prednosti i nedostatke. Upozorio je da je sustav kakav ima Hrvatska na snazi još samo u Poljskoj i u Srbiji, u kojoj je, smatra Puhovski, sustav dijelom generirao sadašnja kriza vlasti.

Predsjednik Odbora Vladimir Šeks odbacio je tumačenja da se iznošenjem ove inicijative u javnost pokušalo prejudicirati konačna ustavna rješenja. Naglasio je da je riječ samo o idejama, o kojima nije donesena nikakva politička odluka.

SDP-ov Ivo Josipović iznio je zajedničku inicijativu klubova SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSS-a da se Ustavom propiše kako nema zastare za pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić zatražio je da mu se ovlasti prošire i na sudove, glavna državna revizorica Šima Krasić da se revizija uzdigne do ustavne kategorije, a bivši predsjednik Ustavnog suda Jadranko Crnić da u Ustav uđu i javni bilježnici.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić traži aktivan položaj za djecu u Ustavu, a zastupnik bošnjačke i slovenske nacionalne manjine Šemso Tanković zatražio je povratak tih manjina u preambulu Ustava, a Šeks je dodao kako je ta promjena sasvim izvjesna.

Šeks je najavio da će Odbor za Ustav na jednoj od idućih sjednica osnovati radnu skupinu koja će razmotriti sva predložena rješenja i pripremiti promjene koje su realno politički moguće da budu prihvaćene u formalnoj proceduri. Očekuje da će ustavne promjene biti donesene najkasnije ujesen.

Vezane vijesti

Hague traži da BiH provede ustavne promjene

Hague traži da BiH provede ustavne promjene

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u srijedu je u svojstvu predsjednika odbora ministara Vijeća Europe pozvao vlasti Bosne i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika